Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Două dintre cele mai apreciate montări ale stagiunii trecute - Pietonul aerului de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, și A douăsprezecea noapte sau Cum doriți după William Shakespeare, în regia lui Botond Nagy - vor fi prezentate în cadrul Festivalului Național de Teatru, pe 26, respectiv 27 octombrie. De asemenea, zeițe de categoria B de Alexandra Felseghi, în regia lui Andrei Măjeri, o producție creart / TEATRELLI, realizată în co-producție cu Teatrul Național „Lucian Blaga" Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria" Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu" Botoșani a avut două reprezentații în cadrul festivalului în zilele de 19 și 20 octombrie.

Fiind curatoriată de criticii și oamenii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, această ediție (cu numărul 34) se constituie sub genericul Dramaturgiile posibilului și include o serie de spectacole în care, conform argumentului oferit de cei trei curatori, dramaturgia reprezintă „un element decisiv" al construcției scenice, direcția estetică este clar definită, iar accentul cade pe interdisciplinaritate și pe coeziunea echipei de creație.



Teatrul Național „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca organizează, în perioada 16-20 octombrie, cea de-a XIII-a ediție a festivalului Întâlnirile Internaționale de la Cluj, sub titlul Alterități, ce marchează o temă ilustrată de toate spectacolele incluse în programul acestui an și de evenimentele conexe menite să îmbogățească experiența celor cinci zile.

Opțiunea tematică a organizatorilor se întemeiază pe stringența și actualitatea dilemelor identitare care ne marchează existența cotidiană, reflectate, în varii formule estetice și conceptuale, de nouă dintre cele mai recente premiere ale Teatrului. Pornind de la inevitabila dualitate a omului prins între aspirații proprii și constrângeri exterioare adesea mutilante, regizorii și echipele artistice au creat o serie de montări prin care încearcă să răspundă la mari întrebări ale prezentului și să ofere prilej de meditație asupra relației individului cu sine și cu ceilalți.

 


30.09.2024
Proiect de educație non-formală prin teatru



Proiectul de educație non-formală al Teatrului Național din Cluj-Napoca, intitulat Metamorfoze. Laboratoarele deschise ale teatrului, continuă în stagiunea 2024-2025!
 
Conceput ca o călătorie inițiatică în cunoașterea procesului creator al artei actorului, atelierele au generat, și continuă să o facă, posibilitatea descoperirii și experimentării propriului potențial creativ în scopuri artistice, recreative sau de dezvoltare personală. Laboratorul nostru este deschis adolescenților și tinerilor pasionați de teatru, celor ispitiți de magia actului teatral. Pentru a descoperi, prețui și valoriza propria voce, pentru a ști cum să transformi imboldurile creative în unele productive și expresive, laboratorul teatral își etalează instrumentele prin antrenamente, exerciții și studii specifice artei actorului. Într-o abordare integrativ-holistică, centrată pe conceptul de body-mind, lecțiile vizează explorarea limbajului teatral nonverbal și verbal, metamorfoze corporal-vocale, conexiunea corp-voce sau gest-cuvânt. Atelierele provoacă experimentarea și dezvoltarea spiritului ludic, potențează forțele creatoare ale imaginarului, declanșează alinierea angajamentului, abilităților și intențiilor spre actul creativ.

Atelier de teatru gratuit, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani
 
Modul I          Sâmbătă, 5 octombrie, între orele 11:00 - 14:00
Modul II         Sâmbătă, 12 octombrie, între orele 11:00 - 14:00

Link înscrierehttps://bit.ly/4eq1TAb

 


12.09.2024
TNC, din nou la Chișinău!

Teatrul Național Cluj-Napoca va participa vineri, 13 septembrie, la cea de-a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău cu spectacolul Oglinda neagră, un one-man show cu Ionuț Caras, în regia lui Roberto Bacci. Suntem onorați să ne numărăm și anul acesta printre instituțiile de spectacol prezente în cadrul acestui festival cu tradiție, organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu" din Chișinău în colaborare cu Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova. În 2024, genericul sub care se desfășoară evenimentul este „Conexiuni europene", iar programul include zeci de spectacole în spații diverse, audiții ale unor producții radiofonice, conferințe, lansări de carte și multe alte surprize culturale.

 

Oglinda neagră a avut premiera în 2023, bucurându-se imediat de aprecierea publicului de specialitate și aducându-i lui Ionuț Caras o nominalizare la categoria „Cel mai bun actor" în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea, precum și Trofeul festivalului Bacău Fest Monodrame