Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


În programul de reluare a unor spectacole de mare succes, derulat lunile acestea la Teatrul Național, intră și Cutia Pandorei de Katalin Thuróczy, în regia lui Andrei Măjeri și scenografia lui Cristian Rusu, spectacol la care vă invităm duminică, 19 februarie, de la ora 19:00 în Studioul „Euphorion".
 

​I-am provocat pe actorii Miriam Cuibus și Cătălin Codreanu, protagoniștii acestui spectacol de un comic nebun, cu câteva întrebări:

 

Miriam, ai reușit să arzi în același creuzet fragilitatea tușii Hilda cu impetuozitatea și tumultul ei. Cum s-a putut întâmpla asta?

 

Contrastul amintit, fragilitate - tenacitate, face parte dintr-o serie de astfel de opoziţii pe care le regăsim contopite în caracterul Hildei, ceea ce face partitura valoroasă şi foarte atractivă pentru o actriţă. Această bătrână încăpăţânată, ascunde sub aspectul neputinţei şi slăbiciunii fireşti datorate vârstei, o surprinzătoare versatilitate. Hilda este teribil de histrionică în strategiile de suparvieţuire şi în tacticile de a obţine ceea ce doreşte. Joacă neputinţa, slăbiciunea, boala pentru a obţine o poziţie mai bună în relaţia cu nepotul ei sau pentru a răsturna situaţia în favoarea ei. În mod paradoxal şi în ciuda vârstei este foarte vitală. Vitalitatea ei este susţinută de un amestec de vise şi proiecţii pentru viitor, de călătorii luxoase, departe de tocăniţa de cartofi şi de precaritatea vieţii oferite de o biată pensie. Pare adormită, dar e foarte atentă, în alertă, ca o felină în arrêt, asemănătoare pisicii sălbatice împăiate care îi ţine companie. Hilda e mereu în starea de vânător vânat. Pe de altă parte, e nostalgică şi de o senzualitate ridicolă în momentele când trecutul irumpe în prezent. Nedesminţindu-şi originea de fiică de măcelar, Hilda devoră şi savurează cu voluptate propriile evocări ale episoadelor amoroase ale tinereţii ei. Hilda e imprevizibilă, fragilă, tenace, nostalgică, teribilă, ridicolă, senzuală, histrionică, smiorcăită, cinică, afabilă, maliţioasă, bovarică... Iar finalul nu îl ştim... 

Când ai în faţă o asemenea partitură, i te dăruieşti cu totul.  Teatrul Național Cluj-Napoca continuă tradiția de a le da studenților Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj ocazia de a juca pe o scenă profesionistă, în fața publicului teatrului. De data aceasta, este vorba despre un spectacol jucat, dar și pregătit, de studenți la actorie, cu ocazia cursului anual dedicat vieții și operei lui I.L. Caragiale, susținut de prof.dr. Ion Vartic, asistat la seminarii de lect. dr. Anca Hațiegan. Prezentarea acestui moment „practic" Caragiale este unul dintre cele mai așteptate momente de la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj. Cum, de această dată, studenții au reușit să creeze un moment-spectacol extrem de reușit, le-a fost pus la dispoziție Studio-ul „Euphorion". Teatrul Național vă dă și dumneavoastră ocazia să fiți părtași la un moment important din studenția viitorilor actori profesioniști.

 

Mai multe detalii despre acest spectacol ne-a oferit lect. dr. Anca Hațiegan: „A devenit deja o tradiție, instituită de dl. prof. Ion Vartic, ca, pentru examenul la Istoria teatrului românesc (cursul special I.L. Caragiale) din anul II, pe lângă proba teoretică, studenții de la Actorie ai Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj să pregătească și niște scene, liber alese, din opera lui Nenea Iancu. 


25.01.2017
Spectacolul CERERE ÎN CĂSĂTORIE din această seară se anulează

Stimați spectatori,
 

Vă aducem la cunoștință faptul că spectacolul CERERE ÎN CĂSĂTORIE din data de 25 ianuarie a.c. se anulează datorită unor probleme medicale.
 

Contravaloarea biletelor poate fi ridicată de la Agenția Teatrală începând din acest moment și până pe data de 31 ianuarie a.c., inclusiv. 

Biletele achiziționate online, prin platforma biletmaster.ro, pot fi returnate contactând reprezentanții companiei la adresa: info@biletmaster.ro.
 

Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate și vă aşteptăm în continuare la spectacolele noastre. Teatrul Național Cluj-Napoca reia spectacolul Războiul clovnilor în regia lui Eli Simon, marți, 31 ianuarie, ora 19.00.
 

Îi așteptăm pe cei mici și mari să redescopere nașterea fiecărui clovn, cu personalitatea proprie, mai expansivi sau mai introvertiți, mai răutăcioși sau mai cuminți, dar toți la fel de neascultători față de sfaturile Mamei Clovn, care privește cu o anxietate crescândă cum copiii ei învață să se „joace" de-a viața. Plini de energie și mereu puși pe șotii, clovnii ne scot pentru o vreme din amorțeala cotidiană pentru a ne face să gustăm un alt ritm, pentru a privi realitatea relațiilor interpersonale prin alte lentile. Vă invităm să descoperim împreună cum mintea unui clovn poate fi mai puternică și mai creativă decât mintea unui non-clovn. Iar dacă ne folosim mintea de clovn (pe care toată lumea o are, chiar și atunci când nu facem „clovnerii") se pot întâmpla lucruri nemaipomenite.