Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Național Cluj-Napoca are bucuria să anunțe faptul că actorul ANTON TAUF va primi premiul pentru întreaga activitate în cadrul Galei UNITER 2018.

 

Colegul nostru va fi onorat cu acest premiu alături de alte nume importante ale teatrului românesc. Astfel, pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 26.02.2018, Senatul a mai decis acordarea următoarele premii: Premiul de Excelenţă i se va acorda actorului HORAȚIU MĂLĂELE, Premiul pentru întreaga activitate i se va acorda actriţei ILEANA STANA-IONESCU, regizorului ALEXANDRU DABIJA, scenografului DORU PĂCURAR, iar pentru Critică şi istorie teatrală, doamnei SORINA BĂLĂNESCU.

 

Figură emblematică a Teatrului Național Cluj-Napoca, actorul Anton Tauf slujește scena clujene de peste patruzeci și cinci de ani, de când a absolvit Institutul de Teatru din București, la clasa Beatei Fredanov și a lui Octavian Cotescu (1968).
 

A lucrat cu importanți regizori ai vremii, începând cu Vlad Mugur și continuând cu György Harag, Aureliu Manea, Mircea Marin, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija. Dar cel mai îndelungat și plin de succes drum a fost acela parcurs alături de Mihai Măniuțiu, sub direcția lui de scenă rezultând spectacole memorabile, cel mai celebru dintre ele fiind Antoniu și Cleopatra de W. Shakespeare. Antoniu al lui Anton Tauf a fost unanim apreciat de critică. Victor Parhon scria la acea oră: „E încă un merit al lui Mihai Măniuțiu, acela de a ni-l revela pe Anton Tauf ca pe unul dintre cei mai înzestrați și mai importanți actori ai generației sale, capabil să susțină cu strălucire și forță roluri de o mare complexitate și anvergură, precum acest Antoniu, reprezentând o culme a creațiilor sale actricești realizate la Naționalul clujean". Noblețea și perspectiva elevată asupra destinului de artist l-a călăuzit spre o „exemplară disciplină profesională, o autoexigență nemiloasă, o stare de religiozitate față de artă", cum spunea despre el Justin Ceuca.
 

Actor, regizor, profesor, director de teatru - sunt impostaze ale artistului complet și complex care este Anton Tauf, astfel încât Premiul pentru întreaga activitate vine ca o încununare a acestui parcurs de excepție.Spectacolul Povești de dragoste la prima vedere, care va avea premiera mâine, 23 februarie 2018, are la bază cinci povești de dragoste emoționante, delicate, istorisite de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Ana Blandiana. Despre lucrul la acest spectacol, și nu numai, le-am adresat câteva întrebări actorilor, cu rugămintea de a-și da frâu liber amintirilor / imaginației:

 

1. Ați avut o iubire în care să vă simțiți Romeo/Julieta sau Antoniu/Cleopatra sau Tristan Isolda (nu cu un sfârșit tragic, însă) sau alți îndrăgostiți celebri?

 

2. Unde v-ați plimbat cu prima iubire? Ce prajitură ați mâncat, ori ce vin ați băut?

 

3. Ce personaj dintr-un cuplu celebru de îndrăgostiți v-ar face plăcere să jucați?

 

4. Cum a fost să intrați în pielea acestor îndrăgostiți pe care îi aduceți acum în fața spectatorilor?

 Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului Povești de dragoste la prima vedere după volumul de proză de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Ana Blandiana. Premiera va avea loc în Studioul „Euphorion“, vineri, 23 februarie, de la ora 19:00.  Regia și scenografia: Tudor Lucanu. Proiecții video: Cristian Pascariu. Distribuția: Mihai-Florian Nițu, Diana Buluga, Petre Băcioiu, Radu Lărgeanu, Ioan Isaiu.


Dragostea, sentimentul cel mai frumos de pe pământ, este acum dezbătută în cadrul restrâns al „Euphorion“-ului. Veți avea ocazia să vă regăsiți, poate, în aceste istorii, să vă re-memorați propriile îndrăgosteli la prima vedere. Un prilej de readucere în actualitate a unor vremuri peste care, poate, s-a așternut colbul uitării. Suntem aici ca să explorăm împreună paradoxurile inimii inundate de acel val de căldură, acea emoție cu gust de zmeură coaptă și roiuri de fluturi zburând haotic prin stomac.


07.02.2018
O nouă INSULĂ naumiană la Teatrul Național Cluj-Napoca

Echipa Teatrului Național Cluj-Napoca a început repetițiile pentru o nouă variantă a spectacolului-concert INSULA, după Gellu Naum, de Ada Milea. După aproape șapte ani de la premieră, spectacolul revine pe data de 18 februarie 2018 într-o nouă formulă: „Noua Insulă e plină de noutăți: două personaje noi, o mulțime de instrumente noi, idei noi, texte noi, melodii noi, înfățișări noi și noul haz trist din comedia singurătății unui Robinson Crusoe aflat pe o insulă pustie plină de lume. Cred că e mai mult Gellu Naum și mai multă inspirație în acest nou spectacol vechi.“ (Ada Milea)