regia tehnică: Răzvan Pojonie
asistent de regie tehnică: Vlad Negrea
operatori lumini: Jenel Moldovan, Mădălina Mânzat, Alexandru Corpodean
sonorizare: Vasile Crăciun
sufleor: Ana Maria Moldovan, Alina Forna
Nu ne place să ne întoarcem la trecutul negru al propriei noastre istorii, însă arta nu ne lasă să uităm. Figurile de turnători, torționari, politicieni corupți, intelectuali lași, femei bovarice și duplicitare ne pun față în față cu zonele întunecate și slăbiciunile ființei umane, lăsând doar foarte puține raze de lumină și speranță să străbată. Personajele faimosului roman al lui Marin Preda creează acum pe scenă un vârtej al conștiințelor care se luptă să supraviețuiască. Unele își aleg calea printre compromisuri, altele închid ochii și refuză să judece, unele calcă peste cadavre, altele se târăsc prin închisori, refuzând o realitate inacceptabilă din puncte de vedere uman. Să crezi în minciună ca să fii fericit, dar cu coloana ruptă, sau să pui capăt încarcerării exterioare și interioare prin eliberarea ultimă? Celui mai iubit dintre pământeni nu îi rămâne de ales.
Prețul biletelor:
60 lei, 50 lei, 40 lei, 30 lei, 20 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
10 lei (reducere pentru elevi și studenți); 20 lei, 15 lei (reducere pentru pensionari).
(...) Această adaptare [a Celui mai iubit dintre pământeni] este, în mod firesc, parțială, în sensul că toată povestea lui Victor Petrini, cu soția sa, Matilda, de care se desparte și cu iubita mai mult iluzorie, Suzy, sunt păstrate printre scenele de singurătate și suferință din celulă, ori de la interogatorii, înlăturându-se alte multe situații din carte.
Regizorul concepe un spectacol ce redă uneori cu fidelitate scenele din roman, fără excese de vulgaritate sau cruzime, brutalitate, demonstrând că tema principală, comunismul cu toate ororile lui, poate fascina ṣi după 1989.
Tudor Lucanu concentrează în trei ore de spectacol cam tot ceea ce este mai semnificativ în roman, explicitează titlul şi sensul complexei tragedii, şi sentimentale, şi profesionale, dar şi a însăşi fiinţei umane a tânărului asistent universitar cu cariera frântă şi viaţa eşuată Victor Petrini. (...) Spectacolul are dinamism, forţă, are şi autenticitate, toate aceste calităţi fiind favorizate şi potenţate de cinetica şi dinamica decorului creat de Cristian Rusu.
Aproape toți actorii au mai multe roluri, însă totul e bine gândit, distribuit, calculat. Ceea ce trebuie spus neapărat: spectacolul curge firesc, e ritmat, iar scenele sunt credibile. (...) Cinism, securitate, tortură, „sumanele negre", umilință, „spionită și arestuită", discuția dintre portretele-marionete, coșmarescul, angoasantul - toate acestea se perindă într-o varietate stilistică ingenioasă, fără a trăda osatura cărții, tinzând spre o osmoză plauzibilă. (...) Un spectacol reușit, lucrat, consistent.
Regizorul Tudor Lucanu a demonstrat că marele său talent e montarea în „dulcele stil clasic", că este și un inspirat scenarist și știe să mobilizeze la maximum întreaga echipă de actori pe care i-a condus sigur de el, înscriind o nouă reușită a teatrului clujean.