Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

11.01.2017
Un an fără Melania Ursu


A trecut un an de când colega noastră, actrița MELANIA URSU, a părăsit această viață. Actriță de teatru și de film, a făcut parte din echipa Teatrului Național Cluj-Napoca mai bine de 50 de ani și a colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori marcanți precum Vlad Mugur, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija sau Victor Ioan Frunză.

 

Roluri precum Béraldine din BOLNAVUL ÎNCHIPUIT, Aneta Duduleanu din GAIȚELE, Coana Chirița din IAȘII ÎN CARNAVAL au făcut mii de spectatori să râdă cu bucurie în fața talentului ei nemăsurat pentru comedie. Dar și-a asumat și roluri grave, din spectacole pe piese tragice sau drame precum HECUBA sau IFIGENIA ÎN AULIS de Euripide, HAMLET de William Shakespeare, DANSUL MORŢII de August Strindberg sau UN CAZ CLINIC de Dino Buzzati, în care forța interpretării ei scenice au înflorit.

 

A fost profesoară pentru numeroase generații de actori. A fost recompensată, de-a lungul carierei sale, cu numeroase premii sau medalii, precum Premiul pentru întreaga activitate acordat de UNITER în 2012, și Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Cavaler, în 2002.

 

Doamna Mela, sunteți mereu în sufletul nostru. Vă mulțumim că am parcurs împreună o parte din călătoria acestei vieți!PORTOCALA MECANICĂ de Anthony Burgess, traducere și adaptare de Diana David, va avea loc în sala mare, duminică, 15 ianuarie 2017, de la ora 19:00.

 

Dat fiind că repetițiile sunt încă în toi, începem cu câteva gânduri ale artiștilor:
 

Pentru regizorul spectacolului, Răzvan MureșanPortocala mecanică, roman-cult al anilor 60, este un joc psihologic. La fel cum o portocală nu poate fi nicicum asociată unui mecanism, nici omul nu poate fi lipsit de libertatea de a alege. Când un om nu poate alege, încetează să mai fie om, afirmă Burgess. Şi poate de aceea omul care alege răul poate fi mai bun decât un om căruia îi este impus binele.Ceea ce fac, fac pentru că îmi place... răutatea aparţine individului, lui, ţie sau mie, nouă înşine."
 

I-am întrebat pe trei dintre actorii din rolurile principale ce coardă sensibilă a ființei lor a fost atinsă de personajul pe care-l interpretează și în ce fel au fost sau nu marcați de el? Iată răspunsurile lor:
 

Cristian Grosu, interpret al lui Alex: „Acum câțiva ani, la prima lectură a Portocalei, am început, fără să vreau și aproape fără să-mi dau seama, să construiesc în mine acest personaj. L-am dorit până l-am avut. Și iată că acum îl urc pe scena Teatrului Național împreună cu gășcarii mei. Aceasta este prima „coardă sensibilă" atinsă, dorința împlinită. Cea de-a doua, se referă la estetica urâtului, la hidoșenia umană și la înțelepciunea cu care reușim, câteodată, să extragem un înțeles frumos și nobil dintr-un amalgam de fapte dezgustătoare. Dar coarda aceasta sensibilă nu „se atinge". La coarda asta cântă fiecare spectator în parte." Ce veți vedea la Teatrul Național Cluj-Napoca, la început de an? PLAYLIST (Ringasd el magad) de C.C. Buricea-Mlinarcic, primul spectacol al Noului An, în regia și scenografia lui Tudor Lucanu, care va avea loc în Studioul „Euphorion", sâmbătă, 7 ianuarie 2017, de la ora 19:00: o poveste derulată de-a lungul a nouăsprezece ani - între 1989 și 2008 - a unei familii româno-maghiare, trecute prin „epoca de aur", cu alte cuvinte fără lumină, căldură, cu alimentele raționalizate și ajunse, în cele din urmă, în plină democrație. O democrație în care vechii securiști sunt acum oameni de afaceri prosperi, iar atunci când sunt demascați, e firesc să nu recunoască: „Nu sunt decât un biet om de afaceri implicat până peste cap în schimbarea la față a țării noastre...".


Dar dacă doriți să aflați alte amănunte, vă invităm la spectacolul nostru la care veți avea parte și de o ingenioasă viziune scenografică semnată de regizorul Tudor Lucanu, care declară: „Playlist este istoria unei familii mixte care începe în comunismul românesc și se adaptează treptat la noile forme sociale. Playlist este o istorie recentă. O istorie care ne-a schimbat și care continuă să ne schimbe cu sau fără voința noastră. O istorie pe care nu ai cum să o controlezi, ci care mai degrabă te controlează ea pe tine. O istorie subjugată manipulării de orice fel".Joi, 22 decembrie 2016, vă invităm la Teatrul Național pentru a sărbători împreună majoratul spectacolului Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman, cel mai longeviv spectacol al Naționalului clujean!

 

Premiera a avut loc la 27 decembrie 1998, însă distribuția a suferit modificări în timp. Fideli au rămas Cristina Pardanschi în Sora Ratched, Dragoș Pop în Șeful Bromden, Dan Chiorean în Billy Bibbit, Petre Băcioiu în Dale Harding și Sorin Misirianțu în doctor Spivey. Au venit, pe rând, înlocuind vechea gardă, Cătălin Herlo (Scanlon), Ruslan Bârlea (Chestwick), Adrian Cucu (Martini), Silvius Iorga (Ruckly), Diana Buluga (Sora Flinn), Patricia Brad (Candy Star), Adriana Băilescu (Sandra), Matei Rotaru (Infirmierul Warren), Emanuel Petran (Infirmierul Williams), Radu Lărgeanu (Ellis) și Cătălin Codreanu (Matterson). Răzvrătitul McMurphy, interpretat inițial de Dorin Andone, a fost preluat de Ionuț Caras. Regia spectacolului poartă semnătura lui Marius Oltean, iar scenografia arh. Horațiu Mihaiu.


La această reprezentație aniversară, am pregătit o surpriză fidelilor noștri spectatori: în rolul principal îi veți putea urmări, în alternanță, atât pe Dorin Andone cât și pe Ionuț Caras, iar în rolul Martini, atât pe Ioan Isaiu, cât și pe Adrian Cucu.

În mod excepțional, imediat după reprezentație, publicul doritor să afle mai multe despre povestea acestui spectacol este invitat să rămână în sală pentru o pasionantă discuție cu actorii!

           

Pentru a intra puțin în atmosfera spectacolului, ne-am gândit să le punem câteva întrebări actorilor Dan Chiorean, Dorin Andone, Ionuț Caras și Ioan Isaiu