IIC 2013 - ediția a 3-a

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

 ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ

ediția a 3-a, 3-6 octombrie 2013

ÎNTÂLNIRILE GEORGE BANU

 

 

Cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj s-a desfăşurat în perioada 3-6 octombrie, şi a fost dedicată reputatului critic de teatru George Banu. Evenimentul este iniţiat şi organizat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, iar această ediţie a fost realizată în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi Muzeul de Artă Cluj.

 

Programul a cuprins spectacole de teatru realizate de cele două instituţii, lansări de carte, vernisaje, proiecţii de film, mese rotunde şi conferinţe.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI


Joi, 3 octombrie 2013

Muzeul de Artă
ora 12:00
• Vernisajul expoziţiei NOPŢILE MUZEULUI concepută de George Banu, cu exponate din colecţia Muzeului de Artă din Cluj şi cu prezentarea de episoade din serialul NOAPTEA, realizat de George Banu și Dominic Dembinschi, producție a TVR Cultural. Intervenție: George Banu și Călin Stegerean
• Lansarea albumului Nocturne de George Banu, traducere de Dana Monah și Roxana Monah (Editura Nemira) – intervenție: George Banu și Adam Biro
• Vernisajul expoziţiei de fotografie NOPȚILE ORAŞULUI de Silviu Purcărete – intervenție: Călin Stegerean și George Banu

Teatrul Național Cluj-Napoca, Sala mare
ora 20:00
• Deschiderea oficială
• Premiera spectacolului CE NEMAIPOMENITĂ AIUREALĂ! de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete
 


Vineri, 4 octombrie 2013

Teatrul Național Cluj-Napoca, Scena mare (regim studio)
ora 11:00
• Dezbatere publică: De ce teatrul azi? – moderator George Banu; cu participarea lui Laurent Gaudé, Adam Biro, Jean François Dusigne, Maria Helena Serrôdio, András Visky, Mihai Măniuțiu, Liviu Malița, Marina Constantinescu.

Teatrul Național Cluj-Napoca, Foaier parter
ora 13.30
• Lansarea traducerilor volumului Amour et désamour du théâtre de George Banu (Éditions Actes Sud, 2013): în limba română: Iubire și neiubire de teatru (Editura Polirom) și în limba maghiară: Szeretni és nem szeretni a színházat (Editura Koinonia), în prezenta domnilor Laurent Gaudé, Silviu Lupescu și András Visky.
• Lansarea volumului Cel ce vede glasul. Márti Sipos de vorbă cu András Visky, traducere din maghiară de Al. Skultéty, Editura Fundației Culturale „Camil Petrescu“; prezintă: Anca Măniuțiu

Casa TIFF
ora 16:00
• Proiecţia filmului Vanya, 42ème Rue, regia Louis Malle, scenariul de André Gregory. Filmul va fi prezentat de George Banu și Gábor Tompa
 
Teatrul Maghiar de Stat, Sala Studio
ora 20:00
• Premiera spectacolului PLUGARUL ŞI MOARTEA de Johannes von Tepl, regia Mihai MăniuţiuSâmbătă, 5 octombrie 2013


Teatrul Național Cluj, Sala Mare
ora 10:30
• Dezbatere publică pe tema Spectator și critic: de la umbra scenei la mărturia paginii – moderator András Visky. Invitaţi: Sorin Alexandrescu, Ion Vartic, Anca Măniuţiu, Ion Cocora, Ștefana Pop-Curșeu, Carmen Mușat, Monica Andronescu.

Teatrul Național Cluj, Foaier parter
ora 12.00
• Lansarea volumului omagial George Banu: Aproape de scenă. George Banu, eseuri şi mărturii, coordonat de Iulian Boldea și Ștefana Pop-Curșeu (Editura Curtea Veche).

Teatrul Național Cluj, Foaier rang II
ora 12:30
• Recital de pian: Georgiana Fodor (Academia de Muzică „Gh. Dima“, Cluj-Napoca)

Teatrul Naţional Cluj, Studio „Euphorion“
ora 17:00
• Premiera spectacolului TRILOGIA AURELIU MANEA (Penelopa rămâne îngândurată, Repetiția de teatru, Zâna de la răsărit) de Aureliu Manea, regia Gábor Tompa

Teatrul Maghiar de Stat, Sala mare (regim studio)
ora 20:00
• Spectacol LEONCE ŞI LENA de Georg Büchner, regia Gábor TompaDuminică, 6 octombrie 2013


Banca Naţională a României, Sala „Ion Lapedatu“ (P-ţa Unirii, nr. 7)
ora 11:00
• Recital vocal: Hélène Delavault, cu acompaniament la pian de Cyrille Lehn
 
Teatrul National Cluj-Napoca, Studio „Euphorion”
ora: 15:00
• Proiecţia filmului documentar: Călătorii în lumea teatrului cu George Banu, realizatori: Sînziana Miloşoiu şi Sandrino Gavriloaia, producţie a TVR2
 
Teatrul Maghiar de Stat, Sala mare (regim studio)
ora 17:00
• Spectacol NĂSCUT PENTRU NICIODATĂ de András Visky, regia Gábor Tompa

Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Sala Mare
ora 20:00
• Discurs de încheiere
• Premiera spectacolului SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija
 
 

CRONICI:

