Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Spectacolul MOARTE ȘI REÎNCARNARE ÎNTR-UN COWBOY de Rodrigo Garcia, traducere de Luminița Voina-Răuț, scenariu și regia Andrei Măjeri, a primit două premii și o nominalizare la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului de Teatru Piatra Neamț PLEDEZ PENTRU TINE(RI). Regizorul Andrei Măjeri a obținut Premiul pentru regie, iar actrița Sânziana Tarța, Premiul pentru cea mai bună actriță, ex aequo cu Alina Petrică pentru rolul din spectacolul AGLAJA, concept și coregrafie Ștefan Lupu, de la Centrul European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu", București. De asemenea, spectacolul a fost nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol. Ultimul festival la care Teatrul Național din Cluj a participat în cursul săptămânii trecute (10 noiembrie), a fost Pledez pentru Tine(ri) organizat de Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, la care Naționalul clujean s-a prezentat cu Moarte și reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García, scenariul și regia Andrei Măjeri. În luna octombrie, același spectacol a fost invitat și în Festivalul FEST(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din București. Iată câteva impresii cu care s-au întors acasă tânărul regizor și trei dintre cele patru interprete. După succesul reprezentațiilor de la București ale spectacolelor CLASA NOASTRĂ și LINOLEUM, care au fost invitate la Festivalul Național de Teatru, turneele Teatrului Național Cluj-Napoca vor continua și în noiembrie. Șase spectacole ale teatrului, CLASA NOASTRĂ, MOARTE ȘI REÎNCARNARE ÎNTR-UN COWBOY, INSULA, ROMEO ȘI JULIETA, TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ și SELFIE, pornesc în această lună în turnee în țară (în Ploiești, Piatra-Neamț, Arad, București) și în străinătate (Roma).


20.10.2016
Teatrul Naţional Cluj-Napoca participă la Festivalul Naţional de Teatru cu două spectacole


Spectacolele CLASA NOASTRĂ de Tadeusz Słobodzianek, în regia lui Bocsárdi László şi LINOLEUM de Vladimir și Oleg Presniakov, în regia lui Alexandru Dabija, au fost selecționate în cadrul celui mai prestigios festival de teatru din România, Festivalul Naţional de Teatru.

 

Spectacolul CLASA NOASTRĂ va avea 2 reprezentaţii, pe 25 octombrie, de la ora 19:00 şi pe 26 octombrie, de la ora 21:00, la Teatrul „Bulandra“, Sala Liviu Ciulei.

 

Credem că ne cunoaștem limitele, credem că omul e o trestie gânditoare, o ființă socială, civilizată; credem că religia noastră, credințele și valorile noastre sunt cele mai bune, că ne fac mai buni, că suntem liberi și stăpâni ai propriilor noastre decizii. Și totuși, istoria recentului secol XX trage semnificative semnale de alarmă și ridică în continuare multe și cutremurătoare semne de întrebare. Cum s-a putut ca într-un orășel din Polonia, Jedwabne, foști colegi de școală, polonezi și evrei, buni camarazi și prieteni, să se transforme în călăi și victime, lăsând frâu liber unei cruzimi greu de imaginat? Cum au putut fi măcelărite la propriu 1600 de suflete într-o singură zi? Clasa noastră invită spectatorul la gândire și trăire, în jurul unei povești rostite, în transparență, din lumea de dincolo, dar cumplit de prezentă. Pe mai multe voci angelice, împletite în tensiunea dintre viață și moarte, iubire și ură, plăcere și dezgust, mândrie și vinovăție, corul actorilor reînvie spiritul tragediei în prezentul unei istorii care nu trebuie lăsată să se mai repete sub nici o altă formă. (Ștefana Pop-Curșeu)

Premiul UNITER pentru Cel Mai Bun Spectacol al anului 2015.
 


Spectacolul LINOLEUM va avea 2 reprezentaţii, pe 27 octombrie, de la ora 18:00, şi pe 28 octombrie, de la ora 20:00, la Teatrul „Bulandra“, Sala Liviu Ciulei.

Doi inși închiriază un apartament într-un cartier sărac și se hotărăsc să-l renoveze. Sub podeaua acoperită cu linoleum, găsesc un cadavru de care trebuie neapărat să se descotorosească cu ajutorul proprietarului, care se dovedește a fi fiul mortului. Începe astfel o odisee delirantă: după ce își fac apariția neinvitați la o nuntă din vecini, hotărăsc să ducă omul vânăt în aeroport și să-l arunce pe pista de decolare sub roțile unui avion pentru a-i înscena moartea: „Trebuie mers și văzut pe unde e mai puțin periculos să-l târâm prin aeroport... și să alegem zborul sub care să-l vârâm... Să vedem ce și când decolează“. În aeroport întâlnesc un băiat care le povestește despre celebrul pianist rus Anton Rubinstein și cât de aproape a fost el, dintr-o eroare de control la graniță, să fie deportat în Siberia. Dar cadavrul începe să se miște, și-atunci lumile se amestecă, atunci când mortul le spune: „vă propun să recapitulați în liniște ce vi s-a întâmplat pe ziua de azi (...)?! Și cum se face că mă auziți și mă vedeți pe mine, mortul — nu vă dați seama? Fiindcă și voi sunteți...“
„E un teatru simplu, direct, adevărat“, le spunea regizorul Alexandru Dabija, actorilor. „Cheia stă în felul în care ne purtăm cu cadavrul. Aici piesa zboară din realism și trece în altceva. Cine-i mortul pe care l-ați scos de sub linoleum? Ce facem noi cu un cadavru? Sunt întrebări la care vă invit să răspundeți“.
 

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura la București, între 21 și 30 octombrie, se bucură de Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, pentru al doilea an consecutiv.

Festivalul este produs de UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti. Partener: Institutul Cultural Român.

Directorul artistic al Festivalului este criticul de teatru Marina Constantinescu.

Programul integral, precum şi detalii despre festival găsiţi
aici