Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Național Cluj-Napoca începe luna noiembrie cu premiera spectacolului SWING, vineri, 1 noiembrie, de la ora 19:00, în Studioul „Euphorion”.
SWING este un spectacol de Vava Ștefănescu, iar decorul este semnat de Tudor Lucanu. Cu: Vava Ștefănescu și Irina Wintze (voce).
 
SWING este un spectacol instalație pentru corp, voce și lumină.
Am redus spațiul la o suprafață mică, cu reguli fizice noi pentru corp, cele ale suspendării și balansului. În această experiență pe care am numit-o SWING, supun și provoc corpul la o situație inedită, aceea de a se juca și exploata condiții noi ale gravitației, ale greutății și contactului cu solul – și aștept ca în procesul de lucru să „văd“ care sunt „noile“ sensuri poetice sau dramatice ce survin în acest context nou.
Sensurile se pot releva cu intensitate, atât la nivelul imaginilor – vizuale și auditive –, cât și la nivel… empatic – prin transfer de senzație sau experiență corporală. Este vorba despre o metodă de lucru aparent tehnică, pe care am creat-o odată cu instalația coregrafică CVARTET PENTRU O LAVALIERĂ, în 2008.
Alături de principiul „cadru unic – situație unică“, un alt principiu al acestei metode de lucru a fost tratarea sunetului ca pe un corp în mișcare. În SWING, Irina Wintze conduce cuvintele, vocea live, ca pe un corp independent, autonom, care se ciocnește de corpul dansând. Corpul-dans și corpul-voce adună și filtrează, ca un fin ghidaj pentru public, imaginile, senzațiile sau nebănuitele expresii ale balansului, suspensiei, fricii de cădere, elanului, vitezei, ale iluziei zborului...
Vava ŞtefănescuSpectacolul SÂNZIANA ȘI PEPELEA de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, va participa la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad. Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad are loc în perioada 13-21 octombrie, iar reprezentația spectacolului SÂNZIANA ȘI PEPELEA va avea loc pe data de 18 octombrie, ora 19:00, în Sala mare de spectacole a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad.Teatrul Naţional Cluj-Napoca organizează în perioada 3-6 octombrie 2013, cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj. Ediţia din acest an îi este dedicată activității și personalității lui George Banu, renumit critic de teatru francez, de origine română. Organizatorii acestui eveniment sunt Ministerul Culturii și Teatrul Național Cluj-Napoca în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Muzeul de Artă din Cluj și Institutul Cultural Francez Cluj.

În cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj vor fi prezentate o serie de spectacole regizate de nume importante ale teatrului românesc precum: Silviu Purcărete (Ce nemaipomenită aiureală! de Eugène Ionesco, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca – Premieră), Alexandru Dabija (Sânziana şi Pepelea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca – Premieră), Mihai Măniuţiu (Plugarul şi moartea de Jonannes von Tepl, Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Premieră) şi Gábor Tompa (Trilogia Aureliu Manea de Aureliu Manea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca – Premieră, Leonce şi Lena de Georg Büchner şi Născut pentru niciodată de András Visky la Teatrul Maghiar de Stat Cluj). Programul conține o serie de dezbateri publice pe temele De ce teatrul azi? şi Spectator şi critic: de la umbra scenei la mărturia paginii, lansări de carte şi două vernisaje ale unor expoziţii speciale, la Muzeul de Artă din Cluj: Nopţile muzeului, o expoziţie gândită de George Banu, cu lucrări din colecţia Muzeului de Artă din Cluj, şi prima expoziţie de fotografie a regizorului Silviu Purcărete, Nopţile oraşului. Evenimentul se va bucura şi de proiecţia filmului Vanya, 42ème Rue de Louis Malle și a filmului documentar Călătorii în lumea teatrului cu George Banu, realizat de Sînziana Miloşoiu şi Sandrino Gavriloaia, producţie a TVR2. Programul include şi recitalul pianistei Georgiana Fodor, de la Academia de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, şi recitalul extraordinar al mezzosopranei Hélène Delavault, acompaniată la pian de Cyrille Lehn.

Dintre invitaţii de onoare ai evenimentului vor face parte, alături de George Banu, realizatorii spectacolelor care vor fi prezentate, oameni de teatru din Franţa, Italia, Danemarca, S.U.A, Polonia, Irlanda, Bulgaria, Finlanda, Brazilia, Portugalia şi România.

Întâlnirile Internaționale de la Cluj sunt organizate de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, începând cu anul 2011, în cadrul Programului „Prioritate: România“. Ediţia din anul 2011 i-a fost dedicată poetului şi dramaturgului suprarealist Gellu Naum, iar în 2012 au fost organizate „Întâlnirile Est-Vest”. Prin intermediul acestui program, Teatrul Naţional Cluj-Napoca îşi propune să dezvolte demersul de susţinere, protejare şi promovare a culturii teatrale româneşti în context european şi internaţional. Ca urmare a implicării responsabile a teatrului nostru și a partenerilor săi în organizarea acestor întâlniri internaționale, avem convingerea că acestea vor iniția și consolida, într-un cadru cultural substanțial și de înaltă valoare, dialogul creativ la nivel naţional şi internaţional. Festivalul are ca scop crearea unei platforme de dialog între diverse personalități culturale și inițierea unei rețele de comunicare între personalități teatrale din lume, precum și realizarea de colaborări și inițiative culturale în spațiul internațional.

Programul evenimentului:ANTON TAUF a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Actor pentru rolul titular din spectacolul BARRYMORE de William Luce, regia Tudor Lucanu, la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt, care s-a desfășurat în perioada 20-29 septembrie, la Oradea.
Juriul secțiunii concurs a festivalului a fost format din Juriul: Florica Ichim – critic de teatru, redactor șef al Revistei Teatrul AZI, Ioana Moldovan – critic de teatru, astistent universitar UNATC, Mircea Diaconu – actor, Zeno Fodor – teatrolog și Doru Mareș – critic de teatru, scriitor.