Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 16.03.2022
Sărbătorim 400 de ani de la nașterea lui Molière!
 

La 15 ianuarie 2022, s-au împlinit 400 de ani de la nașterea lui Jean-Baptiste Poquelin, zis Molière. Cel mai important nume al teatrului clasic francez, cel care a marcat  profund istoria comediei europene și ale cărui texte stârnesc mereu râsul indiferent de timpul în care sunt jucate, este sărbătorit anul acesta în întreaga lume. Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a reluat cu această ocazie repetițiile la spectacolul DON JUAN în regia lui Roberto Bacci care a avut premiera în 25 septembrie 2016, dar care, din cauze obiective nu s-a mai putut juca, iar astăzi se bucură de o nouă viață.


Colaborarea trupei Naționalului cu artiști italieni de la teatrele din Pontedera și Florența, aduc piesei lui Molière o frumoasă aură de pictură renascentistă, filtrată printr-un impresionism cu valențe decadentiste ce oferă, atât personajului Don Juan cât și spectatorilor contemporani, un cadru atemporal care scoate în evidență, prin contrast, concretețea prezenței fizice și carisma acestui cuceritor înrăit.
Mai este astăzi valabil acest mit al lui Don Juan, care a bântuit umanitatea din cele mai vechi timpuri? Molière însuși s-a inspirat din multiple piese și  canavale teatrale spaniole, italiene și franceze anterioare, iar propriul său text, care depășește voit granițele comediei, prin sarcasmul și umorul macabru al personajului cu destin tragic, a constituit la rândul său o sursă de inspirație pentru mari opere cum sunt Don Giovanni de Mozart și Da Ponte sau Jurnalul unui seducător al lui Kierkegaard.
Ce înseamnă astăzi libertatea de a se lăsa în voia tuturor plăcerilor, exercitarea cu îndemânare a artei manipulării pentru a-și atinge scopurile imorale, fără scrupule? Ce înseamnă curajul de a se arunca în luptă pentru a simți creșterea adrenalinei și forțarea tuturor limitelor din pura plăcere a provocării ? Vă lăsăm să descoperiți posibile răspunsuri, urmărind parcursul scenic al seducătorului Don Juan.

 

Ștefana Pop-Curșeu