Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Dragi spectatori,


Vă informăm că Agenția de Bilete a Teatrului va fi închisă în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie.

În aceste zile, biletele la spectacole vor putea fi achiziționate exclusiv online, prin intermediul platformei 
www.bilete.ro, respectiv www.eventbook.ro pentru proiecția filmului LIBERTATE.

Începând cu data de 2 decembrie, Agenția de Bilete va funcționa conform programului obișnuit.În data de 10 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc în Sala mare a Teatrului Național o proiecție specială a filmului LIBERTATE, urmată de un dialog despre Revoluția Română la care vor participa istoricul Mădălin Hodor, regizorul Tudor Giurgiu și doi dintre actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca care joacă în film: Ionuț Caras și Cătălin Herlo. Dialogul va fi moderat de jurnalistul Mihnea Măruță.

În cadrul evenimentului va fi proiectat în premieră și scurtmetrajul Pânză de păianjen, dedicat actorului Călin Nemeș, erou al Revoluției din 1989, regizat de cineastul amator clujean Valentin Grancea. Filmul conține imagini nedifuzate până acum ale Revoluției din Cluj-Napoca, precum și cadre din Golaniada din 1990, în care apar personalități precum Ana Blandiana, Augustin Buzura și Ion Mureșan.Teatrul Național Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, la premiera spectacolului Ultima iubire a lui Cezar de Horia Gârbea, în regia lui Tudor Antofie.

 

Spectacolul, în premieră națională, spune povestea a patru actori profesioniști și a unei economiste cu veleități artistice, care își trăiesc sau își joacă pasiunile, escapadele amoroase, ambițiile și decepțiile profesionale în spațiul fascinant al culiselor, în care linia de demarcație dintre teatru și viață se estompează treptat, cu consecințe tragi-comice. Iuliu (Dragoș Pop), Alma (Angelica Nicoară), Andrei (Cristian Grosu), Alex (Miron Maxim) și Ana (Diana-Ioana Licu) sunt absorbiți, cu tot cu dramele lor adesea meschine, în universul marilor tragedii shakespeariene, în care emoțiile se consumă paroxistic, iar conflictele nu au altă rezolvare decât moartea sau crima. Printr-un periculos du-te-vino al teatrului în teatru, cei cinci protagoniști, profitând de măștile asumate - Cezar, Cleopatra, Marc Antoniu, Richard al III-lea și Octavia/Anne/Lady Macbeth -, își reglează conturile într-o dispută cu accente de un patetism brutal. Astfel, rivalități teatrale și sentimente mundane ajung să devasteze existența interpreților captivi în pielea ilustrelor personaje.


19.10.2023
Spectacolele Teatrului Național Cluj-Napoca, OGLINDA NEAGRĂ și SCORPIA NEÎMBLÂNZITĂ, la Festivalul Național de Teatru


Cea de-a XXXIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară anul acesta între 20 și 30 octombrie, sub titulatura Laboratoarele sensibilului, selecția cuprinzând și două spectacole care au avut premiera în stagiunea trecută a Teatrului Național Cluj-Napoca: Scorpia neîmblânzită, regizat și adaptat de Leta Popescu după piesa shakespeariană Îmblânzirea scorpiei, și Oglinda neagră, un one-man-show cu Ionuț Caras, în regia lui Roberto Bacci, bazat pe nuvelele Roaba și Suflul de Luigi Pirandello.

Ambele montări se integrează în programul curatorial de anul acesta, bazat pe identificarea acelor creații spectacologice neconvenționale, care își asumă o funcție experimentală, atât din perspectivă regizorală, cât și tematică, dramaturgică sau chiar actoricească. Astfel, selecționerii ediției, Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, au ales cele două puneri în scenă ale Naționalului clujean pentru curajul echipelor de a testa formule teatrale noi. Dacă Oglinda neagră explorează potențialul dramatic al unor proze pirandelliene, Scorpia neîmblânzită pune sub semnul întrebării raporturile de putere pe care se fundamentează relațiile interumane, indiferent de contextul în care se leagă și se manifestă ele. În perfectă concordanță cu tema festivalului, aceste spectacole răstoarnă așteptările publicului, reușind totodată să se adreseze direct nevoii omului contemporan de a se cunoaște pe sine și de a înțelege structurile sociale în care este asimilat cu sau fără voia lui.

În cadrul Festivalului Național de Teatru, Scorpia neîmblânzită se va juca sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 21:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon, iar Oglinda neagră va avea două reprezentații: duminică, 22 octombrie, de la ora 19:30, și luni, 23 octombrie, de la 21:30 – ambele în Sala Atelier a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.