Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Actorii Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Anca Hanu şi Matei Rotaru, într-o conversaţie despre festivalurile la care au participat şi despre teatru.


Anca Hanu
: Dragă Matei, Doica te întreabă: al câtelea spectacol în care mori este acesta?

Matei Rotaru: După ultimele calcule... uite că am uitat să țin socoteala... În principiu, este ultimul spectacol, dintr-un șir de spectacole, în care eu, la sfârșit, mor.

A.H.: Te bucuri că încă ești viu?

M.R.: Da, pentru că numai după ce ai murit îți dai seama cât de frumos este atunci când ești viu... Și poți prețui asta. 


18.11.2016
Au început repetiţiile la două noi spectacole

Echipa Teatrului Național Cluj-Napoca a început repetițiile la două noi montări, PORTOCALA MECANICĂ de Anthony Burgess, regia Răzvan Mureșan, și PLAYLIST de C.C. Buricea Mlinarcic, regia Tudor Lucanu. Premierele spectacolelor vor avea loc în ianuarie 2017.

 

Cei doi regizori ai acestor spectacole spectacole au împărtășit cu noi câteva gânduri despre piesele pe care se bazează montările lor.

 

Tudor Lucanu: „Playlist este istoria unei familii mixte care începe în comunismul românesc și se adaptează treptat la noile forme sociale. Playlist este o istorie recentă. O istorie care ne-a schimbat și care continuă să ne schimbe cu sau fără voința noastră. O istorie pe care nu ai cum să o controlezi, ci care mai degrabă te controlează ea pe tine. O istorie subjugată manipulării de orice fel.“

 

Răzvan Mureșan: „Portocala mecanică, roman-cult al anilor 60, este un joc psihologic. La fel cum o portocală nu poate fi nicicum asociată unui mecanism, nici omul nu poate fi lipsit de libertatea de a alege. Când un om nu poate alege, încetează să mai fie om, afirmă Burgess. Şi poate de aceea omul care alege răul poate fi mai bun decât un om căruia îi este impus binele.Ceea ce fac, fac pentru că îmi place... răutatea aparţine individului, lui, ţie sau mie, nouă înşine.“

Le dorim succes celor din echipa acestor spectacole!Spectacolul MOARTE ȘI REÎNCARNARE ÎNTR-UN COWBOY de Rodrigo Garcia, traducere de Luminița Voina-Răuț, scenariu și regia Andrei Măjeri, a primit două premii și o nominalizare la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului de Teatru Piatra Neamț PLEDEZ PENTRU TINE(RI). Regizorul Andrei Măjeri a obținut Premiul pentru regie, iar actrița Sânziana Tarța, Premiul pentru cea mai bună actriță, ex aequo cu Alina Petrică pentru rolul din spectacolul AGLAJA, concept și coregrafie Ștefan Lupu, de la Centrul European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu", București. De asemenea, spectacolul a fost nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol. Ultimul festival la care Teatrul Național din Cluj a participat în cursul săptămânii trecute (10 noiembrie), a fost Pledez pentru Tine(ri) organizat de Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, la care Naționalul clujean s-a prezentat cu Moarte și reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García, scenariul și regia Andrei Măjeri. În luna octombrie, același spectacol a fost invitat și în Festivalul FEST(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din București. Iată câteva impresii cu care s-au întors acasă tânărul regizor și trei dintre cele patru interprete.