Teatrul Național Cluj-Napoca vă invită, ca în fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, la Ziua Porților Deschise, aflată acum la cea de-a IX-a ediție. Evenimentul va avea loc marți, 27 martie 2018, între orele 11:00 - 19:00, în sălile și foaierele teatrului, și include atât activități dedicate copiilor, cât și pentru adolescenți și adulți. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Directorul nostru artistic, Ştefana Pop-Curşeu, este unul dintre cele 50 de chipuri ale expoziţiei FRANCOFONIA LA FEMININ!
Expoziţia este o iniţiativă a Institului Francez, realizată în cadrul anului european al patrimoniului și cu ocazia lunii francofoniei, și reprezintă un omagiu pentru 50 de femei de astăzi, care dau viață relației bilaterale dintre Cluj-Napoca și spațiul francofon. Fie că sunt artiste, dirijoare, profesoare, scriitoare, antreprenoare, viitori medici, manageri de proiecte, președinte de asociații, traducătoare, cadre universitare sau studente stagiare la Institutul francez, toate împărtășesc limba franceză și valorile sale.
Vernisajul expoziţiei va avea loc mâine, 20 martie 2018, de la ora 18:30. Găzduită în spaţiul <La Cave> al Institutului Francez Cluj, de pe strada I.C Brătianu nr. 22, aceasta va putea fi vizitată până pe 4 aprilie. Fotografiile sunt semnate de artistul francez Nicolas Friess.
A plecat dintre noi, pe 6 martie, regizorul Mihai Raicu.
Născut la Timișoara, la 10 iunie 1923, Mihai Raicu a cochetat din tinerețe cu teatrul. În paralel cu studiile de inginerie din cadrul Universității Politehnice din București a urmat cursurile secției de regie de la Conservatorul din capitală. Maeștri i-au fost cunoscuții oameni de teatru Marietta Sadova și Victor Ion Popa. A urmat perfecționarea la Moscova, la Institutul de Artă Teatrală „A. Lunacearski“, unde a studiat cu discipolul lui Stanislavski, N. Gorciakov.
Între 1952-1954 regizorul Mihai Raicu a fost Directorul Teatrului Național din Cluj-Napoca.
Teatrul Național Cluj-Napoca are bucuria să anunțe faptul că actorul ANTON TAUF va primi premiul pentru întreaga activitate în cadrul Galei UNITER 2018.
Colegul nostru va fi onorat cu acest premiu alături de alte nume importante ale teatrului românesc. Astfel, pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 26.02.2018, Senatul a mai decis acordarea următoarele premii: Premiul de Excelenţă i se va acorda actorului HORAȚIU MĂLĂELE, Premiul pentru întreaga activitate i se va acorda actriţei ILEANA STANA-IONESCU, regizorului ALEXANDRU DABIJA, scenografului DORU PĂCURAR, iar pentru Critică şi istorie teatrală, doamnei SORINA BĂLĂNESCU.
Figură emblematică a Teatrului Național Cluj-Napoca, actorul Anton Tauf slujește scena clujene de peste patruzeci și cinci de ani, de când a absolvit Institutul de Teatru din București, la clasa Beatei Fredanov și a lui Octavian Cotescu (1968).
A lucrat cu importanți regizori ai vremii, începând cu Vlad Mugur și continuând cu György Harag, Aureliu Manea, Mircea Marin, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija. Dar cel mai îndelungat și plin de succes drum a fost acela parcurs alături de Mihai Măniuțiu, sub direcția lui de scenă rezultând spectacole memorabile, cel mai celebru dintre ele fiind Antoniu și Cleopatra de W. Shakespeare. Antoniu al lui Anton Tauf a fost unanim apreciat de critică. Victor Parhon scria la acea oră: „E încă un merit al lui Mihai Măniuțiu, acela de a ni-l revela pe Anton Tauf ca pe unul dintre cei mai înzestrați și mai importanți actori ai generației sale, capabil să susțină cu strălucire și forță roluri de o mare complexitate și anvergură, precum acest Antoniu, reprezentând o culme a creațiilor sale actricești realizate la Naționalul clujean". Noblețea și perspectiva elevată asupra destinului de artist l-a călăuzit spre o „exemplară disciplină profesională, o autoexigență nemiloasă, o stare de religiozitate față de artă", cum spunea despre el Justin Ceuca.
Actor, regizor, profesor, director de teatru - sunt impostaze ale artistului complet și complex care este Anton Tauf, astfel încât Premiul pentru întreaga activitate vine ca o încununare a acestui parcurs de excepție.