Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

REGELE CERB

 

de Carlo Gozzi
traducere de N. Al. Toscani


regia: Tudor Lucanu
decorul și măștile: Tudor Lucanu
costumele: Zsófia Gábor
mişcare scenică: Cătălin Codreanu


Distribuţia:
CIGOLOTTI, povestitor în piața publică, va spune prologul reprezentației: Matei Rotaru
DERAMO, rege în Serendippo, îndrăgostit de Angela: Cosmin Stănilă
ANGELA, fiica lui Pantalone: Cecilia Lucanu-Donat
PANTALONE, al doilea ministru al lui Deramo: Cătălin Codreanu
TARTAGLIA, primul ministru și secretarul intim al lui Deramo, îndrăgostit de Angela: Miron Maxim
CLARICE, fiica lui Tartaglia, îndrăgostită de Leandro: Romina Merei
LEANDRO, fiul lui Pantalone: Ruslan Bârlea
BRIGHELLA, slujitorul regelui: Radu Lărgeanu
SMERALDINA, sora lui Brighella: Adriana Băilescu
TRUFFALDINO, păsărar, îndrăgostit de Smeraldina: Matei Rotaru
DURANDARTE, magician: Matei Rotaru
Soldați, Vânători, Cetățeni, doi Cerbi, Ursul:




regia tehnică: Vlad Negrea
lumini: Jenel Moldovan, Andrei Mitran
sonorizare: Vasile Crăciun
sufleur: Irina Barbir

Apărător înfocat al Commediei dell'Arte și al tradiției interpretative italienești, Carlo Gozzi a integrat mecanismele, tipologiile și structura acestei forme de teatru în operele sale dramatice, popularizându-le astfel din nou într-o perioadă de efervescență inovatoare, începută la mijlocul secolului al XVIII-lea. Succesul autorului s-a datorat în principal pieselor cu subiecte fantastice pe care le-a definit ca basme teatrale. Regele cerb, o pledoarie pentru dragostea pură, necondiționată, se numără printre cele mai fermecătoare scrieri ale sale, conducând intriga supranaturală spre un mesaj plin de candoare despre triumful binelui și al dreptății.
 

Regele Deramo se află într-o căutare disperată a iubirii adevărate, ajutat de o mașinărie care dezvăluie intențiile ascunse din inimile femeilor. După ce testează toate tinerele din Serendippo, ținutul pe care îl guvernează, o alege pe Angela, fiica credinciosului ministru Pantalone, pe care o iubește însă și un alt demnitar al monarhului, perfidul Tartaglia. Fiind un sforar uns cu toate alifiile și mânat de patima răzbunării, acesta din urmă se folosește de un al doilea secret magic al lui Deramo pentru a-i fura identitatea și a-i uzurpa tronul. Regele urgisit, captiv în trup de animal, trebuie să îl demaște pe trădător cu ajutorul acelorași forțe mistice care l-au adus în impas.
 

Tudor Lucanu recreează această lume miraculoasă în ritmul trepidant al Commediei dell'Arte, amintind de simplitatea reconfortantă a poveștilor din copilărie, dar și de pofta de joacă aparent inepuizabilă pe care acestea ne-o inspirau odinioară. Dincolo de măștile lor convenționale, personajele întrupează valori eterne, argumentând astfel importanța ingenuității în lupta cu răul. Decorul multifuncțional și costumele în tonuri pământii ne atrag într-un spațiu guvernat de energii primordiale, readucând arta teatrului pe traiectoria marilor sărbători publice și a riturilor păgâne de pe care s-a lansat în forma sa originară.



Data premierei: joi, 4 iulie 2024

Următoarea reprezentaţie
sâmbătă, 19 octombrie 2024, ora 20:00
Sala mare
AG
1h 40 min.