Patru zile în care scriitorul și criticul de teatru George Banu a fost centrul și în centrul tuturor întâmplărilor (...)N-a lipsit nimic în cele câteva zile, iar omagiul a însemnat în primul rând câteva momente de și despre teatru speciale. Trei premiere la Teatrul Național din Cluj, „Ce nemaipomenită aiureală!" de Eugene Ionesco în regia lui Silviu Purcărete, „Sânziana și Pepelea", de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, și „Trilogia Aureliu Manea", de Aureliu Manea, în regia lui Tompa Gabor, precum și „Plugarul și moartea", de Johannes von Tepl, în regia lui Mihai Măniuțiu, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Două colocvii, primul „De ce teatru azi" și cel de-al doilea „Spectator și critic: de la umbra scenei la mărturia paginii", expoziții și vizionări de filme - așa ar arăta pe scurt programul Întâlnirilor de la Cluj, care, dincolo de toate aceste evenimente valoroase în sine au însemnat mai mult - un alt fel de a descoperi teatrul, mai neconflictual, mai puțin ierarhizant, mai „împăciuitor" și asumat cosmetizat.


Monica Andronescu, De la noapte la teatru...,
în Yorick, nr. 186, 7-13 octombrie

 

 

Întâlnirile Internaționale de la Cluj s-au încheiat cu premiera spectacolului „Sânziana și Pepelea" de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.

Textul declamat (pe moldovenește) și cântat (pe muzică de Ada Milea) este o explozie de bucurie și o dovadă a energiei și talentului trupei de actori tineri ai Naționalului clujean. Un spectacol cu zâne și babe, zmei și împărați, la care s-a venit cu copiii și s-a râs cu poftă.

Concluzia? La Cluj se face teatru bun. Iar, de câțiva ani buni, „drumurile nu se mai măsoară de la București la Cluj", după cum spunea acum câteva zile Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj.


Adina Scorţescu, Premierele celor mai importanţi regizori de teatru, în cadrul Întîlnirilor Internaţionale de la Cluj
în Ziarul Metropolis.ro

 

 

Anul acesta organizatorii Întâlnirilor... s-au gândit să îl omagieze, prin spectacole, dezbateri şi lansări de carte, pe marele teatrolog George Banu care, în iunie 2013, a împlinit 70 de ani. Fireşte, în decizie locul primordial l-au deţinut valoarea, importanţa covârşitoare ale lui George Banu în peisajul teatrologic european al ultimilor 45 de ani. O valoare ce a căpătat substanţă şi a ajuns să îşi sporească proeminenţă cu fiecare nouă carte purtând semnătura sărbătoritului, cu fiecare prezenţă a domniei-sale la un colocviu ori un festival de teatru. (...) În 2013, managerul Mihai Măniuţiu a avut iniţiativa de a asocia şi Teatrul Maghiar de Stat la împlinirea Întâlnirilor.


Mircea Morariu, Întîlnirile Internaţionale de la Cluj la a treia ediţie
în Adevărul.ro, 10 octombrie 2013 / Teatrul azi nr. 11-12/2013

 

 

Întîlnirile s-au deschis cu o premieră şi s-au încheiat tot cu una: Ce nemaipomenită aiureală! de Eugen Ionescu, în regia lui Silviu Purcărete, respectiv Sînziana şi Pepelea, în regia lui Alexandru Dabija. Au început pe o notă meditativă şi s-au încheiat în cheie comică - un comic efervescent, pe filonul din Absolut!                                                       

Silvia Dumitrache, Debut şi final cu premiere,

în Observatorul cultural, nr.436 (694) 10-16 octombrie 2013

 

 

Organizate de Teatrul Naţional din Cluj, căruia i s-au asociat Teatrul Maghiar de Stat şi Muzeul de Artă, ambele din Cluj, Întîlnirile internaţionale de anul acesta l-au avut în centru pe George Banu, un mare iubitor al artelor şi una dintre acele rarisime personalităţi care au darul de a coagula entuziasmul şi pasiunea pentru lucrul bine făcut ale unor oameni foarte diferiţi. (...) Întîlnirile de la Cluj au fost o sărbătoare nu doar a intelectului, ci şi a bunului gust."


Carmen Muşat, "O, ce zile frumoase!"
în Observatorul cultural, nr.436 (694) 10-16 octombrie 2013... Întîlnirile Internaţionale George Banu - s-au aflat, la iniţiativa invitatului principal (...) sub semnul nopţii. Este important de subliniat că "întîlnirile  nu au fost cu George Banu, ci cu universurile în care acesta trăieşte şi pe care mereu le îmbogăţeşte. Fie că este vorba de teatru, de pictură, de muzică sau de literatură, atmosfera care învăluie toate aceste zone este una nocturnă. Pentru George Banu, noaptea nu este periculoasă, ci ambiguă. Ea este familiară omului de teatru, deoarece spectacolele încep, de regulă, seara".


Adrian Mihalache, Regele Nopţii
în Teatrul azi, nr.11-12/2013
 Eveniment organizat de Ministerul Culturii și Teatrul Național Cluj-Napoca.
Eveniment realizat în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Muzeul de Artă Cluj și Institutul Cultural Francez Cluj.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul susține candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
Eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.
Partener unic: Banca Transilvania.
Sponsori: Banca Comercială Română, Mario Dance Atelier, Match Point, Baracca, Floarea ta, Class Shoe, Imagine Tact, Aegon.
Mașini oficiale: Honda prin Polimob și Opel prin Polymobile.
Parteneri: Asociația Conexio, Librăria Bookstory.
Eveniment recomandat de Radio France Internationale.