Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Naţional din Cluj vă invită, în perioada 7-9 octombrie a.c., la ediţia inaugurală a ÎNTÂLNIRILOR INTERNAŢIONALE DE LA CLUJ. Întâlnirile Internaţionale de la Cluj constituie o nouă iniţiativă a Teatrului Naţional din Cluj, un festival anual care are drept scop promovarea dialogului internaţional prin teatru, diseminarea informaţiilor culturale şi realizarea de colaborări şi iniţiative culturale în spaţiul internaţional. Întâlnirile internaţionale reprezintă un spaţiu pentru dialog prin artă. Acest festival va avea o tematică diferită în fiecare an, tema pentru fiecare întâlnire fiind stabilită de participanţii la ediţiile anterioare. Tematicile pot fi extrem de variate, de la subiecte de interes artistic general şi subiecte de interes social, pînă la concentrarea pe opera unor artişti sau diverse curente artistice.

În 2011, prima ediţie a festivalului va fi dedicată operei lui Gellu Naum (1915-2001), proeminent autor român suprarealist. De aici şi denumirea ediţiei din 2011: ÎNTÂLNIRILE GELLU NAUM. În paralel cu crearea unei platforme de dialog între diverse personalităţi culturale şi iniţierea unei reţele de comunicare între personalităţi teatrale din lume, festivalul va prezenta trei spectacole de teatru produse de Teatrul Naţional în anul 2011, bazate pe două piese şi un roman de Gellu Naum: Zenobia, în regia Monei Marian, Florenţa sunt eu, în regia lui Alexandru Dabija şi Insula, spectacol-concert de Ada Milea, dar şi spectacolul Exact în acelaşi timp în regia lui Mihai Măniuţiu, spectacol realizat la Teatrul Naţional din Cluj în 2002 şi prezent în festival în cadrul unei proiecţii speciale; conferinţa Gellu Naum şi avangarda europeană susţinută de Simona Popescu (scriitoare, lector universitar dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti) şi de Ion Pop (critic şi istoric literar, profesor universitar dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca); o Masă rotundă, cu participarea invitaţilor; Expoziţia Gellu Naum şi Jules Perahim; lansări de carte şi de CD.CONFERINŢĂ DE PRESĂ - Premiera spectacolului-concert Insula după Gellu Naum, realizat de Ada Milea şi evenimentul Întâlnirile Internaţionale de la Cluj

 

Teatrul Naţional din Cluj vă invită marţi, 27 septembrie 2011, ora 14:30 (în foaierul de Rang II) la conferinţa de presă prilejuită de premiera spectacolului Insula după Gellu Naum, spectacol-concert de Ada Milea, şi de organizarea primei ediţii a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj.Deschiderea oficială a  stagiunii teatrale 2011-2012 a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca va avea loc sâmbătă, 17 septembrie 2011, cu spectacolul CÂNTĂREAŢA CHEALĂ, de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa.

Teatrul Naţional pregăteşte pentru prima parte a acestei stagiuni o serie de noi spectacole şi evenimente. Cea dintâi premieră a stagiunii 2011-2012, aflată în pregătire, va fi spectacolul-concert INSULA de Gellu Naum, semnat de Ada Milea, care va avea prima reprezentaţie pe 27 septembrie 2011.A plecat mult prea repede dintre noi, la 15 iulie, Mariana Müller, actriţă a Naţionalului clujean, între anii 1991-1999.

Mariana Müller a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti, clasa prof. univ. G. Dem. Loghin, conf. univ. Dem Rădulescu, asistent Adriana Piteşteanu, promoţia 1973.

A fost actriţă a teatrelor din Reşiţa, Satu-Mare, Turda şi Cluj.

De-a lungul carierei sale artistice i s-au încredinţat roluri importante de comedie şi dramă: Laura în Menajeria de sticlă de Tenessee Williams, Irina în Trei surori de A.P. Cehov, Doamna Elvsted în Heda Gabler de Henrik Ibsen, Aibigal în Paharul cu apă de Eugène Scribe, Antoinette în Puricele în ureche de Georges Feydeau.

Actriţa Mariana Müller a fost distinsă cu Premiul de interpretare feminină, la Concursul Teatrelor Dramatice, faza pe ţară, pentru rolul Mara din piesa Patima fără sfârşit de Horia Lovinescu.

Amintirea ei va dăinui în sufletele colegilor de scenă şi a publicului care a admirat-o.

Dumnezeu să o odihnească în pace!