de William Luce
traducere de Dana Lovinescu, adaptare de Radu Beligan și Liviu Dorneanu
regia:
Tudor Lucanu
scenografia:
Adriana Grand
Distribuţia:
Barrymore:
Anton Tauf
Sufleorul:
Ruslan Bârlea
regia tehnică:
Constantin Pojonie
lighting design:
Jenel Moldovan
lights technicians:
Alexandru Corpodean, Mădălina Mânzat
sonorizare:
Vasile Crăciun
sufleor:
Ana Maria Moldovan
Scriitorul american William Luce scrie o monodramă construită în jurul biografiei actorului american John Barrymore. Barrymore este numele unei celebre familii de actori americani: Lionel, Ethel şi John.
Jack Barrymore, ajuns la apogeul carierei, se agaţă, de fapt, de tot ceea ce a mai rămas din rolurile interpretate de-a lungul anilor, cu precădere de Richard al III-lea şi Hamlet, marile lui succese, cu care a uimit lumea întreagă. Anton Tauf intră pe nesimţite în rolul lui Richard, astfel încât privitorul va fi derutat cu totul, nu-şi va da seama când actorul se transformă în Barrymore, iar Barrymore în Richard. „Personaj în personaj“ ca „teatru în teatru“.
Premii:
- Premiul pentru Cel Mai Bun Actor pentru rolul Barrymore, acordat actorului ANTON TAUF, la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt, Oradea, 2013.
Premiul pentru Cel Mai Bun Actor pentru
ANTON TAUF, la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, 2013.
Preţul biletelor:
15 lei;
7,5 lei - reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Data premierei: vineri, 29 martie 2013
Studio „Euphorion“
1 h 30 min.
„Cu acest spectacol minimalist cu centrul de greutate pe interpretarea actoricească, regizorul Tudor Lucanu îi aduce un omagiu unuia dintre cei mai importanţi actori ai teatrului clujean şi nu numai. Cu Barrymore, Anton Tauf, actorul unui singur teatru, e repus la locul său: sub lumina plină a reflectoarelor şi în faţa spectatorilor care îl iubesc.“
Oana Cristea Grigorescu, La judecata rolurilor,
în Observator cultural nr.416 (674), 23-29 mai 2013
„Anton Tauf, acum ajuns la condiţia de actor bătrân-celebru, cum scrie George Banu, are ştiinţa de a juca astfel încât fiecare replică, fiecare pauză, fiecare vorbă, fiecare accent, orice intonaţie, fiece cabotinism evocat, oricare răsfăţ jucat, citat, mimat să fie ale lui şi numai ale lui. Să poarte o inconfundabilă marcă de identificare. Împreună cu Tudor Lucanu şi încredinţându-i-se cu maximă generozitate tânărului director de scenă, Anton Tauf a eliminat din jocul său orice urmă de retorism, de îngroşare, de surplus.“
Mircea Morariu, Foto Requiem,
în adevărul.ro, 4 octombrie 2013
În Barrymore, tânărului regizor [Tudor Lucanu] i-a fost dat să se „întâlnească" cu personalitatea puternică a binecunoscutului actor Anton Tauf. Întâlnirea a dat rezultate demne de toate aplauzele noastre.
Radu Ţuculescu, O, ce zile frumoase!..., în Transilvania Reporter,
nr. 321, luni, 27 mai 2013
Asistăm, chipurile, la repetiţiile pentru Richard al III-lea, dar ele sunt un pretext transparent pentru devoalarea complexelor trăiri şi nostalgii ale personajului-actor în piesa lui William Luce. Problematica textului se mişcă în jurul biografiei actorului John Barrymore, reprezentant de frunte al unei familii celebre din teatrul american. Premiera a avut loc pe Broadway, la Music Box Theater în 1996 şi montarea cu Christopher Plummer în rolul lui John Barrymore a făcut carieră.
Evident că rolul nu putea fi acordat decât unui mare actor pentru ca motorul cvasi-monologului să prindă forţă de persuasiune. Şi Clujul are un asemenea actor, mare, minunat, iubit şi preţuit, în persoana lui Anton Tauf. Astfel că rolul îi vine mănuşă, oferindu-i şansa unei autoevaluări la apogeul carierei. În rolul sufleorului evoluează mult mai tânărul Ruslan Bârlea, cu deferenţa necesară arătată unui maestru. (...)
Anton Tauf este actorul prin excelenţă care respiră prin toţi porii scena, teatrul, mirajul şi eclerajul acestei arte a triumfului şi a efemerului. Pe scena Teatrului Naţional clujean a jucat neîntrerupt din 1968, de când a păşit pentru prima dată pe ea. Nu e de mirare că, în 2013, Anton Tauf a primit Premiul pentru cel mai bun actor la cea de a XIX-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea. Un arc peste timp, o carieră glorioasă. O recunoaştere şi un omagiu aduse unui admirabil slujitor al teatrului.
Adrian Țion, Anton Tauf - Barrymore în semn de omagiu,
pe LiterNet.ro, 7. 03. 2015