Întâlnirile Internaționale de la Cluj se află la un moment de frumoasă răscruce, marcând un deceniu de existență întru creație și dialog teatral. Gândite ca o scenă turnantă a celor mai noi producții din fiecare stagiune, Întâlnirile Internaționale de la Cluj s-au afirmat ca un spațiu al cunoașterii, al recunoașterii, al criticii constructive, al plăcerii de a fi spectator, actor și critic, rând pe rând. Lansări, descoperiri, revederi, înnodarea unor noi legături între artiști și instituții teatrale, conturarea unor noi și ambițoase proiecte culturale, înrădăcinarea tradiției dialogului creativ cu societatea, lărgirea cercului de integrare internațională, toate acestea formează o imagine concentrată a ceea ce și-a propus Naționalul Clujean în toți acești ani.
Iar acum, după o mică pauză independentă de voința noastră, revenim între 26-28 noiembrie, cu o Ediție aniversară online, aflată sub semnul Căutării. În momente de cumpănă, când partenerul de dialog din sală dispare, scena cu actorii săi vii se proiectează în gol și sunt nevoiți să caute partenerul de dincolo de mască, de dincolo de ecran, de dincolo de personajul propriu sau al colegilor de joc.
Această căutare, redefinire și reinventare și-a lăsat amprenta asupra producțiilor din perioada 2020-2021, pe care vi le prezentăm în cadrul acestor Întâlniri Internaționale: de la căutarea încarnării celei mai potrivite a personajului dostoievskian, în Demonii. Spovedania lui Stavroghin, la căutarea autorului și a unui spațiu de joc adecvat în cazul celor Șase personaje... pirandeliene, ambele în regia lui Tudor Lucanu. Apoi, căutarea drumului spre recunoașterea și acceptarea de sine din În oglindă, de Radu F. Alexandru, în regia Andreei Iacob sau jocul de-a v-ați ascunselea și căutarea energiilor noi, vitale, ale comicului clasic cu Cartoforii lui Gogol în regia lui Ionuț Caras. Și nu în ultimul rând, căutarea depășirii ridicolului, a frustărilor nejustificate și a prostiei umane, prin spectacole de teatru muzical și teatru-dans. Astfel, societatea mârlanilor cu care ne confruntăm zi de zi apare privită printr-o lupă muzicală și poetică ironică, în Singur printre mârlani, pe texte de Florin Bican, regia și coregrafia Andrea Gavriliu, muzică de Mihai Dobre; lumea politică e reprezentată comic, cu absurditățile și stupiditatea sa, vulgaritatea și monstruozitatea sa grotescă în Ubu în concert de Ada Milea, după Alfred Jarry și Gábor Tompa; iar nerespectarea regulilor, veșnicul fals spirit de independență, refractar la toate legile, inclusiv cea a bunului simț, sunt întruchipate de faimoasa Chiritză, de data aceasta ...în carantină, satirizare muzicală semnată de Ada Milea și Anca Hanu.
A zecea ediție este un prilej de sărbătoare, chiar dacă se va petrece doar în mediul online. Sărbătorim în acest fel dăruirea actorilor spectacol de spectacol, munca atentă din culise, bucuria spectatorilor noștri care umpleau sălile și de care ne este dor.
Mulțumim tuturor prietenilor Teatrului Național clujean, colegilor de breaslă și susținătorilor noștri, de aici și din străinătate, celor care ne-au acompaniat în toți acești ani în călătoriile noastre teatrale.
La mulți ani și la cât mai multe ediții împreună!
ediția a 10-a
ANIVERSARE ONLINE
26-28 noiembrie 2021
SPECTACOLE:
În perioada 26-28 noiembrie, pe platforma www.entertix.ro, vor putea fi vizionate următoarele spectacole - toate cu subtitrare în limba engleză:
CHIRITZA ÎN CARANTINĂ
după Matei Millo
spectacol-concert de Ada Milea
regia: Ada Milea, Andrea Gavriliu
12+ | 1h 10 min.
DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN
după F.M. Dostoievski
regia: Tudor Lucanu
16+ | 1h 45 min.
CARTOFORII
de N.V. Gogol
traducere de Nicolae Iliescu
regia: Ionuț Caras
12+ | 2h
ȘASE PERSONAJE ÎN CĂUTAREA UNUI AUTOR
de Luigi Pirandello
traducere de Alice Georgescu
regia: Tudor Lucanu
14+ | 1h 40 min.
UBU ÎN CONCERT
după Alfred Jarry și Gábor Tompa
spectacol-concert de Ada Milea
regia: Gábor Tompa
14+ | 1h
ÎN OGLINDĂ
de Radu F. Alexandru
regia: Andreea Iacob
14+ | 1h 30 min.
SINGUR PRINTRE MÂRLANI
după Florin Bican
regia şi coregrafia: Andrea Gavriliu
14+ | 1h
RETROSPECTIVE:
În perioada 26-28 noiembrie 2021, pe siteul oficial www.teatrulnationalcluj.ro și pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Cluj-Napoca, vor putea fi urmărite următoarele evenimente organizate în cadrul edițiilor anterioare a Festivalului:
ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 4-a
8-12 octombrie 2014 | CĂILE LIBERTĂȚII
ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 7-a
4-8 octombrie 2017 | EXTREME
ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, ediția a 8-a
9-14 octombrie 2018 | VIZIUNI