adaptare de Gábor Tompa, după Ubu înlănțuit și alte texte de Alfred Jarry
traducere de Romulus Vulpescu
regia: Gábor Tompa
scenografia: Carmencita Brojboiu
coregrafia: Vava Ștefănescu
muzica: Ada Milea
asistent de costume: Ilona Lőrincz
maestru de lumini: Jenel Moldovan
Distribuţia:
Dom’ Ubu: Marian Râlea
Madam Ubu: Anca Hanu
Pișănțap, marchiz de Brizăbrează: Dan Chiorean
Pișăblând, marchiz de Iarbădeasă: Silvius Iorga
Eleuteria: Alexandra Tarce
Primul cetățean liber, Președintele tribunalului: Cătălin Herlo
Al doilea cetățean liber: Radu Lărgeanu
Al treilea cetățean liber, Grefierul: Miron Maxim
Temnicerul: Cristian Rigman
Prima fată bătrână, Procurorul, Ocnaș: Irina Wintze
A doua fată bătrână, Avocatul apărării, Ocnaș: Elena Ivanca
A treia fată bătrână, Aprodul, Ocnaș: Angelica Nicoară
Fratele Tibergiu, Ocnașul revoluționar: Ionuț Caras
Lordul Byvolus: Cornel Răileanu
Alfred Jarry, Jack, Conștiința: Cristian Grosu
Soliman: Dragoș Pop
Vizirul: Adrian Cucu
Un copil: Gigi Iordache
Cântăreața: Sânziana Tarța
Orchestra:: Mihnea Blidariu, Zoltan Reman, Ioan Macavei / Etris Tothăzan
Figurație: Vasile Bindas, Gheorghe Felecan, Nicolae Ispas, Stelian Lupaș, Giovanni Mateescu, Călin Mărginean, Ioan Negrea, Vlad Negrea, Andrei Mitran, Ion Oltean, Sorin Pocol, Cornel Vincze
regia tehnică: Doru Bodrea
lumini: Mădălina Mânzat, Alexandru Corpodean
sunet: Marius Rusu
sufleur: Crina Onaca
Precursor al Suprarealismului, Alfred Jarry (1873-1907) a compus în zece ani cele șase piese avându-l ca personaj central pe Père Ubu: în 1891 - Ubu Rege, în 1896 - Cronicile lui Ubu, în 1899 și 1901 - Almanahurile lui dom’Ubu, în 1897 - Ubu încornorat, în 1900 - Ubu înlănțuit și în 1901 - Ubu pe colină. Și-a creat un umor personal și exploziv prin limbajul domnului Ubu și noua „știință" inventată de acesta: „patafizica". Trăsăturile caracteristice personajului lui Jarry sunt dominate de o monstruoasă lăcomie, care cuprinde de-a valma mâncare, femei, băutură, bani, putere, toate fiind grefate pe o mare lașitate și pe un despotism practicat cu precădere asupra celor slabi.
„După ce UBU a fost rege pe nedrept sau, mai bine zis, cu dreptatea celor care știu să și-o facă călcând zâmbitori pe cadavre, și a fost condus fără lacrimi pe ultimul drum, iată că se scoală din morți pentru a rupe lanțurile libertății și a readuce infernul și haosul pe pământ. Unde? La noi, peste tot și nicăieri. Însoțită de orchestra cu alămuri - contrapunct critic al acțiunilor abracadabrante și scandaloase ale personajelor - curtea regală ubuescă se reface în închisoare, la zdup, devenind un ideal existențial până și pentru oamenii liberi, adepți ai exercițiilor de insubordonare. O minunată distopie, un joc sadic cumplit de amuzant cu ceea ce a mai rămas din ființa socială numită om.“ (Ștefana Pop-Curșeu)
Prețul biletelor:
60 lei, 50 lei, 40 lei, 30 lei, 20 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
10 lei (reducere pentru elevi și studenți); 20 lei, 15 lei (reducere pentru pensionari).
Cuplul Dom' Ubu şi Madam Ubu, Marian Râlea - Anca Hanu, ating bogăţia subtilităţii textului lui Jarry, urmează căile teatralităţii acestei poveşti în care cuvântul e instrumentul artei actorului: E un text cât se poate de bogat, în care de puţine ori aceleaşi cuvinte se repetă şi atunci trebuie să le dai o valoare mai importantă decât este scris, pentru că aduci cuvântul pe scenă.( actorul Marian Râlea)
Oana Cristea Grigorescu, Genomul tiraniei, Radio România Cluj, 10 iunie 2015
Precursor al suprarealismului şi al teatrului absurdului, Jarry nu se lasă citit şi interpretat în mod simplist. Insolitul textului şi suculenţa limbajului pot conduce la variante scenice în care vulgaritatea personajului să se transmită întregului spectacol (să notăm, între altele, că unii eroii ai piesei se numesc Pişănţap, marchiz de Brizăbrează, Pişăblând, marchiz de Iarbădeasă, lordul Byvolus etc). Tompa Gábor a fost conştient de acest risc şi a gândit montarea ca un grandios spectacol popular, unde trivialităţile, nefiind rostite grosier, nu mai sunt supărătoare. În aceste condiţii, alerta mişcare scenică, comportamentul tranşant al personajelor, rostirea abrupt/sacadată a replicilor, costumele viu colorate mi-au dat adesea senzaţia că asist la una dintre variantele celebrului teatru de păpuşi de la târguri şi iarmaroace cu Vasilache şi Mărioara, în varianta Dom' şi Madam Ubu.
