Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


O echipă creativă, multidisciplinară și multi-generațională (nativi digitali și cei care au copilărit înainte de internet) a construit în Studio Euphorion, al Teatrului Național din Cluj-Napoca, o instalație artistică pentru publicul larg, ce va putea fi vizitată în perioada 27 octombrie - 13 noiembrie. Tehnologia și știința se întâlnesc într-un context artistic și alcătuiesc o atmosferă gândită pentru a stimula accesarea unei stări profunde de relaxare, de bine, de claritate și de siguranță. 

 

OAZE DE LINIȘTE propune revizitarea relației fiecăruia cu natura și, în cele din urmă, cu sine. Instalația artistică a fost concepută ca o pauză de la agitația cotidiană, prin care fiecare participant își poate lua un moment de relaxare, astfel urmărind reducerea simptomelor de stres, cu scopul creșterii stării de bine și îmbunătățirii sănătății mintale. Instalația este compusă dintr-o călătorie prin intermediul realității virtuale, de la o viziune macro la una micro asupra universului apropiat în care ne aflăm, precum și o experiență de video mapping, prin intermediul căreia participanții relaționează cu imaginile și sunetele digitale ale unor reprezentante ale naturii.


03.10.2022
O NOAPTE FURTUNOASĂ la ZILELE CLUJULUI


Ne bucurăm să anunțăm că spectacolul O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale în regia lui Dragoș Pop a fost invitat să participe la ZILELE CLUJULUI, ediția 2022.
 

Vă invităm, așadar, joi, 6 octombrie, de la ora 20:00, în Piața Unirii, la o comedie fabuloasă alături de Ovidiu Crișan, Miron Maxim, Ioan Isaiu, Alexandra Tarce, Radu Lărgeanu, Ramona Dumitrean și Romina Merei.
 

Se spune că o zi în care nu ai râs este o zi pierdută.

Ne vedem la ZILELE CLUJULUI!
 

Accesul la distracție și voie bună este liber.Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca organizează, între 28 septembrie și 2 octombrie 2022, festivalul anual, Întâlnirile Internaționale de la Cluj,  aflat acum la cea de-a XI-a ediție,.

Iată-ne din nou împreună, față în față, după doi ani de restricții pandemice care ne-au ținut departe de căldura scenei și de emoția colectivă a sălilor pline. După ce, anul trecut, am sărbătorit online Întâlnirile Internaționale de la Cluj, 2022 deschide calea unui nou deceniu de creație și dialog teatral.

 

Încercările grele nu s-au sfârșit însă, cu acest război nedrept și criminal desfășurându-se în continuare la granițele de nord ale țării noastre. Unde sunt pacea și echilibrul de care avem nevoie? Unde s-a pierdut toleranța, spiritul civilizat al negocierii și al respectului diferențelor dintre oameni, națiuni, popoare? Pentru că aceste momente istorice de confruntare cu limita reușesc să scoată nu doar ce este mai rău și mai urât din ființa umană, ci și ce este mai bun, mai cald, mai curajos și generos, ceea ce trece peste granițele identitare, peste resentimente și frustrări, ne-am propus ca festivalul Teatrului Național din Cluj-Napoca să deschidă anul acesta dialogul în jurul temei plurale: IDENTITĂȚI.

 

Toate spectacolele pe care le propunem în acest an favorizează reflecția pe această temă, care aduce în discuție întrebări majore. La Sala mare vom prezenta spectacolele: Lacrimile amare ale Petrei von Kant de Rainer Werner Fassbinder, regia Eugen Jebeleanu; O scrisoare pierdută în concert  după I.L. Caragiale, spectacol-concert de Ada Milea; Audiția de Alexander Galin, regia Ionuț Caras; Nu mai ține linia ocupată de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr; Trei surori de A. P. Cehov, regia Răzvan Mureșan. La Studio Euphorion va avea loc seria de spectacole-lectură create în cadrul campaniei Artiști români pentru artiști ucraineni susținută de UNITER în parteneriat cu Worldwide Reading Project, CITD, Baltimore: Maidan Inferno de Neda Nejdana, regia Tudor Lucanu; Teatru în vreme de război după texte de Natalia Vorojbit, Tetiana Kițenko, Natalia Blok, regia Ionuț Caras. Doar Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, regia Ștefana Pop-Curșeu va avea loc la Muzeul de Artă, fiind urmat de o masă rotundă, la care vor fi prezenți și autori ucraineni. În Studio Euphorion vom prezenta spectacolele: Crimă cu pistol și bile de Horia Gârbea, regia Emanuel Petran, proiecția spectacolului O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Dragoș Pop și proiecția spectacolului-film Omul din cerc de Matei Vișniec, regia Răzvan Mureșan.

 

Dialogul se va deschide și diminețile prin conferințele și mesele rotunde cu care invitații noștri speciali vin în întâmpinarea dumneavoastră și a publicului activ: Teatru, mon amour – conferință susținută de Marina Constantinescu; Scrierea dramatică și motivațiile autorilor contemporani – conferință susținută de Matei Vișniec; Teatrul în război și politica conferință susținută de George Banu.

 

Ca de fiecare dată dorim să sărbătorim cultura română în Clujul multicultural, și o vom face alături de personalități importante din lumea teatrului, din țară și din străinătate: George Banu, Matei Vișniec, Roberto Bacci, Dana Rufolo, José Gabriel López Antuñano, Tomasz Kubikowski, Patrick Penot, Antonio Augusto Barros, Carlos Gil Zamora, Alexa Visarion, Ion Bogdan Lefter, Marina Constantinescu, Doina Papp, Nicolae Prelipceanu, Elena Săvulescu Voudouris, Mirella Patureau ș.a.


15.09.2022
Teatrul Național din CLuj-Napoca este prezent la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău


Trupa Teatrului Național din Cluj-Napoca se află în aceste zile la Chișinău, la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale, care se desfășoară, în perioada 15-28 septembrie 2022, sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

Teatrul Național din Cluj-Napoca va prezenta spectacolul CHIRITZA ÎN CONCERT după Vasile Alecsandri și Matei Millo, spectacol-concert de Ada Milea, în data de 16 septembrie, în sala mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Întregul program al evenimentului poate fi consultat aici.

Reuniunea Teatrelor Naționale este organizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și se desfășoară sub Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, dna Maia Sandu, și de Președintele României, dl Klaus Werner Iohannis, cu sprijinul Ministerului Culturii din România, al Ministerului Culturii din Republica Moldova, al Institutului Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Chișinău, și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.