Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

22.06.2022
COMUNICAT DE PRESĂ

Premiera spectacolului O scrisoare pierdută în concert

după I.L. Caragiale

 pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca

 

 

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului-concert O scrisoare pierdută în concert de Ada Milea, după faimoasa comedie O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale. Premiera va avea loc joi, 23 iunie 2022, în sala mare, de la ora 20:00. Următoarea reprezentație: joi, 30 iunie, ora 20:00.

 

spectacol-concert de Ada Milea 

cântece de Ada Milea și Anca Hanu 

scenografia: Andu Dumitrescu

mişcarea scenică: Andrea Gavriliu     

 

Distribuţia:

Prefectul: Miron Maxim

Zoe: Diana Ioana Licu  

Zaharia Trahanache: Cornel Răileanu           

Cațavencu: Cristian Rigman    

Ghiță: Ruslan Bârlea     

Domnul Dandanache și Doamna Brânzovenescu: Anca Hanu      

Doamna Farfuridi: Adriana Băilescu

Cetățenii turmentați: Radu Dogaru, Mihnea Blidariu   

           

Teatrul Național din Cluj-Napoca a inclus în repertoriu un nou spectacol „Caragiale“, la împlinirea a 170 de ani de la nașterea scriitorului: de data aceasta o inventivă adaptare muzicală după comedia O scrisoare pierdută, semnată de Ada Milea. Echipa artistică se compune din: Anca Hanu, cu care Ada a lucrat în tandem la concepția cântecelor originale și care realizează două roluri în spectacol; Andu Dumitrescu, artist scenograf aflat la o nouă colaborare cu Ada Milea,după spectacolul Furtuna de la Teatrul „Bulandra”; Andrea Gavriliu, coregrafa nelipsită din ultimele spectacole ale Adei la Cluj; Mihnea Blidariu, muzicianul clujean, solist al trupei Luna Amară, și talentații actorii cu performanțe vocale și instrumentale ai Teatrului Național: Diana Ioana Licu, Adriana Băilescu, Miron Maxim, Cornel Răileanu, Cristian Rigman, Ruslan Bârlea și Radu Dogaru.

 

Ada Milea mărturisește că fiecare text al lui Caragiale „«cântă» singur, iar noi doar alegem, din puzderia de melodii posibile, una care ne convine. O alegem în funcție de situația din scenă, în funcție de replici, de personaje și de ceea ce vrem să le comunicăm spectatorilor.“ „Mi-e tare dragă muzica vechilor texte ale lui Caragiale”, spune Ada, „dar nu am vrut să aduc pe scenă o piesă de muzeu. Ador umorul cu «nod în gât» și lacrima din miezul hohotului de râs. Eu sper că nu l-am trădat pe Caragiale, ci că l-am slujit cu iubire și admirație.”

 

Personajele caragialiene, fie că e vorba de Cațavencu, fie de pelticul Agamiță Dandanache, de Zoe cu teribila ei dramă – care se vede trădată profund în „amoarea” ei de infamul Tipătescu –, ori „babacul” Trahanache, care solicită mereu „puțintică răbdare”, sau Pristanda cu numărătoarea lui șchioapă, vor stârni, inevitabil, râsul publicului. Tot ce e posibil ca spectatorii să rămână în minte cu refrene pe care le vor fredona, voioși nevoie mare, la ieșirea din sală.


16.06.2022
COMUNICAT DE PRESĂ

 ULYSSES: O ODISEE EUROPEANĂ

septembrie 2022 – iunie 2024

 


18 orașe europene, inclusiv Cluj-Napoca, pornesc într-o odisee inspirată de „Ulise”-le lui James Joyce, având o finanțare de 1.78 milioane de euro prin programul Creative Europe pentru un proiect cultural ambițios ce va dura 2 ani.

În urmă cu 100 de ani a fost publicat romanul „Ulise” de James Joyce, iar astăzi, cu ocazia Bloomsday (ziua de 16 iunie este ziua în care cititori din toată lumea îl aniversează pe Joyce) vă anunțăm că Fondul Europa Creativă al Comisiei Europene a decis acordarea unei finanțări semnificative pentru un proiect civic și cultural extrem de ambițios, în care este reprezentată și România, prin asociația Create.Act.Enjoy și Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Proiectul ULYSSES: A European Odyssey - reunește sub o viziune unică organizații din 18 orașe ale Europei, de la Cluj-Napoca la Lisabona, de la San Sebastian la Oulu, de la Dublin la Budapesta și de la Atena la Groningen.