Rezultatul este un spectacol sălbatic, adesea bizar, plin de nelinişti, de un comic tragic şi un dramatism apăsător. Scenografia inspirată a Carmencitei Brojboiu potenţează expresiv aceste trăsături. Pereţii glisabili ai scenei, de o culoare mohorâtă şi maculaţi de mâzgăleli naive, cu fel de fel de trape, uşi şi ferestre care animă şi ritmează reprezentaţia (coregrafia Vava Ştefănescu), sugerează acel univers concentraţionar generat de practicile dictatoriale ale eroului. (...)
UbuZdup, în viziunea regizorală a lui Tompa Gábor pe scena Teatrului Naţional din Cluj, este de o tulburătoare actualitate, amplificându-şi sensurile într-o paradigmă a puterii confiscate, sub atenta privire a mereu înnoitelor „garnituri" de politicieni. Sau, cum ar spune Dom' Ubu: Libertatea e când cel ce comandă execută doar el. Libertatea e când te insubordonezi la cel mai înalt nivel.
Lumea grotesc-absurdă a ridicolului Ubu, imaginat de Alfred Jarry pe la 1900, tinde să se reverse din nou peste noi, din realitatea imediată pe scenă şi invers, prilej de a recompune simptomatologia personajului în felii de viaţă servite la cald. Propunerea vine din partea lui Gábor Tompa, mereu interesat să ia pulsul evenimentelor sau să le augmenteze artistic. (...) Ubu roi e prototipul din care se desprind celelalte scrieri ale lui Jarry, gravitând sub formă de sateliţi în jurul uriaşei planete Ubu, transformată de regizori, de-a lungul timpului, în rampă de lansare pentru astronauţii absurdului. Fără îndoială că regizorul Gábor Tompa este unul dintre aceştia. Escalele lui pe piste similare (Ionesco, Beckett) şi-au dovedit eficienţa. El a croşetat cu sârg, inspirat, constructiv şi de data aceasta, replici din Ubu enchaîné sau din Ubu sur la butte avansând şi adăugând pe linia înscenărilor comice secvenţe noi din "istoria" personajului. Secvenţe credibile, în spiritul lui Jarry. Pe toate le-a reunit sub titlul UbuZdup! într-un spectacol unitar şi complementar totodată. Sugestiv titlu întrucât aflăm că megalomanul, tiranul şi gurmandul Domn Ubu e trimis la zdup. Nicio legătură cu megalomanii, tiranii şi gurmanzii din viaţa politică de azi trimişi la zdup, doar atât că oglinda în care ei se admiră e atât de reală! De altfel, pentru ei, ca şi pentru Ubu, puşcăria e o altă sinecură. Intrările şi ieşirile din puşcărie ale lui Ubu şi ale madamei sale sunt atât de dese încât par decupate din telejurnalele noastre. Prometeu rău înlănţuit al lui Gide uzează de un ludic sublim. Ubu ferecat (Ubu la zdup) e mai vorace decât în libertate, exhibându-şi nestingherit poftele în limitele aceluiaşi ludic, pregătit ca deriziune fără limite.
Fără doar și poate, Ubuzdup, spectacolul montat de Tompa Gábor la Teatrul Național din Cluj, văzut de mine nu „acasă", adică la Cluj, cum se întâmplă de obicei, ci la București, este ceea ce se cheamă un spectacol bun (...) fiindcă nu avea cum să fie altfel. În primul rând, pentru că se bazează pe textele unuia dintre cei mai mari autori de literatură dramatică ai lumii: Alfred Jarry. (...) nu avea vum să nu fie un spectacol bun și pentru că îi are în distribuție pe doi mari actori. În primul rând, pe magistralul, pe copleșitorul Marian Râlea . Semnatarul unui portret cu totul original al personajului. (...) Tompa Gábor este regizorul ideal pentru un spectacol pe texte din Alfred Jarry. Scriitor suprarealist, de un suprarealism special, mare și de necontestat precursor al teatrului absurdului. Un gen, un fel de literatură dramatică și de spectacol în care Tompa Gábor este un expert aproape fără rival.