Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


RĂMAS BUN, GEORGE BANU!

Astăzi, 21 ianuarie 2023, întreaga echipă artistică a Teatrului Național din Cluj își ia rămas bun de la cel care a fost Profesorul, Criticul și Prietenul George Banu. Fără niciun semn prevestitor, a plecat dintre noi unul dintre cei mai importanți critici de teatru, nu doar din România și Franța, ci din întreaga lume, lăsând un gol imens în sufletele noastre.
A fost un adevărat iubitor al artelor frumoase, al Teatrului de Artă și al magiei scenei, unde recunoștea imediat marile talente, indiferent de tipul de spectacol, de abordarea estetică sau de spațiul cultural unde le întâlnea. Spirit mereu treaz cu o curiozitate intelectuală vie și o cultură impresionant de vastă, cunoscător și prieten al tuturor numelor importante din Teatrul european și mondial, George Banu nu a fost niciodată indulgent cu impostura, cu prostia sau lașitatea artistică, fiind mereu deschis spre dialogurile constructive, atât cu cei de o seamă cu sine, cât și cu cei mai tineri, căutând profunzimea, onestitatea umană și artistică, poezia și farmecul creației autentice. Profesor îndrăgit de toți studenții de la Institutul de Studii Teatrale de la Paris, Sorbonne Nouvelle, precum și de cei de la Facultățile de Teatru din România, respectat de colegii de breaslă, critic și eseist prolific, George Banu a lăsat o uriașă moștenire generațiilor viitoare și iubitorilor de teatru, scriind istoria acestei arte împreună și alături de oamenii de teatru care și-au dedicat întreaga existență și energie acestei arte. Zeci de volume, sute de conferințe și interviuri care luminează calea tinerilor pasionați de artele scenei și care doresc să înțeleagă nebănuitele căi ale creației teatrale, împărtășindu-se și din fructul experienței predecesorilor lor.
George Banu a răspuns mereu cu drag invitațiilor Teatrului nostru la „Festivalul Întâlnirile Internaționale de la Cluj”, fiind alături de noi la ultima ediție, unde ne-a vorbit despre teatru și război, unde ne-a împărtășit neliniștile sale, speranțele sale într-o umanitate mai responsabilă, revenind mereu asupra cuvântului pace.
Omagiu Profesorului, Prietenului, Mentorului nostru, George Banu!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!3000 de clujeni au umplut clădirea Teatrului Național, din foaier și garderobă, până la Sala Mare și Studio Euphorion, în cadrul primei ediții a NOPȚII PORȚILOR DESCHISE desfășurate fizic, după o întrerupere de doi ani, în data de 17 decembrie. Programul a readus evenimentele-hit ale edițiilor trecute, dar a propus și surprize și întâlniri noi: ateliere pentru copii, concerte, expoziții, un spectacol de improvizație, o sesiune de întrebări și răspunsuri cu actori, o instalație artistică participativă și nelipsitul târg de Crăciun.
Ca la fiecare ediție, NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE a inclus și o campanie de donații, de data aceasta pentru Biblioteca mobilă BookTruck, care împrumută gratuit cărți copiilor din mediul rural. Inițiativa aparține asociației culturale Cărțile pe Față și a pornit la drum în iulie 2021 cu o dubiță transformată în bibliotecă pe roți. Servește deja recurent mai multe de 30 de școli din satele din județul Cluj și cererea este tot mai mare așa că se pregătește și a doua bibliotecă mobilă. Aproximativ 200 de cărți și 1000 de lei au fost donați de participanții la Noaptea Porților Deschise, mulți alții promițând donații ulterioare.


PROGRAMUL AGENȚIEI TEATRALE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR

22 decembrie 2022: 10:00 - 12:00
23, 24, 25, 26 decembrie 2022 – ÎNCHIS
27 decembrie 2022: 10:00 - 14:00 și 14:30 - 19:00
28, 29, 30, 31 decembrie 2022 – ÎNCHIS
1, 2 ianuarie 2023 – ÎNCHIS

Începând cu data de 3 ianuarie 2023, Agenția Teatrală își va relua programul normal.

Echipa Teatrului Național vă urează Sărbători cu pace!După un an de pauză și o altă ediție desfășurată online, NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE revine la Teatrul Național Cluj-Napoca în toată gloria ei pre-pandemică!
 

În data de 17 decembrie, începând cu ora 18:00 și până la ora 01:00, clujenii sunt așteptați să se bucure împreună cu echipa teatrului de activitățile și evenimentele care vor anima clădirea Teatrului Național, din foaier și garderobă, până la Sala Mare și Studio Euphorion.
 

Programul readuce evenimentele-hit ale edițiilor trecute, dar propune și surprize și întâlniri noi: ateliere pentru copii, concerte, expoziții, un spectacol de improvizație, o sesiune de întrebări și răspunsuri cu actori, o instalație artistică participativă și nelipsitul Târg de Crăciun.
 

Ca la fiecare ediție, NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE include și o campanie umanitară, de data aceasta pentru Biblioteca mobilă BookTruck, care împrumută gratuit cărți copiilor din mediul rural. Inițiativa aparține asociației culturale Cărțile pe Față și a pornit la drum în iulie 2021 cu o dubiță transformată în bibliotecă pe roți. Servește deja recurent mai multe de 30 de școli din satele din județul Cluj și cererea este tot mai mare așa că se pregătește și a doua bibliotecă mobilă. Îi putem susține aducând donație cărți bune, tipărite după anul 2000. Sunt bine-venite cărți pentru toate vârstele, dar cea mai mare nevoie este de cărți potrivite copiilor până în clasa a 8-a (până la acest nivel studiază copiii în mediul rural).
 

Participarea la toate evenimentele este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

Vă așteptăm cu porțile deschise!