Până atunci, regizorul Tudor Lucanu pregăteşte pentru data de 28 februarie 2015, tot la Sala mare, spectacolul 12 OAMENI FURIOȘI de Reginald Rose, traducere de Eugen B. Marian, decorul: Adrian Damian, costume: Adriana Grand. Distribuţia: Ovidiu Crişan, Ruslan Bârlea, Ionuţ Caras, Miron Maxim, Radu Lărgeanu, Cătălin Codreanu, Cătălin Herlo, Matei Rotaru, Cornel Răileanu, Cristian Grosu, Petre Băcioiu şi Emanuel Petran îi interpretează pe cei doisprezece juraţi încuiaţi într-o încăpere pentru a decide soarta unui alt om, judecat pentru patricid.
Toate dovezile îl incriminează. Votul celor doisprezece juraţi, privind vinovăţia sau nevinovăţia lui, trebuie să fie unanim. Oare pot cei 12 să privească obiectiv acest caz? Oare toate faptele prezentate la proces s-au petrecut întocmai? Oamenii devin reticenţi atunci când sunt puşi să admită că nu au înţeles pe deplin semnificaţia a ceea ce au văzut şi au auzit. De fiecare dată când cineva încearcă să sugereze că au fost înşelaţi de aparenţe sau că nu au dat importanţă unor detalii semnificative, cel mai probabil, vor respinge afirmaţiile făcute de acesta, le vor ignora, şi se vor agăţa de opiniile lor anterioare cât de mult posibil. Una din puţinele soluţii este ca ei să mai arunce o privire asupra fiecărui amănunt. Aşa cum fiecare din cei 12 juraţi ajung să se autocunoască, şi noi începem să ne recunoaştem în fiecare dintre cei 12. Câteodată suntem nepăsători, câteodată prea radicali, sau prea puternic conduşi de sentimente personale, câteodată facem lucrurile în grabă, şi câteodată luăm lucrurile aşa cum ne sunt prezentate, fără a ne pune întrebări. Dar suntem şi răbdători, cinstiţi, dornici de a face dreptate şi de a oferi ajutor.
„Este foarte greu să fii obiectiv. Vrei - nu vrei, prejudecata se strecoară pretutindeni şi falsifică toate părerile.“ (Juratul nr. 8)
Tudor Lucanu
AGNUS DEI de John Pielmeier, traducere de Anca Florescu şi Costin Manoliu, va reprezenta debutul la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a tânărului regizor Cătălin Bocîrnea. Sceografia este semnată de Carmencita Brojboiu, muzica de Șerban Ursachi, iar premiera va avea loc pe 20 februarie 2015, în Studio „Euphorion“. Irina Wintze, Miriam Cuibus şi Alexandra Tarce interpretează cele trei roluri, într-un spectacol al întrebărilor:
Cătălin Bocîrnea
Spectacolul AMALIA RESPIRĂ ADÂNC de Alina Nelega, one-woman show cu Anca Hanu, în regia lui Tudor Lucanu, va fi prezentat la Institutul Cultural Român din Berlin, cu ocazia Zilei Culturii Române, în data de 15 ianuarie 2015.
Monodrama Alinei Nelega prezintă în chip uneori tragic, alteori comic, episoade din viaţa Amaliei, care a traversat abulică toată perioada ceauşistă, de la începuturi până la maxima ei întunecime şi a ajuns în epoca nouă a libertăţii, pentru ea la fel de confuză. Pioniera de odinioară - bucuroasă că a scăpat de guvernanta nemţoaică, de lecţiile de pian, de orele de franceză - trece de la o vârstă la alta, marcată şi bulversată de pierderile din viaţa ei. Traumele nu o aduc însă în postura celei ce-şi plânge de milă, ci, dimpotrivă, personajul îşi păstrează de la început până la sfârşit un fantastic curaj şi o fermecătoare candoare.Textul Alinei Nelega nu respinge trecutul, ci îl pune sub lupa atentă a prezentului, reconstruind teatral realităţile ultimilor 50 - 60 de ani de istorie naţională.
Spectacolul a avut premiera pe 7 februarie 2014 şi a participat, în 2014, la evenimente precum Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, Întâlnirile Internaţionale de la Cluj şi Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti. Actrița Anca Hanu a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea şi Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal oferit de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului Întâlnirile Internaţionale de la Cluj.
Reprezentaţia de la Berlin va avea loc în limba română, cu supratitrare în germană.
Accesul la spectacolele Teatrului Naţional din Cluj se poate realiza şi pe bază de abonamente, care vă oferă posibilitatea de a viziona spectacolele teatrului la preţuri atractive şi sunt valabile pentru anul calendaristic 2015.
Abonamentele JUNIOR, YOUNG şi SENIOR costă 30 de lei şi se adresează exclusiv elevilor, studenţilor şi, respectiv, pensionarilor, care beneficiază de câte şase bilete la teatru, pentru ei şi invitaţii lor, la oricare dintre reprezentaţiile din stagiunea teatrului, cu excepția premierelor. Abonamentele SILVER şi GOLD, în valoare de 60 de lei şi, respectiv, 90 de lei, pot fi achiziţionate de către toate categoriile de spectatori şi asigură locuri preferenţiale în sala de spectacol. Abonamentul PLATINUM, în valoare de 1.000 de lei, permite accesul a două persoane la un număr nelimitat de spectacole ale teatrului, inclusiv la premiere, şi asigură locurile cele mai bune din sală.
Pentru a vă asigura accesul la reprezentaţia aleasă, vă recomandăm să vă rezervaţi locul sau locurile dorite cu minim 24 de ore înainte de începerea reprezentației, la Agenția teatrală.
Abonamentele pot fi achiziționate de la Agenția teatrală: P-ța Ștefan cel Mare nr. 14.
Abonamentele Silver, Gold sau Platinum se pot achizitiona și online, de pe platforma biletmaster.ro.
Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 13 decembrie 2014, între orele 18:00 şi 01:00, la cea de-a treia ediţie a Nopţii Porţilor Deschise. Evenimentul este cu intrarea gratuită şi se va desfăşura în Sala mare, în Studio „Art Club", precum şi în foaierele teatrului. Vă aşteptăm la numeroase ateliere (MACHIAJ TEATRAL, MĂŞTI, ANIMAŢIE, MIŞCARE), precum şi la recitaluri susţinute de actorul Ruslan Bârlea, acompaniat la pian de Lucian Duşa, Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu şi Cristian Rigman, iar apoi la un concert al Mariei Răducanu. Veţi avea ocazia să participaţi la o SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI cu actorii Teatrului Naţional Cluj-Napoca Cornel Răileanu, Cătălin Herlo, Anca Hanu, Romina Merei. Iar, în finalul evenimentului, actorul Dragoş Pop ne va delecta cu un spectacol de stand-up comedy, INSTALATORUL.
Pe toată durata evenimentului, parterul teatrului va găzdui expoziţia de modă FASHION EXPO - ENTER THE VOID realizat de Ovidiu Pop, expoziţia cu vânzare coordonată de Asociaţia Derzelas, TÂRG DE CRĂCIUN, cu obiecte realizate de copii cu dizabilităţi, şi un mic târg de BIJUTERII HAND-MADE. În foaierul de la etajul II, CARICATURI LA CORNET vor realiza caricaturi la cerere. În foaierul de la ultimul etaj al teatrului, veţi avea posibilitatea să vă relaxaţi la Cafeneaua DOAMNA T, care vine iar, ca în fiecare an, să ne bucurăm împreună de Noaptea Porţilor Deschise la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.
Detalii despre eveniment şi programul acestuia găsiţi aici.