Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului OGLINDA NEAGRĂ după nuvelele Roaba și Suflul de Luigi Pirandello, traducerea Maria Rotar.

Premiera va avea loc duminică, 26 februarie 2023, în Studioul „Euphorion", de la ora 19:00.

Spectacolul este un one-man show cu Ionuț Caras. Regia îi aparține lui Roberto Bacci, iar conceptul spațial lui Ionuț Caras.

OGLINDA NEAGRĂ este o dramatizare după două nuvele ale lui Pirandello, Roaba și Suflul (Suflul morții) apărute în volumul Nuvele pentru un an (1922), scrieri considerate de exegeți drept o veritabilă „comedie umană". Pirandello și-a numit astfel volumul din ambiția de a dedica fiecărei zile a anului câte o nuvelă, intenție, însă, nefinalizată. 


17.02.2023
TEATRUL ȘI MUZICA
CONFERINȚĂ


Sâmbătă, 4 martie, de la ora 11:00, în Studio Euphorion va avea loc

Conferința TEATRUL ȘI MUZICA

susținută de JEAN-JACQUES LEMÊTRE, muzician și compozitor la Théâtre du Soleil, Paris, Franța.

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj.



RĂMAS BUN, GEORGE BANU!

Astăzi, 21 ianuarie 2023, întreaga echipă artistică a Teatrului Național din Cluj își ia rămas bun de la cel care a fost Profesorul, Criticul și Prietenul George Banu. Fără niciun semn prevestitor, a plecat dintre noi unul dintre cei mai importanți critici de teatru, nu doar din România și Franța, ci din întreaga lume, lăsând un gol imens în sufletele noastre.
A fost un adevărat iubitor al artelor frumoase, al Teatrului de Artă și al magiei scenei, unde recunoștea imediat marile talente, indiferent de tipul de spectacol, de abordarea estetică sau de spațiul cultural unde le întâlnea. Spirit mereu treaz cu o curiozitate intelectuală vie și o cultură impresionant de vastă, cunoscător și prieten al tuturor numelor importante din Teatrul european și mondial, George Banu nu a fost niciodată indulgent cu impostura, cu prostia sau lașitatea artistică, fiind mereu deschis spre dialogurile constructive, atât cu cei de o seamă cu sine, cât și cu cei mai tineri, căutând profunzimea, onestitatea umană și artistică, poezia și farmecul creației autentice. Profesor îndrăgit de toți studenții de la Institutul de Studii Teatrale de la Paris, Sorbonne Nouvelle, precum și de cei de la Facultățile de Teatru din România, respectat de colegii de breaslă, critic și eseist prolific, George Banu a lăsat o uriașă moștenire generațiilor viitoare și iubitorilor de teatru, scriind istoria acestei arte împreună și alături de oamenii de teatru care și-au dedicat întreaga existență și energie acestei arte. Zeci de volume, sute de conferințe și interviuri care luminează calea tinerilor pasionați de artele scenei și care doresc să înțeleagă nebănuitele căi ale creației teatrale, împărtășindu-se și din fructul experienței predecesorilor lor.
George Banu a răspuns mereu cu drag invitațiilor Teatrului nostru la „Festivalul Întâlnirile Internaționale de la Cluj”, fiind alături de noi la ultima ediție, unde ne-a vorbit despre teatru și război, unde ne-a împărtășit neliniștile sale, speranțele sale într-o umanitate mai responsabilă, revenind mereu asupra cuvântului pace.
Omagiu Profesorului, Prietenului, Mentorului nostru, George Banu!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!



3000 de clujeni au umplut clădirea Teatrului Național, din foaier și garderobă, până la Sala Mare și Studio Euphorion, în cadrul primei ediții a NOPȚII PORȚILOR DESCHISE desfășurate fizic, după o întrerupere de doi ani, în data de 17 decembrie. Programul a readus evenimentele-hit ale edițiilor trecute, dar a propus și surprize și întâlniri noi: ateliere pentru copii, concerte, expoziții, un spectacol de improvizație, o sesiune de întrebări și răspunsuri cu actori, o instalație artistică participativă și nelipsitul târg de Crăciun.
Ca la fiecare ediție, NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE a inclus și o campanie de donații, de data aceasta pentru Biblioteca mobilă BookTruck, care împrumută gratuit cărți copiilor din mediul rural. Inițiativa aparține asociației culturale Cărțile pe Față și a pornit la drum în iulie 2021 cu o dubiță transformată în bibliotecă pe roți. Servește deja recurent mai multe de 30 de școli din satele din județul Cluj și cererea este tot mai mare așa că se pregătește și a doua bibliotecă mobilă. Aproximativ 200 de cărți și 1000 de lei au fost donați de participanții la Noaptea Porților Deschise, mulți alții promițând donații ulterioare.