Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Cutia Pandorei de Katalin Thuróczy, traducere de Anamaria Pop, care va avea loc în Studioul „Euphorion“ marţi, 20 mai 2014, de la ora 19:00.


Pandora, prima femeie de pe pământ, a fost creată de zei, ca replică la bărbaţii concepuţi de Zeus. Când Prometeu l-a înfruntat, făurind oameni din lut cărora le-a dat viaţă prin lumina soarelui, Zeus a pus în cutia meşterită de Hefaistos o mulţime de „daruri" - durere, vanitate, suferinţă, lăcomie, cruzime, ură şi moarte - şi apoi i-a dăruit-o Pandorei cu gândul de a i-o da de soţie lui Prometeu. Însă acesta a înţeles şiretlicul şi a refuzat. Nu şi fratele lui, Epimeteu, care, îndrăgostit fără scăpare de frumoasa femeie, a căzut în cursă, deschizând capacul. Şi-atunci toate relele s-au răspândit printre oameni.

 

În Cutia Pandorei autoarea reuşeşte să umanizeze întrucâtva personajul mefistofelic al Hildei, făcând din el, aparent, o bătrânică neajutorată. Însă, în esenţă, tuşa Hilda este o femeie energică, hotărâtă, dar şi nemiloasă. Nepotul Bandi apare ca un tânăr curajos, puternic, dar, în fond, el este un copil naiv, fricos şi timorat. Amândoi caută o comoară: averea familiei preschimbată de tatăl Hildei în aur şi diamante. Înainte de a muri, bătrânul a scris secretul ascunzătorii pe o bucată de hârtie ruptă în două. Una i-a dat-o Hildei iar cealaltă fratelui ei, András. Aceste petece de hârtie au creat mereu o dispută între cei doi fraţi. Înainte de a muri, András i-a dat jumătatea de secret fiului lui, Bandi. De aceea Bandi se află acum aici, intrat prin efracţie în casa tuşii Hilda. Un text plin de suspans, despre un joc de-a şoarecele şi pisica, despre pasiune, ură, egoism, răzbunare, crimă, dar şi dragoste, autoarea declarând într-un interviu că „viaţa are în ea poveşti frumoase şi mai puţin frumoase". Personajele ei  „sunt întotdeauna personaje reale" puse în situaţii dramatice care se creează „doar dacă destinele se bat cap în cap".


Distribuția:   

Miriam Cuibus - Hilda

Cătălin Codreanu - Bandi
 

Regia: Andrei Măjeri

Scenografia: Cristian Rusu

Asistent de regie: Adina LazărActriţa Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Elena Ivanca, a fost selectată în programul „10 pentru FILM“, organizat în cadrul TIFF 2014. Actorii selectaţi vor lua parte în perioada de 5-7 iunie, în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc la workshop-uri, vor fi invitaţi la premierele din cadrul Festivalului şi vor fi prezentaţi invitaţilor speciali, jurnaliştilor, şi profesioniştilor din arta cinematografică (regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi). Actorii selectaţi au fost propuşi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu, Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob şi Răzvan Penescu.

  

Elena Ivanca a jucat în filme de scurt metraj: Soldatul, regia: Tamas Áron; Feed-back, regia: Sorin Misirianţu (film prezentat la Festivalul TIFF, 2006); Superman, Spiderman sau Batman, regia: Tudor Giurgiu (2011); Cheful, regia: Adrian Sitaru (2011); Usturoi, regia: Lucian Alexandrescu (2012). Este actriţă a Teatrului Naţional Cluj-Napoca din anul 2000. Spectatorii şi-o amintesc cu siguranţă din Hamlet-ul lui Vlad Mugur, din Exact în acelaşi timp de Gellu Naum în regia lui Mihai Măniuţiu, din Colonelul şi păsările de Hristo Boicev în regia lui Alexandru Dabija sau din Mansardă la Paris cu vedere spre moarte de Matei Vişniec în regia lui Radu Afrim. În această stagiune publicul o poate vedea în Cântăreaţa cheală de Eugène Ionesco în regia lui Tompa Gábor, în foarte longevivul one-women show comic Declaraţie de Tudor Muşatescu sau în one-women show-ul Atenţie, cad îngeri! pe versuri de Sânziana şi Marcel Mureşeanu.

 

Cei zece actori selectaţi sunt: Alina Ilea (Teatrul Naţional din Timişoara), Elena Ivanca (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Györgyjakab Enikő (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), Katus Berekméri (Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Compania „Tompa Miklós"), Lucia Mărneanu (actor independent, Cluj), Silvana Mihai („Godot Cafe Teatru", studentă la Universitatea de Teatru şi Film „I.L. Caragiale", Bucureşti), Rareş-Gabriel Andrici (Teatrul Metropolis și Teatrul Foarte Mic din Bucureşti), Vlad Bîrzanu (Teatrul „Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea), Sorin Dobrin (Teatrul „Bulandra" și „Godot Cafe Teatru" din Bucureşti), Paraschiv Ioan (Teatrul Naţional „Radu Stanca" din Sibiu şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ).Spectacolul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, va participa la Festivalul European al Spectacolului Timişoara - Festival al Dramaturgiei Româneşti, în cadrul secţiunii FDR, componenta  românească care propune o inventariere a celor mai bune spectacole pe texte româneşti de teatru.

 

Festivalul European al Spectacolului Timişoara - Festival al Dramaturgiei Românești, organizat de către Teatrul Național Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii, este un eveniment de anvergură, cu rezonanță marcantă atât în țară, cât și în plan internațional. De altfel, vizibilitatea europeană a evenimentului este facilitată și de cooptarea FEST-FDR în European Festivals Association. Găsiţi mai multe detalii despre festival aici

 

Spectacolul SÂNZIANA ŞI PEPELEA se va juca în cadrul festivalului în data de 15 mai, ora 19:00, în sala mare a Teatrului Naţional Timişoara. Actorul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Cornel Răileanu, a primit premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Personajul din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală! de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete, în cadrul Galei UNITER de ieri, 28 aprilie 2014. 

În cadrul aceluiaşi eveniment, managerul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu, a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate regizorală. 

Gala Premiilor UNITER se află la cea de-a 22-a ediţie şi a avut loc, în acest an, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Juriul de nominalizări a fost format din Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa şi Ionuţ Sociu, iar cel final din Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea, Ion Parhon. Mai multe detalii pe site-ul UNITER.