Colaborări

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video



Împreună, din drag de teatru

Astăzi, crearea unor punți reale între lumea teatrului și cea a mediului urban în permanentă transformare nu mai este o utopie. Acum, Teatrul nostru este iubit, înconjurat de mii de prieteni, susținut de parteneri de încredere, încurajat de sponsori fideli în direcțiile artistice pe care le propunem spectatorilor noștri.

Dacă este adevărat că Arta teatrului nu există fără o dăruire aproape totală de sine a actorului, înseamnă că este cu atât mai neprețuită primirea acestui dar de către un public conștient de valoarea întâlnirii cu scena. Pentru că teatrul înseamnă:

- confruntarea cu o altă dimensiune a vieții

- prețuirea ființei umane

- educarea spiritului civic

- cultivarea angajării intelectuale

- promovarea valorilor culturale, spirituale și sociale

Le mulțumim tuturor celor care au răspuns nevoilor scenei naționale clujene, care au ales să se implice, să ne fie alături, să susţină excelenţa, viaţa artistică şi culturală a oraşului nostru, să încurajeze tinerele inițiative, să participe la constituirea unei baze solide de promovare a spiritualităţii româneşti în lume, şi la redimensionarea corectă a imaginii României în spaţiul naţional, european și internaţional.








A șasea ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, dedicată Căutării autorului, a adus împreună, sub același cort literar al Festivalul Internațional de Carte Transilvania, autori, traducători și editori pentru care dramaturgia, poezia și privirea critică se învârt pe orbita unei pasiuni commune pentru Arta teatrului. Anca și Mihai Măniuțiu, Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu au deschis astfel un fin dialog evocator cu scriitori importanți precum Robert Cohen sau Tristan Tzara, dar s-au întors și înspre propriile creații, regăsindu-se, ca autori, în lecturile subtile ale celor care știu și astăzi să se bucure de plăcerea cărții.

 

Au fost lansate volumele:

- Bzzap!, de Robert Cohen, în traducerea lui Eugen Wohl, Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință, 2016;
- Șapte manifeste Dada, Lampisterii, Omul Aproximativ, de Tristan Tzara, în traducerea lui Ion Pop, Iași, Polirom, 2016;
- Poetici Regizorale, de Anca Măniuțiu, Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință, 2016;
- Tu, de Mihai Măniuțiu, București, Editura Tracus Arte, 2016;
- Studia UBB Dramatica, „Dada>100, Art/Life/Museum, Dadaism and Performing Arts“, 1/2016, volum omagial Centenar Dada, Presa Universitară Clujeană, 2016.

Mulțumim partenerilor Teatrului Național pentru această frumoasă colaborare și felicităm premianții celei de-a patra ediții a Festivalul Internațional de Carte Transilvania:

Alessandro Baricco (Italia) – Marele Premiu al FICT 2016 pentru opera sa de rang mondial.

Mircea Cărtărescu (România) – Premiul „Cartea anului – Romanul românesc în mileniul trei“ pentru romanul Solenoid

Andrei Codrescu (SUA) – Premiul „Viața ca un poem pentru întreaga activitate poetică

Franco Moretti (Italia) – premiul „Mundus Comparationis, pentru opera sa de comparatist și teoretician literar de anvergură mondială.

Ana Blandiana (România) – Premiul „Mari scriitori ai Transilvaniei

Adam Puslojić (Serbia) – Premiul „Cetăţean de onoare al literaturii române pentru traducerile sale în sârbă şi croată. Premiu acordat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga Cluj

Mario Bojórquez (Mexic)  – Premiul „Literatura fără frontiere pentru opera sa poetică şi eseistică.

Alí Calderón (Mexic) – Premiul „Literatura fără frontiere pentru opera sa poetică şi eseistică.

Mite Stefoski (Macedonia) – Premiul „Literatura fără frontiere pentru opera sa poetică şi eseistică.

Josef Straka (Cehia) – Premiul „Literatura fără frontiere pentru opera sa poetică şi eseistică.

Étienne Verhasselt (Belgia) – Premiul „Magia literaturii pentru volumul Pașii pierduți

Gabriela Lungu (România) – Premiul „Proba limbii române pentru traducerile din Alessandro Baricco

Adrian Popescu (România) – Premiul „Proba limbii române pentru traducerile din Alessandro Baricco

Doru Radosav (România) – Premiul „Biblioteci deschise pentru activitatea sa în slujba Cărţii.

Mircia Dumitrescu (România) - Premiul „Alexandru Căprariu – oameni în slujba cărţii pentru contribuţia originală în grafica de carte românească

Ruxandra Cesereanu (România) – Premiul de Excelență pentru susținerea constantă a Festivalului

Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Echipa Executivă: Florin Moroşanu (Președinte), Rariţa Zbranca, István Szakáts, Tudor Giurgiu, Ştefania Robu, Miana Domide, Andi Daiszler, Ştefan Teișanu (Director Executiv) – Premiul „Clujul cultural de mâine






Citește și: