Astăzi, crearea unor punți reale între lumea teatrului și cea a mediului urban în permanentă transformare nu mai este o utopie. Acum, Teatrul nostru este iubit, înconjurat de mii de prieteni, susținut de parteneri de încredere, încurajat de sponsori fideli în direcțiile artistice pe care le propunem spectatorilor noștri.
Dacă este adevărat că Arta teatrului nu există fără o dăruire aproape totală de sine a actorului, înseamnă că este cu atât mai neprețuită primirea acestui dar de către un public conștient de valoarea întâlnirii cu scena. Pentru că teatrul înseamnă:
- confruntarea cu o altă dimensiune a vieții
- prețuirea ființei umane
- educarea spiritului civic
- cultivarea angajării intelectuale
- promovarea valorilor culturale, spirituale și sociale
Le mulțumim tuturor celor care au răspuns nevoilor scenei naționale clujene, care au ales să se implice, să ne fie alături, să susţină excelenţa, viaţa artistică şi culturală a oraşului nostru, să încurajeze tinerele inițiative, să participe la constituirea unei baze solide de promovare a spiritualităţii româneşti în lume, şi la redimensionarea corectă a imaginii României în spaţiul naţional, european și internaţional.
În perioada 3-19 noiembrie Teatrul Național în parteneriat cu Asociația Conexio, la ințiativa FERRO GROUP, lansează proiectul de creație și conștientizare ecologică prin artă: EcoAct.
Știți în cât timp se descompune o pungă de plastic? În 15-20 de ani. Dar o sticlă de plastic? 400-500 de ani. Însă descompunerea nu va fi niciodată definitivă. Asta înseamnă că o singură pungă de plastic pe care o aruncăm la groapa de gunoi ajunge în pământ sau în apă, iar noi lăsăm astfel o moștenire toxică generațiilor viitoare.
Ne dorim să atragem atenția asupra acestor probleme. Și cum să o facem altfel decât prin artă? Este vorba de crearea unei instalații interactive concepute de actrița și artista plastică Sânziana Tarța, instalație care se poate realiza doar cu ajutorul dumneavoastră.
Ce vă propunem? Să facem împreună un exercițiu teatral. Vă distribuim un rol. Un mare rol de mic salvator al planetei, de prieten al naturii. E un exercițiu de improvizație și are câteva reguli:
1. Timp de o săptămână tu, împreună cu familia ta, îți imaginezi că ai o misiune. Aceea de a descoperi câte pet-uri transparente (de 5l, 2l, 1l sau 0,5l) și pungi de plastic se adună în casa voastră.
2. Puneți-le împreună și asigurați-vă că sunt curate.
3. Înlăturați eticheta de pe sticle și presați sticlele pe lungimea lor.
4. Aduceți-le la teatru și depozitați-le în containerul special amenajat de la Sala mare și de la Studioul Euphorion, înainte de spectacole, sau la Agenția teatrală în timpul programului zilnic.
5. Completează talonul pentru participarea la tombolă.
Instalația se va inaugura în prezența tuturor celor care au contribuit la realizarea ei, în 7 decembrie, la Noaptea Porților Deschise, în fața Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj.
Avem și surprize pentru participanți: vom organiza o tombolă cu premii oferite de Teatrul Național și Ferro Group. Vă puteți înscrie numele pentru participarea la tombolă pe tichetele aflate în zonele de colectare. Cu cât mai multe sticle și pungi colectate, cu atât mai multe șanse de a câștiga: locuri la teatru, o lojă doar pentru dumneavoastră, un loc la Atelierul de creație ECO teatral condus de Sânziana Tarța la Noaptea Porților Deschise, produse cu economie de apă de la FERRO (o baterie pentru cadă și duș, o baterie de lavoar și un sistem de duș).