Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

11.05.2016
d'ECOurage: Teatrul Naţional Cluj-Napoca în premieră pe stradă


Teatrul Naţional Cluj-Napoca prezintă premiera primei producții concepute special pentru a fi jucată în stradă. d'ECOurage este o montare realizată după un concept de Andrea Gavriliu, care semnează scenariul, regia şi coregrafia spectacolului, pe muzica lui Mihai Dobre, scenografia Valentin Codoiu. Premiera spectacolului va avea loc joi, 12 mai 2016, la ora 20:00, pe platoul de lângă Monumentul Memorandiștilor de pe Bulevardul Eroilor.

 

Andrea Gavriliu este absolventă a secţiei de Actorie a Facultății de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj. Dincolo de experienţa ei ca actriţă, Andrea s-a apropiat și de dans: este absolventa Masteratului de Coregrafie de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ și este, în acest moment, una dintre cele mai interesante și solicitate coregrafe din ţară, fiind realizatorul și coregraful a numeroase spectacole de teatru.

 

Pentru spectacolul d'ECOurage, Andrea, odinioară studentă a profesorului Miklós Bács, s-a întâlnit şi a lucrat cu noua generaţie de studenţi ai profesorului clujean: Andreea Bănică, Norbert Boda, Nicole Burlacu, Alexandru Chindriş, Robert Danci, Blanca Doba, Radu Dogaru, Denisse Moise, Alexandru Popa, Dan Pughineanu, Irina Sibef, Cosmin Stănilă, Maria Teișanu, Victor Tunsu, Eric Țuțuianu. Această întâlnire, dintre un absolvent și actualii studenți ai aceluiași cadru didactic, este cu atât mai emoționantă cu cât activitatea de profesor de actorie a lui Miklós Bács a fost recent onorată și celebrată la Gala Premiilor Uniter 2016 cu „Premiul Special: mentor al tinerelor generaţii de actori“.

 

Spectacolul se va desfășura în stradă, pentru a fi mai aproape de spectatori, și datorită subiectului pe care montarea îl abordează: „d'ECOurage aduce în stradă 15 studenți-performeri care vor spune prin dans și umor povești nu tocmai amuzante despre diversele tipuri de poluare care ne ocupă zilnic timpul și spațiul: suntem ceea ce bem și mâncăm, suntem ceea ce vorbim, suntem ceea ce respirăm. Pe ritmurile energice ale lui Dobrică de la Șuie Paparude și cu un limbaj coregrafic-ludic-matematic, performerii au misiunea de a-i capta pe trecători și de a-i ține preț de 30 de minute pe pietonala Eroilor pentru un spectacol stradal tineresc dar cu un mesaj înțelept“ (Andrea Gavriliu). 

Spectacolul nostru, CLASA NOASTRĂ de Tadeusz Słobodzianek, în regia lui László Bocsárdi, a fost distins cu Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol al anului 2015, în cadrul Galei Premiilor UNITER. Considerat a fi premiul de cea mai mare anvergură al evenimentului, momentul a fost unul special şi datorită faptului că a fost înmânat de actriţa de film Jaqueline Bisset. Managerul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu, şi directoarea artistică, Ştefana Pop-Curşeu, au primit acest premiu, în numele echipei spectacolului și al teatrului.

 

Regizorul Bocsárdi László, aflat la prima colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca, i-a avut alături, în echipa spectacolului pe actorii: Sânziana Tarţa, Irina Wintze, Anca Hanu, Cristian Rigman, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Cătălin Herlo, Ovidiu Crişan, Matei Rotaru, Ionuţ Caras, Boros Csaba și pe Bartha József (în realizarea decorului), Kiss Zsuzsanna (costumele), Benedek Zsolt (dramaturgia), Boros Csaba (muzica și corepetiția), Cristian Pascariu (imagini video), Adela Bihari (asistent de corepetiție), Adrian Strâmtu (instructor de step), Eugenia Sarvari (asistent de regie), Jenel Moldovan (maestru de lumini).

  

Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor UNITER a avut loc în 9 mai 2016 şi a fost găzduită de Teatrul „Regina Maria“ din Oradea. Pentru acest premiu, spectacolul CLASA NOASTRĂ a intrat în competiţie cu spectacolele The Sunset Limited de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul UnTeatru, Bucureşti, şi Tihna după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós“. Gala Premiilor UNITER recompensează anual cei mai buni artiști și cele mai bune spectacole de teatru realizate în anul precedent. Un prim juriu nominalizează artiștii și spectacolele care intră în competiție, iar un al doilea juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu. Gala este organizată de UNITER, Uniunea Teatrală din România. Juriul de nominalizări din acest an a fost format din Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusiecki, iar juriul final din Alice Georgescu, Ozana Oancea, Viorica Petrovici, Mircea Morariu, Alexa Visarion.

 

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca mulţumeşte juriilor și Uniunii Teatrale din România pentru acest premiu, care onorează întreaga echipă, şi transmite calde felicitări tuturor nominalizaţilor şi premianţilor acestei seri!

 

Lista câștigătorilor și nominalizaților poate fi accesată aici.

 

Vă invităm să ne bucurăm împreună de acest premiu la următoarea reprezentație a spectacolului CLASA NOASTRĂ, care va avea loc în data de 17 mai, de la ora 19:00, la Teatrul Național Cluj-Napoca.

Coregrafa Vava Ștefănescu și actorul Sorin Leoveanu au primit Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler, categoria D - „Arta spectacolului“, conferit de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate.

 

Mai multe detalii aici.Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă avanpremiera spectacolului LINOLEUM de Vladimir și Oleg Presniakov, traducerea: Mașa Dinescu, în cadrul Programului „Teatru-forum", care va avea loc în Sala mare marți, 26 aprilie 2016, de la ora 19:00. Premiera spectacolului va avea loc duminică, 8 mai 2016, ora 19:00. Regia: Alexandru Dabija; decorul și costumele: Adriana Grand; muzica: Ada Milea; maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuția: Cătălin HerloRadu LărgeanuIonuț CarasCristian GrosuMatei RotaruPatricia BradAdrian CucuAnca HanuCristian RigmanSînziana TarțaDiana BulugaAlexandra TarceSorin LeoveanuEcaterina Pop-CurșeuRobert Nagy.

Doi inși închiriază un apartament într-un cartier sărac și se hotărăsc să-l renoveze. Sub podeaua acoperită cu linoleum, găsesc un cadavru de care vor neapărat să scape, însă își face apariția proprietarul, care află că omul vânăt este... fratele celor doi. Pentru a scăpa de cadavru, începe o odisee delirantă. Printre altele, ei hotărăsc să-l ducă în aeroport, să-l târască pe pista de decolare pentru a înscena moartea insului necunoscut: „Trebuie mers și văzut pe unde e mai puțin periculos să-l târâm prin aeroport... și să alegem zborul sub care să-l vârâm... Să vedem ce și când decolează". În aeroport întâlnesc un Băiețel, care le povestește despre celebrul pianist rus Anton Rubinstein și cât de aproape a fost el, dintr-o eroare de control la graniță, să fie deportat în Siberia. Dar cadavrul începe să se miște, și-atunci lumile se amestecă, atunci când mortul le spune: „vă propun să recapitulați în liniște ce vi s-a întâmplat pe ziua de azi (...)?! Și cum se face că mă auziți și mă vedeți pe mine, mortul - nu vă dați seama? Fiindcă și voi sunteți..."
X