Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca lansează un CONCURS DE CONCEPT GRAFIC.
Invităm studenții și absolvenții Universităților de Arte să participe la crearea identității vizuale a ediției a IX-a a Festivalului Întâlnirile Internaționale de la Cluj, cu tema Împreună, din perioada 8-13 octombrie 2019.
Conceptul vizual al fiecărui afiș de până acum a avut ca direcție ilustrarea temei din anul respectiv. Puteți consulta site-ul instituției pentru a vedea și înțelege conceputul folosit până acum, dar și pentru a vă familiariza cu scopul și obiectivele proiectului nostru aici: http://www.teatrulnationalcluj.ro/pagina-39/intalnirile-internationale-de-la-cluj/.
Ca direcție de creare a afișului de anul acesta, dorim ca identitatea vizuală să fie una care să pună în valoare atât tema ediției, cât și elementul de sărbătoare. Deoarece Teatrul Național din Cluj-Napoca sărbătorește o sută de ani de existență ca instituție de cultură emblematică a țării, Festivalul își propune să sărbătorească, ÎMPREUNĂ cu toți cei care împărtășesc dragostea pentru teatru și credința în puterea artei de a înnobila lumea contemporană prin arta spectacolului.
Căutăm o imagine vie, care să transmită energia și transformarea permanentă a scenei teatrului. Folosirea elementelor teatrale este recomandată doar în măsura în care creatorul le consideră necesare, însă reprezentate într-un mod cât mai original și de impact.
Acest concurs își propune să deschidă calea unor noi și promițătoare colaborări cu tineri graphic-designeri profesioniști, pentru proiectele Teatrului Național din stagiunile viitoare.
Cerințe: fiecare participant poate propune un număr maxim de 2 afișe (tehnică la alegere, mărime afiș 60/90 cm, în format JPG), o scurtă descriere a viziunii sale și un CV. Elementele folosite în realizarea afișului nu trebuie să fie purtătoare de drepturi de autor, iar creatorul trebuie să prezinte doar propuneri originale, în nume propriu sau colectiv.
Afișul trebuie să conțină ca elemente obligatorii:
logo-ul Teatrului Național | descarcă aici |
logo-ul Festivalului | descarcă aici |
titlul | ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ |
subtitlul | ÎMPREUNĂ |
perioada de desfășurare | 8 - 13 octombrie 2019 |
Perioada de desfășurare a concursului: 25 aprilie – 30 mai 2019.
Câștigătorul va fi anunțat public în data de 7 iunie 2019.
Juriul va fi format din Mihai Măniuțiu (managerul Teatrul Național), Ștefana Pop-Curșeu (director artistic), Horea Avram (critic de artă, lector universitar) și echipa de Marketing, Comunicare & PR a Teatrului Național.
Varianta câștigătoare va fi remunerată.
Toate materialele vor fi trimise la adresa de e-mail: delia.oancea@teatrulnationalcluj.ro, cu subiectul CALL for GRAPHIC DESIGNERS.
Pentru orice detalii vă rugăm să o contactați pe Delia Oancea, la adresa de e-mail: delia.oancea@teatrulnationalcluj.ro.
27 martie 2019
După 100 de ani de la Marea Unire, teatrul nostru continuă sărbătoarea cu împlinirea a 100 de ani de teatru în limba română la Cluj. Ne amintim cu drag de Zaharia Bârsan, directorul teatrului între anii 1918-1927, 1931-1933 și 1934-1936, sub conducerea căruia au avut loc primele spectacole în limba română din repertoriul teatral clujean.
Ca sărbătoarea să rezoneze și în afara clădirii teatrului, în cadrul SĂPTĂMÂNII DE TEATRU vă puteți bucura, în mijloacele de transport în comun, timp de o săptămână în fiecare zi – din 21 până în 27 martie, între orele 10:00-12:00 și 19:00-21:00, de audierea unor poezii recitate de actorii teatrului nostru precum și secvențe din spectacolul INSULA de Gellu Naum în regia Adei Milea.
Dorim ca cei 100 de ani să ne fie inspirația pentru cei ce urmează.
Primul eveniment din seria celor dedicate sărbătoririi centenarului este ZIUA PORȚILOR DESCHISE, care împlinește 10 ani.
Continuăm tradiția începută acum un deceniu alături de dumneavoastră spectatorii, pregătindu-vă un program pentru toate vârstele cu spectacole inedite, concursuri, expoziții, întâlniri cu oameni de teatru, evenimente speciale care să marcheze dubla sărbătoare.
