Întâlnirile Internaționale de la Cluj

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

 

ÎNTÂLNIRILE INTERNAŢIONALE DE LA CLUJ este un eveniment dedicat unui autor sau unei teme, în jurul cărora Teatrul pregăteşte producţii proprii şi invită la Cluj spectacole din ţară. În prima ediţie a festivalului a fost celebrată dramaturgia unuia dintre cei mai importanţi scriitori suprarealişti români, GELLU NAUM (2011), următoarea ediţie s-a axat pe tematica EST-VEST (2012) îmbinând viziunea regizorilor occidentali cu arta actorilor români, ca în 2013 evenimentul să îl aibă în centru pe GEORGE BANU, unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul criticii şi cercetării teatrale din lume. În 2014, festivalul a urmărit punerea în lumină a diversității formelor scenice cu tema CĂILE LIBERTĂŢII, iar în 2015, EUROPA NOASTRĂ a adus în prim plan problemele identității și a valorilor noastre europene. Ediția din 2016, ÎN CĂUTAREA AUTORULUI, a fost o întâlnire între autori contemporani de succes (Robert Cohen, Rodrigo García și Matei Vișniec), actorii interpreți ai pieselor acestora, și publicul interesat de problemele sociale și artistice de astăzi. Iar ediția din 2017, intitulată EXTREME, s-a dedicat diferitelor tipuri de extreme, atât în teatru, cât și în alte forme artistice. 
 

În fiecare an, festivalul se bucură de participarea la Cluj a numeroşi oameni de teatru din ţară şi din străinătate, regizori, actori, scenografi, muzicieni, dramaturgi sau critici de teatru, cu care spectatorii au ocazia să se întâlnească, în cadrul unor evenimente publice. Pentru câteva zile, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca devine, astfel, scena unor întâlniri atât între oameni de teatru din diverse zone ale lumii, cât şi între aceştia şi spectatorii clujeni. De asemenea, de-a lungul timpului, evenimentul a invitat publicul să participe şi la multiple alte activităţi, de la expoziţii, recitaluri, proiecţii de film şi ateliere, la conferinţe, dezbateri şi lansări de carte.


Prin intermediul acestui program, Teatrul Naţional Cluj-Napoca îşi propune să dezvolte demersul de susţinere, protejare şi promovare a culturii teatrale româneşti în context european şi internaţional. Ca urmare a implicării responsabile a teatrului nostru și a partenerilor săi în organizarea acestor întâlniri internaționale, avem convingerea că acestea vor iniția și consolida, într-un cadru cultural substanțial și de înaltă valoare, dialogul creativ la nivel naţional şi internaţional. Festivalul are ca scop crearea unei platforme de dialog între diverse personalități culturale și inițierea unei rețele de comunicare între personalități teatrale din lume, precum și realizarea de colaborări și inițiative culturale în spațiul internațional.