Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă participarea spectacolului ELLING de Axel Hellstenius şi Petter Naess, adaptare a romanului Fraţi de sânge de Ingvar Ambjørnsen, traducerea şi adaptarea: Petre Bokor, în cadrul campaniei „Artiștii pentru artiști", eveniment organizat de UNTER şi care împlinește anul acesta cincisprezece ediții de implicare activă în domeniul susținerii financiare a artiștilor cu probleme de sănătate și existență. Sumele provenite din vânzarea biletelor vor alimenta Fondul de Solidaritate Teatrală, devenind astfel, baza financiară pentru acordare de sprijin dedicat artiștilor aflați în dificultate. Spectacolul va avea loc în Sala Mare marți, 22 martie 2016, de la ora 19:00.  

 Teatrul Naţional Cluj-Napoca a fost nominalizat la Premiile UNITER la categoria Cel Mai Bun Spectacol, cu montarea Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi. Pentru acest premiu, montarea intră în competiţie cu spectacolele The Sunset Limited  de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul UNTEATRU, Bucureşti şi Tihna  după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós 

Pentru a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER,  juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Doina Papp, Claudiu Groza şi Cristina Rusiecki.

 

Teatrul clujean va mai onorat la Gala Premiilor UNITER din acest an cu două premii oferite de Senatul UNITER: Anca Măniuţiu, eseist, critic de teatru și traducător, conferenţiar universitar şi prodecan al Facultății de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj, va primi Premiul pentru întreaga activitate în critică şi istorie teatrală, iar Miklós Bács, actor al Teatrului Maghiar de Stat şi conferenţiar universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai din Cluj, va primi Premiu special: un mentor al tinerelor generaţii de actori. Premiile de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale se acordă pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER.

 

Cea de-a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 9 mai 2016, în Sala Mare a Teatrului „Regina Maria" din Oradea.

 

Mai multe informaţii precum şi lista completă a nominalizărilor găsiţi aici.

 La invitaţia teatrelor Fondazione Teatro della Toscana Florenţa şi a Emilia Romagna Teatro Fondazione Modena, Teatrul Naţional Cluj-Napoca va prezenta spectacolul LIVADA DE VIŞINI de A.P. Cehov, regia Roberto Bacci, în cele două oraşe din Italia, în perioada 23-28 februarie 2015.

 

Reprezentaţiile vor avea loc după următorul program:

 

23 februarie, ora 20:45, la Teatro della Pergola, Florenţa

24 februarie, ora 20:45, la Teatro della Pergola, Florenţa

27 februarie, ora 20:00, la Teatro Storchi, Modena

28 februarie, ora 15:30, la Teatro Storchi, Modena 

O simfonie în alb ar putea fi numită pe scurt această livadă, întrucât spectacolul e inundat într-o mare de alb: alb-transparente sunt perdelele, care creează spaţii de joc, albe sunt petalele florilor scuturate ale livezii de vişini, împrăştiate atât pe scenă cât şi pe puntea ce pătrunde în sală, pe culoarul central. Albe sunt şi scaunele pe care spectatorii se află aşezaţi, fiind făcuţi părtaşi ai sfâşierii sufleteşti a personajelor cehoviene. Pata de culoare întunecată este Lopahin, omul materiei, trăind cu o jumătate din sine în lumea oamenilor practici, îmbogăţiţi, şi cu cealaltă, în lumea livezii, a frumosului gratuit. Livada reprezintă melancolia, trecutul, liniştea lumii tradiţionale, o anumită acalmie, armonia dintre om şi natură, pentru care e străină şi stranie în acelaşi timp atitudinea modernă, de comerciant, a lui Lopahin. Livada aparţine trecutului pierdut; este livada morţilor. Această livadă reverberează sunete, zgomote, nostalgii şi deziluzii care ne vorbesc şi nouă astăzi, mai mult decât oricând.


18.02.2016
Premiera spectacolului MOARTE ȘI REÎNCARNARE ÎNTR-UN COWBOY de Rodrigo García


Teatrul Naţional Cluj-Napoca va prezenta premiera spectacolului Moarte şi reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García, traducere de Luminița Voina-Răuț, vineri, 19 februarie 2016, în Studioul „Euphorion“. Regia şi scenografia îi aparţin lui Andrei Măjeri, iar pregătirea muzicală a fost asigurată de Katalin Incze. Distribuţia: Elena Ivanca, Romina Merei, Sânziana Tarţa, Irina Wintze.


„Montat într-o cheie de thriller country, spectacolul Moarte și reîncarnare într-un cowboy, poate cel mai puternic și controversat text al lui Rodrigo García, ne dezvăluie infernurile cotidiene, exploatând la maximum grimasele râsului. Unica voce sugerată de dramaturg a fost fragmentată regizoral și adaptată unor femei contemporane, exemple vii ale sindromului wonder woman. Cele patru actrițe ne aruncă în față furios, dar lucid, degradarea umană, râsul visceral și dragostea imposibil de recuperat, polifonia lor devenind o destăinuire delirantă, un puzzle post-absurd. Această insulă plutitoare, realitatea pâlpâitoare în care am tradus scenic textul extrem-contemporan al lui Rodrigo García, este acompaniată de hituri ale muzicii country, rămășițele unei epoci aflate la apus.
 

Jocul este unul voit teatral, prin mecanicizarea gesturilor, grimase tributare grotescului sau obsesivele sunete de tocuri, glisând în permanență între diverse ritmuri, rămânând o pledoarie pentru salvarea universurilor feminine în coliziune. Acest tip de dramaturgie te invită, mai degrabă la descifrare, decât la vizionarism, imersiunea în lumea haotică a lui García propunând o cultură a comentariului, un joc secund aflat în complicitate cu textul. «Atunci când vine dezastrul, dezastrul vine și dezastrul vine pentru noi toți!»“ (Andrei Măjeri)