Cea de-a 33-a ediţie a Festivalului se desfăşoară în perioada 4-18 iulie 2016. România va fi reprezentată la această ediţie de prezenţa actorului Ionuţ Caras precum şi de spectacolul cu obiecte animate Adunarea Păsărilor după Farid Udin Attar, în interpretarea actorilor de la Teatrul „Țăndărică“ din București, prezentat de Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada.
Teatrul Naţional Cluj-Napoca a participat şi în 2015 la Festivalul Internațional de Teatru din Almada, cu spectacolele Livada de vișini de A.P. Cehov și Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vișniec.
Mai multe informaţii despre festival găsiţi aici.
Romeo și Julieta este, poate, cea mai cunoscută piesă a lui Shakespeare, bucurându-se de o imensă popularitate de la apariția ei în 1597 și până în zilele noastre. Tema nefericiților îndrăgostiți, existentă la greci, este reluată în epoca medievală, de nuvelistul italian Matteo Bandello, de la care este preluată de Shakespeare. Iubirea și moartea se îmbină aici ca alternative fundamentale ale existenței. Cei doi îndrăgostiți sunt subjugați de puternicul sentiment al dragostei, din care își fac un simbol semnificativ, aceasta trecând peste toate și toți. Din fundal, întrețesută în povestea de dragoste, transpare atmosfera dominantă de ură și răzbunare a celor două familii, ceea ce conferă iubirii celor doi tineri și unirii lor în moarte o și mai mare pregnanță.
În spațiul delimitat de cordoane roșii prinse pe stative aurii, somptuoase, ca de muzeu, actorii construiesc, jucându-se, o „operă de artă totală", cu ajutorul copiilor. Se vor crea poezii, picturi, costume și altele, totul inventându-se pe loc, opera aceasta vie fiind unică și irepetabilă. Cine intră în acest spațiu magic își dă implicit acordul să participe la jocul de-a creația, ghidat de actorii-artiști, ei înșiși pioni și zaruri în jocul copilăresc al literaturii și al artei avangardiste. Voluntarii din public vor fi aleși de către maestrul de jocuri prin mici poezii, menite să-i incite pe micii spectatori, și, de ce nu, și pe părinți sau bunici: „Din Oceanul Pacific / A ieșit un pește mic / Și pe coada lui scria / Intră-n cerc și dumneata!" Va fi nu doar un atelier de creație ghidată, ci și un prilej de bună-dispoziție și de joacă spontană, de care avem nevoie cu toții.