Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Cvartet pentru o lavalieră
 

CVARTET PENTRU O LAVALIERĂ

 

Producţie independentă

Proiect realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional

Data premierei: 10 aprilie 2008

 

Concept / autor: Vava Ştefănescu 

 

Co-autori:

Julien Trambouze (artist sonor)

Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Mihai Mihalcea (dansatori)

 

Sponsor realizarea decorului: MAGNUM

Sponsor: Razvan Penescu (pfa)

 


 

"Cvartet pentru o lavalieră - este o instalaţie coregrafic - sonoră ce pune în discuţie ideea claustrării, a lipsei de distanţă, a relaţiei cu celălalt, ideea că sîntem ostaticii propriei noastre existenţe. Fiind o compoziţie în timp real singurul punct de referinţă şi sprijin este situaţia vizibilă/audibilă, constantă timp de 60 de minute. Toate ideile - un fel de cuvinte cheie de la care se porneşte -  vin în conjuncţie cu mişcarea sunetului, cu privirea publicului şi astfel se nasc alte idei, foarte neaşteptate.. Aleatoriul prezenţei condiţionate de un anume context, atenţia asupra ritualurilor de percepţie, rămîn pentru mine preocupări continue dar şi facinaţii ale acestui "du-te vino" între ficţiune şi realitate. "

 

Vava Ştefănescu

 


 

"Cvartet... e un joc de-a irepetabilitatea actului existenţial. De fiecare dată cînd se găsesc închişi între cei patru pereţi ai cabinei, cei trei dansatori refac un univers al tuturor posibilităţilor. Au reuşit să abandoneze tot ce înseamnă reflex coregrafic, cel al condiţiei lor de dansatori. Nimic nu e fixat, totul e improvizaţie. Există o permanentă tensiune a puterii înăuntrul cabinei telefonice, a echilibrului între genuri/sexe, forţă fizică şi morală, rezistenţă la energia invadatoare a privirii « de dincolo ». Tensiune al cărei numitor comun e solidaritatea în izolare, şi care se prelungeşte în afara zidului de sticlă, în ochiul receptorului, condamnat la non-intervenţie. Iar sunetul se prelungeşte insidios ca un şarpe..."


Iulia POPOVICI, Captivi în propria viaţă - "Cvartet pentru o lavalieră",

în Ziua, iunie 2008

 

 

***

"Cvartet pentru o lavalieră naşte de fiecare dată alte stări. Îţi rămîne întipărit în minte, nu te lasă să te gîndeşti la altceva, te încremeneşte, te închide în afara cabinei, înăuntrul ei, te urcă pe ea, nu te lasă să respiri, îţi oferă starea de bine, pe cea de rău, apoi din nou pe cea de bine. (...) Interpretările sînt infinite, cele trei corpuri se reconstruiesc de fiecare dată altfel, comunică altfel între ele, cu corpul sonor, cu noi, cu cei patru pereţi, cu gaura din tavan. Faceţi-vă timp pentru ora de Cvartet pentru o lavalieră. Va fi o oră « intensiv » de trăiri."


Daria GHIU, Omul-instalaţie,

în Dilema veche, Anul V, nr.215 - 29 martie 2008