Creative Europe și-a motivat decizia de a acorda grantul celor 18 orașe partenere astfel:

„Nevoia de a redescoperi romanul „Ulise” al lui Joyce ca o capodoperă europeană cu un puternic mesaj contemporan este deosebit de bine subliniată. Proiectul abordează excelent problemele transversale ale incluziunii sociale, diversității și egalității de gen prin seria de acțiuni dedicate în primul rând acestor teme. Conceptul detaliat al proiectului poate fi evaluat ca fiind capabil de a declanșa schimbare și inovare, având în vedere acțiunile transnaționale ce derivă din dramaturgia legată de moștenirea culturală europeană și de capodoperele literare europene.”

ULYSSES: A European Odyssey (ULISE: O odisee europeană) este un proiect inspirat de statutul de reper fundamental al culturii europene pe care și l-a consolidat în timp romanul lui Joyce. Scopul proiectului este transnațional și multidisciplinar și va fi atins prin organizarea a 14 evenimente urbane care vor anima spațiile publice democratice, implicând toate categoriile sociale care se intersectează într-un oraș modern. În plus, proiectul include 18 simpozioane civice pe teme aflate la intersecția dintre Artă și Comunitate, câte unul găzduit de fiecare oraș implicat; 30 de rezidențe artistice pentru schimburi de artiști între orașe și 18 comisii literare care să lucreze la o nouă carte EUROPE-ULYSSES ce va fi publicată în 2024.

Proiectul se va desfășura în fiecare dintre cele 18 orașe în ordinea cronologică a celor 18 episoade ale romanului „Ulise”: lansarea va fi la Atena la sfârșitul lunii septembrie 2022, imediat vor urma Budapesta, Marsilia, Trieste și Vilnius, tot în toamna anului 2022. În 2023, inițiativele vor avea loc la Paris, Berlin, Copenhaga, San Sebastian, Cluj-Napoca, Istanbul, Zurich, Groningen, Eleusis și Oulu. Proiectul își va finaliza călătoria în iunie 2024 la Lisabona, Dublin și Derry-Londonderry.

În aplicația pentru finanțarea de la Europa Creativă, organizatorii ULYSSES: A European Odyssey au subliniat 18 „priorități urgente” pentru societatea europeană contemporană, câte una pentru fiecare oraș, toate direct inspirate de temele prezente în cele 18 episoade de carte ale lui Joyce. Acestea includ, de exemplu: „tineret, cetățenie și democrație”, „rolul comunităților de vecini în Europa post-Covid”, „îmbogățire prin imigrare”, „dialogul nostru creativ cu morții”, „relația noastră modernă cu mâncarea”, „provocările ecologice cu care se confruntă mările și țărmurile noastre sacre”, „azilele și populația îmbătrânită a Europei”, „Viitorul – o viziune feminină” etc. Aceste teme vor fi abordate prin intermediul celor 18 simpozioane organizate în fiecare oraș, iar întrebările și soluțiile propuse vor fi trimise la Marele Simpozion cu 309 întrebări (inspirat de Episodul 17 al romanului) ce va avea loc la Dublin, în 12-14 iunie 2024.

Consorțiul de 18 orașe partenere este format din organizații consacrate și emergente, inclusiv trei muzee, trei organizații de teatru, un proiect civic de mediu, un festival al luminii, două autorități guvernamentale culturale și de turism, un festival de fotografie, precum și artiști și curatori independenți în domeniul vizual, artele spectacolului și film. Partenerul principal al proiectului este Stichting Brave New World Producties din Olanda, alături de partenerul artistic principal Arts Over Borders din Irlanda.

„James Joyce considera că orașul este adevăratul păstrător al unei civilizații. Călătoria creativă a proiectului ULYSSES: A European Odyssey din următorii doi ani sperăm să străbată Europa și să creeze dezbateri și spectacole comune, pentru a pune în lumină complexitatea umană, pentru a dezvolta noi parteneriate internaționale, pentru a găsi noi soluții transfrontaliere și a încuraja o manifestare activă a cetățeniei europene prin arte și societate”, spun cei de la organizația Arts Over Borders din Irlanda, partener artistic principal al proiectului.

