Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului-dezbatere PROCESE LA TEATRU. EPISODUL I: HAMLET, care va avea loc la sala mare, marți, 11 iunie 2019, la ora 19:00. Regiaeste semnată de Ionuț Caras, video-design: Lucian Matei. Distribuția este formată din actorii Cosmin Stănilă (în rolul lui Hamlet), Irina Wintze (Gertrude), alături de invitații speciali ai teatrului: Cristian Grindean (Polonius), Roxana Mândruțiu (Procurorul), Gabriela Groza (Avocatul apărării). Maestru de ceremonii va fi Ionuț Caras.
 

Ionuț Caras, actor al Teatrului Național Cluj-Napoca și lector universitar al Facultății de Teatru și Film, UBB, a realizat numeroase proiecte teatrale, atât în calitate de actor, cât și în calitate de regizor. Ideile sale regizorale sunt inedite, căutând mereu alternative la teatrul clasic. În zona căutărilor experimentale, se situează și cel mai recent proiect teatral TEXTE BUNE ÎN LOCURI NEBUNE.


24.05.2019
Teatrul Național Cluj-Napoca la Zilele Teatrului Matei Vișniec din Suceava


Teatrul Național Cluj-Napoca va prezenta spectacolul DESPRE SENZAȚIA DE ELASTICITATE CÂND PĂȘIM PESTE CADAVRE de Matei Vișniec, regia Răzvan Mureșan, în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec. Reprezentația va avea loc pe 28 mai 2019, de la ora 19:00, la Teatrul Matei Vișniec din Suceava.

Vă așteptăm cu drag!Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului Cel mai iubit dintre pământeni, după faimosul roman al lui Marin Preda, scenariu de Tudor Lucanu. Spectacolul va avea avanpremiera joi, 23 mai și premiera, vineri, 24 mai 2019, de la ora 19:00, în sala mare. Regia este semnată de Tudor Lucanu, scenografia: Cristian Rusu, muzica: Șerban Ursachi, maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuţia este formată din Matei Rotaru, Ramona Dumitrean, Sânziana Tarța, Irina Wintze, Ovidiu Crişan, Ioan Isaiu, Petre Băcioiu, Radu Lărgeanu, Anca Hanu, Adrian Cucu, Cosmin Stănilă, Miron Maxim, Ruslan Bârlea, Radu Dogaru, Cătălin Herlo.


Scriitorul Marin Preda s-a născut la Siliștea Gumești (Teleorman), la 5 august 1922. A debutat cu nuvelele din volumul Întâlnirea din pământuri (1948). În 1955 apare primul volum din Moromeții (volumul II va apărea în 1967). Urmează Risipitorii (1962), Intrusul (1968), Marele singuratic (1972), Delirul (1975), Imposibila întoarcere (publicistică, 1971), Viața ca o pradă (memorialistică, 1977).


Cel mai iubit dintre pământeni
este ultima creație a scriitorului, amplu tablou în trei volume al stalinismului românesc, apărut în 1980, cu puțin timp înainte de dispariția sa, în ziua de 16 mai 1980, la Casa de Creație a Scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. În prefața la ediția din 1984 a romanului, Eugen Simion scria: „Cel mai iubit dintre pământeni este un roman total (...), romanul unui destin care asumă o istorie, romanul unei istorii care trăiește printr-un destin“. Protagonistul, filosoful și universitarul Victor Petrini, a fost inspirat de destinele tragice ale unor scriitori renumiți, I.D. Sîrbu și Ion Caraion, ambii fiind victime ale persecuțiilor politice după instaurarea comunismului în țara noastră. Laurențiu Ulici observă pe bună dreptate că toate momentele „de existență socială ale eroului sunt tot atâtea pretexte pentru examinarea realistă și fără menajamente a «obsedantului deceniu»“. În pregătirea următoarei premiere a Teatrului Național Cluj-Napoca, cu spectacolul CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI de Marin Preda, între repetițiile intense și solicitante, regizorul Tudor Lucanu și-a găsit răgazul să răspundă unor întrebări, care să ne introducă în atmosfera spectacolului.

 

Avanpremiera va avea loc joi, 23 mai, la ora 19:00, iar premiera, vineri, 24 mai, la ora 19:00, în Sala mare.

 

Tudor, la a câta dramatizare te afli?

 

Tudor Lucanu: La teatrul din Cluj am făcut doar Povești de dragoste la prima vedere. Apoi Eşti un animal, Viskovitz! după Alessandro Boffa la Teatrul „Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea. Am mai făcut, la Teatrul „Excelsior" din București, Împăratul muștelor de William Golding, dar acolo dramatizarea îi aparține lui Nigel Williams. Cel mai iubit dintre pământeni ar fi deci a treia dramatizare făcută de mine.