Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului Cel mai iubit dintre pământeni, după faimosul roman al lui Marin Preda, scenariu de Tudor Lucanu. Spectacolul va avea avanpremiera joi, 23 mai și premiera, vineri, 24 mai 2019, de la ora 19:00, în sala mare. Regia este semnată de Tudor Lucanu, scenografia: Cristian Rusu, muzica: Șerban Ursachi, maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuţia este formată din Matei Rotaru, Ramona Dumitrean, Sânziana Tarța, Irina Wintze, Ovidiu Crişan, Ioan Isaiu, Petre Băcioiu, Radu Lărgeanu, Anca Hanu, Adrian Cucu, Cosmin Stănilă, Miron Maxim, Ruslan Bârlea, Radu Dogaru, Cătălin Herlo.


Scriitorul Marin Preda s-a născut la Siliștea Gumești (Teleorman), la 5 august 1922. A debutat cu nuvelele din volumul Întâlnirea din pământuri (1948). În 1955 apare primul volum din Moromeții (volumul II va apărea în 1967). Urmează Risipitorii (1962), Intrusul (1968), Marele singuratic (1972), Delirul (1975), Imposibila întoarcere (publicistică, 1971), Viața ca o pradă (memorialistică, 1977).


Cel mai iubit dintre pământeni
este ultima creație a scriitorului, amplu tablou în trei volume al stalinismului românesc, apărut în 1980, cu puțin timp înainte de dispariția sa, în ziua de 16 mai 1980, la Casa de Creație a Scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. În prefața la ediția din 1984 a romanului, Eugen Simion scria: „Cel mai iubit dintre pământeni este un roman total (...), romanul unui destin care asumă o istorie, romanul unei istorii care trăiește printr-un destin“. Protagonistul, filosoful și universitarul Victor Petrini, a fost inspirat de destinele tragice ale unor scriitori renumiți, I.D. Sîrbu și Ion Caraion, ambii fiind victime ale persecuțiilor politice după instaurarea comunismului în țara noastră. Laurențiu Ulici observă pe bună dreptate că toate momentele „de existență socială ale eroului sunt tot atâtea pretexte pentru examinarea realistă și fără menajamente a «obsedantului deceniu»“. În pregătirea următoarei premiere a Teatrului Național Cluj-Napoca, cu spectacolul CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI de Marin Preda, între repetițiile intense și solicitante, regizorul Tudor Lucanu și-a găsit răgazul să răspundă unor întrebări, care să ne introducă în atmosfera spectacolului.

 

Avanpremiera va avea loc joi, 23 mai, la ora 19:00, iar premiera, vineri, 24 mai, la ora 19:00, în Sala mare.

 

Tudor, la a câta dramatizare te afli?

 

Tudor Lucanu: La teatrul din Cluj am făcut doar Povești de dragoste la prima vedere. Apoi Eşti un animal, Viskovitz! după Alessandro Boffa la Teatrul „Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea. Am mai făcut, la Teatrul „Excelsior" din București, Împăratul muștelor de William Golding, dar acolo dramatizarea îi aparține lui Nigel Williams. Cel mai iubit dintre pământeni ar fi deci a treia dramatizare făcută de mine. 


15.05.2019
Turneu al Teatrului Național Cluj-Napoca în trei orașe din România

Trei spectacole ale Teatrului Național Cluj-Napoca vor ajunge în această săptămână în trei orașe din România: Caracal, Arad și Alba Iulia.

 

Spectacolul CHIRITZA ÎN CONCERT de Ada Milea, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, participă la Festivalul de Teatru „Ștefan Iordache" din Caracal, undeva putea fi văzut la Teatrul Municipal Caracal pe data de 16 mai, de la ora 19:00.

 

Aradul va fi vizitate de spectacolul O.S.T. (ORGANIC SOUND TWIST) de Andrea Gavriliu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nou. Reprezentația va avea loc pe 17 mai, de la ora 20:30, la Teatrul Clasic "Ioan Slavici".

 

Pe 19 mai, de la ora 19:00, Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia va găzdui reprezentația spectacolului ȚIGANIADA după Ion Budai-Deleanu, regia Alexandru Dabija, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru "Povești".

 

Vă așteptăm!Gala Premiilor UNITER străbate anul acesta 444 km și ajunge la Cluj-Napoca. Un oraș tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei treatrale, în care am ales să prezentăm teatrul românesc de azi. Acum, în 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric și cultural deosebit – 100 de ani de la nașterea Teatrului Național Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea celei mai importante instituții teatrale din Transilvania. 

 

Spectacolul Galei are loc în data de 13 mai, cu începere de la ora 22.00 în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro și www.tvr.ro, şi va fi preluat de pagina de facebook UNITER.

 

Până atunci, vă invităm să-i cunoaşteţi pe artiştii nominalizaţi! Începând de mâine, 26 aprilie, pe www.uniter.ro şi pe pagina de Facebook, vă vom ţine la curent zi de zi cu informații noi, ştiri, interviuri, testimoniale video, mesaje de susținere pentru nominalizați, votul publicului.

 

Mâine, 26 aprilie, lansăm campania de promovare video a Galei Premiilor UNITER şi vă prezentăm artiştii aflaţi în competiţie pentru cele 11 categorii de premii ale acestei ediţii.