Informațiile despre fiecare partener și despre activitățile din fiecare oraș implicat vor fi publicate online începând din septembrie 2022, iar detalii despre programul de la Cluj-Napoca veți putea afla de la asociația Create.Act.Enjoy: hello@createactenjoy.com și Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca: contact@teatrulnationalcluj.ro

Despre Create.Act.Enjoy - Arta binelui în comunitatea ta:

Suntem o asociație culturală. Suntem o echipă dinamică. Suntem oamenii din Casa Create. Ne investim cunoștințele, energia și resursele artistice în proiecte culturale, educative și de terapie prin artă. Ne inspiră comunitatea din care facem parte și contribuim activ la dezvoltarea ei prin activități comunitare și sociale, ateliere creative sau intervenții artistice. Ne caracterizează spontaneitatea, dezbaterea temelor actuale și dorința de a face bine.

Despre Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca:

Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca este o instituție publică de cultură, subordonată Ministerului Culturii din România și este cel mai important reper cultural al orașului. Misiunea Teatrulului Naţional „Lucian Blaga“ Cluj este să ofere producţii teatrale şi un cadru de cercetare artistică performante la nivel local şi naţional, pentru îmbunătăţirea artistică şi profesională a mediului teatral şi creşterea nivelului de dezvoltare culturală a comunităţii oraşului şi a unor comunităţi mai largi.


 

 -----------------------------------------

NOTĂ PENTRU EDITOR:

James Joyce și-a scris romanul în timp ce locuia la Trieste și Zurich în timpul Primului Război Mondial și a epidemiei de gripă spaniolă, terminându-l la Paris în 1922, an când a fost și publicat. Romanul are acțiunea plasată în Dublin, orașul în care s-a născut și a crescut Joyce, în timp ce ultimele trei cuvinte din cartea publicată sunt cele trei orașe în care a trăit ca adult (Trieste, Zurich, Paris) - de unde și formatul inspirat de orașe pentru proiectul ULYSSES: A European Odyssey. „Ulise”, cartea, a fost inspirată de „Odiseea” lui Homer, o epopee care a apărut în urma războiul de 10 ani din Troia. Insulele lui Homer din Marea Mediterană din secolul al VIII-lea î.Hr. devin metropolele Europei din secolul XXI pentru ULYSSES: A European Odyssey.

 www.ulysseseurope.eu

 

Consorțiul celor 18 parteneri în proiectul ULYSSES: A European Odyssey:

1 Stichting Brave New World Producties - Olanda

2 Arts Over Borders – Irlanda

3 ONASSIS Stegi - Grecia

4 Comune di Trieste - Italia

5 Vilniaus miesto muziejus - Lituania

6 Xwhy / Agency of Understanding - Lituania

7 Budapest Brand nZrt  - Ungaria

8 Collectif ildi ! eldi - Franța

9 Rimini Protokoll - Germania

10 Donostia Kultura Entidad Publica Empresarial - Spania

11 Teater Grob - Danemarca

12 Asociația Create.Act.Enjoy - România

13 Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca - România

14 Stichting Fotografie Noorderlicht - Olanda

15 Chorus Non-Profit Civil Partnership - Grecia

16 Oulun Kaupunki - Finlanda

17 Arena Ensemble - Portugalia

18 Museum of Literature Ireland - Irlanda


 


14.06.2022
Premiera spectacolului-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana


Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana, traducere din limba franceză de Alexandra Ionel, în adaptarea lui Tudor Lucanu, care va avea loc miercuri, 15 iunie 2022, în Studioul Euphorion, de la ora 19:00.

 

Spectacolul face parte dintr-o serie de trei producții realizate de către Teatrul Național în cadrul campaniei UNITER – Artiști români pentru artiști ucraineni.

