Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Cum vă place de William Shakespeare, în traducerea lui Virgil Teodorescu, marţi, 11 martie 2014. Premiera va avea loc în Sala Mare, la ora 19:00. Regia, coregrafia şi selecţia muzicală îi aparţin lui Péter Uray (Ungaria), iar decorul şi costumele sunt realizate de Adriana Grand. Dramaturgia este semnată de István L. Sándor (Ungaria). Consultant artistic: Roxana Croitoru.

 

Povestea lui Shakespeare este transpusă de regizor într-o lume militarizată, neonazistă, şi începe cu lovitura de stat prin care Ducele şi întreaga lui curte este deportată. Acest conflict este comentat de Jacques Melancolicul, curteanul-filosof. El aduce în prim-plan problematica tiraniei, a spaţiului concentraţionar şi a conducerii absolutiste, iar pe acest fundal se dezvoltă poveştile de dragoste. Transpusă în mişcare de regizorul Péter Uray, piesa capătă noi valenţe în care relaţia dintre personaje precum şi evoluţia lor sunt aduse mai aproape de noi. Prin acest gen de spectacol, potenţialităţile, creativitatea şi capacităţile fizice ale actorilor se dezvoltă şi dezvăluie posibile forme teatrale novatoare, Shakespeare rămânând astfel contemporanul nostru, paradoxal tocmai graţie eternelor sale metamorfoze scenice.Managerul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu, va fi onorat în acest an la Gala UNITER cu Premiul pentru întreaga activitate regizorală.

 

Spectacolul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Ce nemaipomenită aiureală, în regia lui Silviu Purcărete (cu premiera pe data de 3 octombrie 2013, în cadrul celei de-a treia ediţii a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, dedicate lui George Banu), a primit două nominalizări pentru ediţia din acest an a Premiilor: actorul Teatrului Naţional, Cornel Răileanu, a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol principal cu rolul „Personajul", iar Dragoş Buhagiar a fost nominalizat la categoria Cel mai bun scenograf.


Cea de-a XXII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 28 aprilie, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş. Lista completă a nominalizărilor la Premiile Uniter poate fi consultată aici.Actorul Teatrului Naţional Cluj, Dan Chiorean, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal oferit în cadrul Premiilor Gopo, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan. Filmul concurează şi la categoriile Cel mai bun film şi Cea mai bună regie.

 

Dan Chiorean este născut la Cluj-Napoca, pe 12 februarie 1970. A terminat actoria la Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István“, Târgu-Mureş, promoţia 1994, clasa prof. Cornel Popescu. Este actor al Teatrului Naţional Cluj-Napoca din anul 1995 şi a jucat în spectacole regizate de Vlad Mugur, Sanda Manu, Mihai Maniutiu, Victor Ioan Frunză, Mona Marian, Mircea Cornişteanu, Andrei Şerban. Pentru rolul său din lungmetrajul Rocker, Dan Chiorean a primit Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius, în 2013.
 

Peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an. Gala Premiilor Gopo se află la cea de-a opta ediţie şi este un eveniment anual care premiază valorile cinematografiei româneşti actuale. Gala este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei. Detalii aici: http://www.premiilegopo.ro/stiri/nominalizari-cea-de-a-8-a-editie-a-premiilor-gopo

 Teatrul Național Cluj-Napoca prezintă vineri, 7 februarie, de la ora 19:00, în Studioul „Euphorion“, premiera spectacolului AMALIA RESPIRĂ ADÂNC de Alina Nelega.
Regia și scenografia: Tudor Lucanu. One-woman show cu Anca Hanu.
Monodrama Alinei Nelega prezintă episoade din viaţa Amaliei, care a traversat abulică toată perioada ceauşistă, de la începuturi până la maxima ei întunecime şi a ajuns în epoca nouă a libertăţii, pentru ea, la fel de confuză. Pioniera de la început - bucuroasă că a scăpat de guvernanta nemţoaică, de lecţiile de pian, de orele de franceză – trece de la o vârstă la alta, marcată şi bulversată de pierderile întâmplate în viaţa ei. Traumele nu o aduc, însă, în postura celei ce-şi plânge de milă, ci, dimpotrivă, personajul îşi păstrează de la început până la sfârşit un fantastic curaj şi o fermecătoare candoare. Textul Alinei Nelega nu respinge trecutul, cu tarele lui incontestabile, ci îl pune sub lupa atentă a prezentului, făcând o demonstraţie, cu acest text, a ceea ce ea numeşte deteatralizarea teatrului.
Acest gen de spectacol este „mai direct, mai aproape de hiperrealitatea care se impune tot mai mult în teatru, dar şi în film şi în artele plastice, vizuale, ca şi în literatură. Adică un tip de imagine pornită de la cuvânt, în relaţie mai directă cu acesta, mai puţin oblică şi mai puţin descriptivă, mai dinamică”, declara într-un interviu autoarea.