News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery


Teatrul Național „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca vă invită vineri, 25 aprilie 2025, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, la premiera Întâmplări în irealitatea imediată, o adaptare a romanului omonim al lui Max Blecher, în regia lui Tudor Lucanu.

 

Într-un limbaj poetic care se circumscrie suprarealismului, spectacolul propune o temă de reflecție extrem de actuală cu privire la precaritatea sinelui, folosind tehnici multimedia pentru a contura o lume de o stranietate paradoxal familiară, un spațiu a cărui permanentă transformare este de fapt efectul unei frici de stagnare. Astfel, regizorul extrage momente din proza autobiografică a lui Blecher și le transpune într-o instalație de fotograme onirice ale banalității cotidiene, așa cum este ea percepută de un tânăr care explorează spectacolul vieții cu luciditatea și detașarea celui ce își presimte sfârșitul.

Sub ochii noștri, existența personajului prins în contemplarea propriei dispariții se consumă în viniete introspective, în timp ce boala și pulsiunile sexuale incipiente își dispută dominația asupra corpului vulnerabil. Interpreții Alexandra TarceCecilia Lucanu-DonatCosmin Stănilă, Radu Dogaru și Matei Rotaru dau viață acestei lumi interioare în care ni se îngăduie să aruncăm o privire înainte de ștergerea treptată a conștiinței. Scenografia lui Tudor Lucanu, costumele semnate de Gábor Zsófia și muzica lui Radu Dogaru compun, descompun și recompun magic o realitate lichefiată și plasează actul scenic la intersecția unor forme multiple de expresie artistică.

 



Dragi spectatori,



Vă anunțăm că Agenția teatrală va fi închisă în perioada 17-21 aprilie 2025.


Biletele pentru spectacolele Teatrului Național pot fi în continuare achiziționate online, de pe platforma bilete.ro.


Agenția teatrală se va redeschide marți, 22 aprilie 2025, și va funcționa după programul obișnuit.



 



La inițiativa organizatorilor expoziției Universul lui Dalí, Teatrul Național „Lucian Blaga” s-a alăturat Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Teatrului Maghiar de Stat Cluj și Operei Maghiare Cluj, în organizarea campaniei Dalí intră în scenă. În cadrul campaniei, publicul teatrelor și operelor de stat din Cluj-Napoca vor putea achiziționa de la agențiile de bilete ale acestora, începând din 1 aprilie, experiențe culturale combinate, respectiv bilete la spectacolele acestor instituții culturale, plus bilete la expoziția Universul lui Salvador Dalí, la prețuri speciale. Astfel, la Teatrul Național „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, un bilet la un spectacol de la Sala Mare la preț normal poate fi achiziționat alături de un bilet la expoziție la prețul redus de 55 lei (de la 75 de lei).

 

Biletele pentru experiențele combinate nu se pot achiziționa online, ci doar din agenția Teatrului Național, și sunt valabile pentru spectacolele care se desfășoară până în data de 18 mai. Biletele achiziționate în cadrul acestei oferte pentru expoziția Universul lui Salvador Dali sunt valabile de în zilele de luni - vineri, până la finalul proiectului expozițional în Cluj-Napoca.

 

„Am gândit această campanie pentru că ne dorim să venim în sprijinul publicului iubitor de cultură, dar care trebuie să aleagă adesea între mai multe experiențe. Fie pentru că nu-i permit banii, fie că nu-i permite timpul. Dar, dacă ar vrea să le bifeze pe toate, măcar putem să-i dăm un premiu și să oferim niște reduceri. Dali nu a fost doar pictor, sculptor și ilustrator, ci și actor, regizor sau scenograf. Prin oferta combinată, celebrăm personalitatea complexă a artistului și încurajăm arta în toate formele ei.” (Geanina Simion, director de marketing și de comunicare, Universul lui Salvador Dali)

  



Institutul Internațional de Teatru ITI
Organizația Mondială pentru Artele Spectacolului


Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru ITI. Este sărbătorită anual pe 27 martie de către Centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. Pentru a marca această ocazie sunt organizate diverse evenimente de teatru naționale și internaționale. Una dintre cele mai importante dintre acestea este difuzarea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrului prin care, la invitația ITI, o figură de talie mondială își împărtășește reflecțiile asupra temei Teatrului și Culturii Păcii. Primul mesaj al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau în 1962.

Autorul Mesajului Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2025 este Theodoros Terzopoulos, regizor, pedagog, autor, fondator şi director artistic al Companiei teatrale Attis, preşedinte al Comitetului internaţional al Olimpiadelor de teatru și cel care a inspirat Olimpiadele de teatru.