 

regia și scenografia: Tudor Lucanu; univers sonor: Radu Dogaru

 

Distribuţia:

Oreste: Matei Rotaru

Ania: Cecilia Lucanu-Donat

Stepanâci: Cătălin Herlo

Zoia: Romina Merei

Liub: Cosmin Stănilă

Margot: Irina Wintze

Fotograful (pe proiecția video): Adriana Băilescu

 

Autoarea textului, Neda Nejdana (născută în 1971 la Kramatorsk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei) este unul dintre cei mai importanți autori dramatici ucraineni contemporani, și printre cei mai implicați și mai apreciați oameni de cultură din Ucraina. Dintre multiplele sale realizări profesionale menționăm că este: co-fondator și director al teatrului independent MIST din Kiev (din 2006), coordonator de proiecte dramatice la Centrul Național de Arte Performative Les Kurbas (din anul 2007), profesor la Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și președinte al Uniunii Dramaturgilor din Ucraina. De asemenea, a coordonat secția de teatru a revistei „Kino-Teatr“, a ocupat poziția de dramaturg la teatrul municipal din Kiev și este unul dintre fondatorii website-ului teatral „Virtep“; este autoarea a 30 de piese și a numeroase articole despre dramaturgie, teatru și cinema, în colecții academice, antologii, reviste și publicații online. I s-a decernat premiul „Petro Kraveț“, Premiul Președinției Ucrainei, iar patru dintre piesele sale au fost incluse în catalogul celor mai bune piese din Europa în 2004-2008 și în catalogul celor mai bune piese, al Convenției Teatrale Europene/ETC, în 2012.

 

MAIDAN INFERNO este un text pe care autoarea l-a scris în primăvara anului 2014, când a primit o bursă la Maison d'Europe et d'Orient în Paris. Piesa rezultată din această rezidență evocă infernul luptelor de stradă derulate în Ucraina în 2013-2014, în urma protestelor masive față de politicile guvernului pro-rus condus de Viktor Ianukovici, începute ca un protest spontan în seara de 21 noiembrie 2013 împotriva conducerii țării, ca urmare a nesemnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Protestele pro-europene au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume sub numele de „Maidan“ sau „EuroMaidan“.

Structurată în 20 de secvențe, piesa urmărește destinele încrucișate a șapte personaje, autoarea reușind să contureze un tablou infernal, așa cum sugerează și titlul piesei, unde eroii sunt în majoritate studenți. Aceștia înfruntă cu curaj și determinare gerul crâncen și represaliile violente ale forțele armate guvernamentale, în numele libertății și afirmării Ucrainei ca națiune de sine stătătoare, cu o limbă și o cultură proprie.

Textul Nedei Nejdana, citit în anul 2022, capătă dimensiuni premonitorii, ajutându-ne să înțelegem mai bine detaliile istorice ale conflictului din zonă și oferindu-ne o perspectivă mai clară asupra dorinței poporului ucrainean de a se elibera de frica și de controlul mai puternicului vecin din est.

Teatrul Național din Cluj-Napoca dorește să-i mulțumească pe această cale fotografului Vadym Vadven, pentru permisiunea de a folosi fotografia realizată de acesta în timpul protestelor de la Maidan.

 


10.06.2022
Repetițiile sunt în toi pentru un nou spectacol-concert creat de Ada Milea!

La scena mare a Teatrului Național, se pregătește premiera – O SCRISOARE PIERDUTĂ ÎN CONCERT, o revizitare muzicală, plină de haz contemporan, a faimoasei comedii semnate de I.L. Caragiale.

În anul sărbătoririi a 170 de ani de la nașterea marelui dramaturg, Ada Milea se joacă într-o manieră inedită cu personajele de acum clasice ale ridicolei clase politice românești, nedezmințindu-și stilul mereu inventiv și exploziv, care găsește cheia perfectă a sarcasmului caragialesc.

Vă propunem așadar, în curând, un spectacol-concert pe care îl creează împreună cu artiștii: Anca Hanu – alături de care semnează muzica, Andu Dumitrescu – care realizează scenografia și proiecțiile video, Andrea Gavriliu – care realizează mișcarea scenică, și actorii – care performează pentru dumneavoastră: Miron Maxim, Diana-Ioana Licu, Cornel Răileanu, Cristian Rigman, Ruslan Bârlea, Anca Hanu, Adriana Băilescu, Radu Dogaru și Mihnea Blidariu.

Acest proiect face parte din Programul „Teatru Muzical“, creat de Teatrul Național din Cluj-Napoca pentru a răspunde cerinței crescânde a publicului de a vedea spectacole care îmbină magia teatrului și a muzicii. Programul are și un caracter experimental și vă invită să descoperiți performanțele vocale ale actorilor noștri.