Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

30.06.2016
Actorul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Ionuţ Caras, invitat al Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, Portugalia

La invitaţia directorului Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia, actorul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Ionuţ Caras, va susţine un număr de 10 ateliere de teatru, destinate elevilor de la diverse școli de specialitate din Almada. Atelierele vor avea loc în limba engleză, între 5 și 12 iulie, în intervalul orar 11:00 - 15:00, la Teatrul Municipal „Joaquim Benite“ din Almada (Sala de Ensaios). Înscrierile sunt gratuite pentru studenți și pentru abonații festivalului și se pot face pe adresa geral@ctalmada.pt, prin trimiterea unui CV.

 

Cea de-a 33-a ediţie a Festivalului se desfăşoară în perioada 4-18 iulie 2016. România va fi reprezentată la această ediţie de prezenţa actorului Ionuţ Caras precum şi de spectacolul cu obiecte animate Adunarea Păsărilor după Farid Udin Attar, în interpretarea actorilor de la Teatrul „Țăndărică“ din București, prezentat de Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada.

 

Teatrul Naţional Cluj-Napoca a participat şi în 2015 la Festivalul Internațional de Teatru din Almada, cu spectacolele Livada de vișini de A.P. Cehov și Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vișniec.

 

Mai multe informaţii despre festival găsiţi aici


24.06.2016
TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ la UNTEATRU, în Bucureşti

Spectacolul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ (Fantoma de la Elsinore) de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, se fi prezentat astăzi, vineri, 24 iunie, la teatrul independent din Bucureşti, UNTEATRU. Reprezentaţia va începe la ora 19:30. Mai multe detalii găsiţi aici

Regia spectacolului este semnată de Ştefana Pop-Curşeu, scenografia: Filip Odangiu, Rareș Stoica, Video și sound design: Rareș Stoica, coregrafia: Cătălin Codreanu, humbugs: Cristian Grosu, maestru de lumini: Jenel Moldovan.  Distribuţia:Tristan Tzara: Filip Odangiu, Sf. Gargal, Marcel Iancu și alte personaje: Rareș StoicaSf. Casdoas, Hugo Ball și alte personaje: Cătălin CodreanuSf. Govdela, Richard Huelsenbeck și alte personaje: Cristian GrosuMaya și ale personaje: Ştefana Pop-Curşeu. Regia tehnică: Constantin Pojonie,lumini: Mădălina Mânzat, Ionuț Maier, sonorizare: Vlad Negrea 

„Împrumutând structura piesei Dada Mouchoir de Nuages (Batistă de nori), spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă aduce în scenă impresionanta moștenire artistică lăsată de mișcarea dadaistă, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nașterea acestui curent avangardist care a zdruncinat temeliile artei tradiționale și a dat un impuls fabulos dezvoltărilor moderniste din istoria artei. Construit dramaturgic din textele lui Tristan Tzara (manifeste, poezie, teatru) precum și din corespondența cu prietenii lui și din scrierile acestora, spectacolul rememorează în spirit dadaist biografia Poetului Tzara, de la plecarea sa din România și de la primele serate la Cabaret Voltaire, până în momentul autodizolvării mișcării Dada, al desprinderii lui Tzara de suprarealism și al căutării refugiului în studiul anagramelor din opera lui François Villon. Spectatorii vor asista la o halucinantă poveste-colaj, prin care teatrul primește în teatru manifestele dada, poemele simultane, cântecele negre, omul aproximativ, ritualurile, prieteniile și disensiunile tinerilor exaltați și justițiari ai artei, sub forma unor fantome vesele și triste cu măști avangardiste." (Ștefana Pop-Curșeu)
 
Spectacolul este realizat în cadrul Proiectului „Dada 100: viață / artă / muzeu", realizat în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Televiziune UBB Cluj și Asociația PersonaTeatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului ROMEO ȘI JULIETA de William Shakespeare, traducere de Virgil Teodorescu și Șt. O. Iosif, adaptare de Tudor Lucanu, care va avea loc în Sala mare, sâmbătă, 25 iunie 2016, de la ora 19:00. Regia: Tudor Lucanu; scenografia: Alina Herescu; muzica: Șerban Ursachi; coregrafia: Vava Ștefănescu; asistent de scenografie: Anda Pop; maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuţia: Sânziana Tarţa, Matei Rotaru, Anca Hanu, Cornel Răileanu, Sorin Leoveanu, Ionuţ Caras, Adrian Cucu, Radu Lărgeanu, Ovidiu Crişan, Angelica Nicoară, Irina Wintze, Cătălin Herlo, Cristian Rigman, Miron Maxim, Diana Buluga.

 

Romeo și Julieta este, poate, cea mai cunoscută piesă a lui Shakespeare, bucurându-se de o imensă popularitate de la apariția ei în 1597 și până în zilele noastre. Tema nefericiților îndrăgostiți, existentă la greci, este reluată în epoca medievală, de nuvelistul italian Matteo Bandello, de la care este preluată de Shakespeare. Iubirea și moartea se îmbină aici ca alternative fundamentale ale existenței. Cei doi îndrăgostiți sunt subjugați de puternicul sentiment al dragostei, din care își fac un simbol semnificativ, aceasta trecând peste toate și toți. Din fundal, întrețesută în povestea de dragoste, transpare atmosfera dominantă de ură și răzbunare a celor două familii, ceea ce conferă iubirii celor doi tineri și unirii lor în moarte o și mai mare pregnanță.

 

 


22.06.2016
Premiera spectacolului JOCURI DADA, destinat copiilor între 5 şi 12 ani

 Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului Jocuri DADA, scenariul și regia Vava Ștefănescu, atelier de creație ghidată, recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, care va avea loc în Studioul „Euphorion", joi, 23 iunie 2016, de la ora 11:00. Scenografia este semnată de Cristian Rusu, muzica: Mihnea Blidariu, maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuţia: Cătălin Codreanu, Mihnea Blidariu, Patricia Brad, Angelica Nicoară.

 

În spațiul delimitat de cordoane roșii prinse pe stative aurii, somptuoase, ca de muzeu, actorii construiesc, jucându-se, o „operă de artă totală", cu ajutorul copiilor. Se vor crea poezii, picturi, costume și altele, totul inventându-se pe loc, opera aceasta vie fiind unică și irepetabilă. Cine intră în acest spațiu magic își dă implicit acordul să participe la jocul de-a creația, ghidat de actorii-artiști, ei înșiși pioni și zaruri în jocul copilăresc al literaturii și al artei avangardiste. Voluntarii din public vor fi aleși de către maestrul de jocuri prin mici poezii, menite să-i incite pe micii spectatori, și, de ce nu, și pe părinți sau bunici: „Din Oceanul Pacific / A ieșit un pește mic / Și pe coada lui scria / Intră-n cerc și dumneata!" Va fi nu doar un atelier de creație ghidată, ci și un prilej de bună-dispoziție și de joacă spontană, de care avem nevoie cu toții.