Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Pentru că ne sunteți alături în tot ceea ce facem, am decis că voi, publicul nostru, trebuie să desemnați câștigătorul Premiului pentru CEL MAI BUN SPECTACOL AL STAGIUNII 2013/2014.
 

Teatrul Național Cluj-Napoca inițiază PREMIILE TEATRULUI NAȚIONAL în cadrul celei de-a patra ediții a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj (8-12 octombrie 2014).
 

Vă invităm să votați spectacolul favorit al stagiunii 2013/2014, accesând link-ul de mai jos, până în data de 10 octombrie, ora 19:00, când va avea loc ceremonia de decernare a premiilor.Vă mulțumim și vă așteptăm la teatru! IN MEMORIAM

 

VASILICA STAMATIN

(22 noiembrie 1964 - 7 septembrie 2014)

 

A plecat mult prea repede dintre noi, după o grea şi lungă suferinţă, actriţa Vasilica Stamatin.

Născută în anul 1964 la Piatra Neamţ, Vasilica Stamatin a absolvit Institutul de Artă Teatrală din Târgu-Mureş, promoţia 1988.

Devine actriţă a Teatrului Naţional din Cluj din anul 1990, pe care l-a slujit cu mult devotament până la sfârşitul anului 2010.

Inteligentă, cu un spirit iscoditor, veselă, camarad de cursă lungă, Vasilica Stamatin şi-a desăvârşit studiile teoretice urmând şi cursurile Facultăţii de Psihologie, studii încheiate stălucit prin obţinerea doctoratului.

În cele peste două decenii în care a jucat pe scena Naţionalului, actriţa a dat viaţă unor personaje diverse, remarcându-se atât în rolurile de comedie cât şi în cele de dramĂ. Amintim câteva: Logodnica din Transfer de personalitate de D. Solomon, Mommina din Astă seară se improvizează de Luigi Pirandello, Doamna Ford din Falstaff  după W. Shakespeare, Hermia din Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare, Judith din Logodnicele aterizează la Paris de Marc Camoletti, Doctoriţa din Colonelul şi păsările de Hristo Boicev, Duniaşa din Livada de vişini. O continuare de Nic Ularu, Gillian/Deidre din RocknRoll de Tom Stoppard sub bagheta unor regizori importanţi, dacă ar fi să-i amintim doar pe Alexandru Dabija, V.I. Frunză, Anca Bradu, Mihai Măniuţiu, Andrei Şerban.

Rolul Toinette din Bolnavul închipuit de Molière, în regia Sandei Manu, a fost unul dintre cele mai îndrăgite de actriţă, menţinând-o ani de-a rândul în atenţia publicului.

 

Acum, la despărţire, noi, colegii, îi aducem un pios omagiu. Amintirea ei va dăinui în sufletele noastre şi a publicului care a admirat-o.


Dumnezeu să o odihnească în pace!Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi-a reluat activitatea cu repetiţiile pentru un nou spectacol, Clovni extratereştri. Spectacolul este regizat de profesorul şi omul de teatru american Eli Simon şi este o continuare a primei montări de succes a acestuia la Naţionalul clujean, Războiul clovnilor. Avanpremiera va avea loc marţi, 23 septembrie, de la ora 19:00, urmând ca premiera să aibă loc vineri, 10 octombrie, în cadrul celei de-a patra ediţii a evenimentului organizat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Întâlnirile Internaţionale de la Cluj.


Următoarea avanpremieră a teatrului va fi Mein Kampf de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija, marţi, 30 septembrie, de la ora 19:00. Premiera spectacolului va avea loc duminică, 12 octombrie, în cadrul aceluiaşi eveniment.

 

Stagiunea se va redeschide vineri, 12 septembrie, de la ora 19:00, cu spectacolul Trilogia Aureliu Manea de Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa.


Vă aşteptăm la spectactole!Premiera spectacolului Zeul măcelului de Yasmina Reza, traducerea Tudor Ţepeneag, va avea loc joi, 24 iulie 2014, de la ora 19:00. Regia este semnată de Cristian Hadji-Culea, scenografia: Valentin Codoiu, asistent scenografie: Cătălina Chirilă. Distribuţia: Irina Wintze, Marian Râlea, Diana Buluga, Miron Maxim.


Zeul măcelului / Le Dieu du carnage a fost scrisă în 2006. Jurgen Gösch a pus-o în scenă la Schauspielhaus din Zürich, apoi piesa a fost regizată de însăşi autoarea la Teatrul Antoine, din Paris, avându-i în distribuţie pe: Isabelle Huppert, André Marcon, Valérie Bonneton şi Éric Elmosnino. Filmul lui Roman Polanski, Carnage, al cărui scenariu l-a făcut scriitoarea şi pentru care a primit premiul pentru cea mai bună adaptare la Festivalul de la Cannes din 2011, a făcut-o faimoasă. Filmul s-a bucurat de o distribuţie prestigioasă: Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly şi Christoph Waltz. Pentru piesele sale, scriitoarea a fost recompensată cu prestigioasele Laurence Olivier Award  (Marea Britanie) şi Tony Award (SUA).


În salonul familiei Houllié, înţesat de cărţi, având pe pereţi fotografii dintr-un ţinut african aflat în război, soseşte familia Reille, invitată la o discuţie în urma unui incident anodin: Ferdinand, odrasla familie Reille, îl lăsase fără dinţii din faţă pe Bruno, băiatul familiei Houllié. Debutul întrevederii are loc în parametri civilizaţi, sub semnul convenţiei sociale, ca apoi totul să degenereze într-o confruntare frenetică a celor două cupluri, de un comic muşcător, din care ies la suprafaţă toate frustările vieţii de cuplu.