Avem multe de celebrat de Ziua Mondiala a Teatrului și abia așteptăm să facem asta împreună.
In Memoriam
Silvia Ghelan
25 octombrie 1924 – 17 martie 2019
Echipa Teatrului Național Cluj-Napoca, precum și toți cei care au iubit-o și îngrijit-o, se despart de cea care a fost actrița SILVIA GHELAN. Trupul neînsuflețit va fi depus în foaierul Teatrului Național din Cluj-Napoca miercuri, 20 martie, între orele 11:00-12:00. Slujba de înmormântare va avea loc la capela Cimitirului Central din Cluj-Napoca miercuri, 20 martie, la ora 13:00.
Născută după doar cinci ani de la înființarea Teatrului Național Cluj-Napoca, Silvia Ghelan a plecat de pe scena acestei lumi acum, când teatrul nostru aniversează 100 de ani de existență. S-a născut în data de 25 octombrie 1924 la Cluj-Napoca, tot aici a absolvit Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică și a jucat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca timp de nu mai puțin de 58 de ani, din 1948 până în 2006.
De o infinită finețe și eleganță, Silvia Ghelan a fost o actriță al cărei suflet s-a întrupat la fel de puternic atât în numeroasele roluri de teatru pe care le-a interpretat, cât și în cele de film. Vocea ei profundă, frumusețea ei luminoasă și prezența ei introspectivă și puternică au fascinat generații de spectatori și de colegi de teatru. „Fiinţa Silviei Ghelan se dezvăluie în viaţă şi pe scenă, dar păstrează mereu ceva ascuns, nedescoperit, care formează misterul existenţei ei, al alchimiei sale. De care suntem mereu atraşi, pe care nu-l uităm niciodată”, scria despre ea Justin Ceuca, în cartea pe care i-a dedicat-o.
Actriţă de o uluitoare complexitate, a întrupat pe scenă personaje dintre cele mai diferite, care au devenit memorabile în interpretarea ei, începând cu Wanda în Gaițele de Al. Kirițescu, Vidra în Răzvan și Vidra de B.P. Hasdeu sau Mona în Steaua fără nume de Mihail Sebastian.
A lucrat sub bagheta unor mari regizori, o colaborare de excepție fiind aceea cu Vlad Mugur, sub a cărui direcție de scenă a realizat personaje remarcabile: Clitemnestra în Ifigenia în Aulis de Euripide, Silvia în Visul de D.R. Popescu, Cesonia în Caligula de Albert Camus sau Olga în Trei surori de A.P. Cehov. Sub regia lui György Harag a creat, în Livada de vișini de Cehov, de la Teatrul Național din Târgu-Mureș (1985), o Ranevskaia care rămâne memorabilă, alături de un partener de scenă pe măsură, Ion Fiscuteanu, în rolul lui Lopahin.
Ultimele roluri pe care le-a jucat, pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, au fost Claire Zachanassian în Vizita bătrânei doamne de Fr. Dürrenmatt (1993), regia: Adrian Lupu; Doamna din Cameristele de Jean Genet (1994), regia: Anca Bradu, Regina Gianelli în Regina Mamă de Manlio Santanelli (1996), regia: Mona Marian; Doamna Higgings în Pygmalion de G.B. Shaw (2005), regia: Alexandru Dabija.
Silvia Ghelan s-a aflat și la conducerea Teatrului Naţional din Cluj, alături de regizorul Victor Tudor Popa şi actorul Valentino Dain, de la 1 septembrie 1971 până la 14 iunie 1972. În anul 1999, Senatul UNITER i-a conferit Premiul pentru întreaga activitate. A primit cu multă fericire și onoare Decorația Regală „Nihil Sine Deo“, într-o ceremonie care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în ziua în care ea aniversa 89 de ani, iar Majestatea Sa, Regele Mihai, împlinea 92 de ani.
Îi mulțumim pentru lumina pe care o aducea pe scenă. Îi mulțumim pentru frumusețea, discreția și demnitatea cu care a trăit în jurul nostru. Îi mulțumim pentru răbdarea cu care a iertat toate restriștile care nu au iertat-o pe ea. Îi mulțumim pentru lumina pe care o lasă în urmă.
Vă invităm miercuri, 20 martie, să o conducem împreună spre o altă lume.
Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!