ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ
ediția a XII-a: OGLINZI
12-15 octombrie 2023
A XII-a ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj se va desfășura anul acesta între 12-15 octombrie, sub tema misterioasă și provocatoare: OGLINZI. Dincolo de metafora etern valabilă a teatrului ca oglindă a vieții, declinată sub varii forme de-a lungul istoriei teatrului, redarea pluridimensionalității realității contemporane rămâne problematică. Cele mai recente producții ale Teatrului Național clujean aruncă priviri proaspete asupra multiplelor întrebări ale lumii de azi, jucându-se, caleidoscopic, cu texte, timpuri, spații și identități.
Astfel, raportul personal al tinerei regizoare Leta Popescu cu textul shakespearian al Îmblânzirii scorpiei se răsfrânge în interpretări, dedublări și căutări metateatrale pentru Scorpia neîmblânzită, un spectacol care se joacă pe, cu și în apropierea scenei de la Sala Mare.
Un halucinant joc de oglinzi în care identitățile se pierd și se regăsesc, în care realitatea se descompune și se recompune după bunul plac al zeilor, ne este adus în față de spectacolul Amphitryon de Molière, în regia lui Silviu Purcărete.
Tot la Sala Mare, Alexandru Dabija aruncă spectatorii în vârtejul suprarealist creat de banda Capul de Rățoi, ca o oglindă deformantă, carnavalescă, a unei lumi cu susul în jos, înrămată comic de George Ciprian.
Firul roșu al spectacolelor din Studioul Euphorion se învârte tot în jurul oglindirilor și dedublărilor teatrale, între Eros și Thanatos cu Dona Juana de Radu Stanca, în regia lui Tudor Lucanu, sau ca o căutare de sine și o înfruntare a propriilor limite în Cântece Șamanice/The Quest după Conferința Păsărilor de Farid ud-Din Attar, performance creat de Çağlar Yiğitoğulları. Iar dacă monodrama Oglinda neagră, după nuvele de Pirandello, în regia lui Roberto Bacci și interpretarea lui Ionuț Caras, ne dezvăluie fricile și dorințele ascunse ale ființei noastre profunde, Mașiniștii de George Lungoci, regizat de Dragoș Pop, trage cortina, lăsând culisele să apară atât ca oglinda neîmplinită a visului teatral, cât și ca motor fundamental al mecanismului scenic.
La final, vă oferim un concert de excepție, The Best of Bălănescu Quartet, care ne va purta prin cele mai vibrante colțuri ale ființei noastre muzicale.
Joi, 12 octombrie
ora 17:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion
OGLINDA NEAGRĂ, după nuvelele Suflul și Roaba de Luigi Pirandello | regia Roberto Bacci
ora 19:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare
SCORPIA NEÎMBLÂNZITĂ, după William Shakespeare | text de spectacol de Leta Popescu, după o adaptare de Maria Manolescu | regia Leta Popescu
Vineri, 13 octombrie
ora 11:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II
SPECTACOLE ÎN DIALOG, cu Maria Zărnescu și echipele artistice ale spectacolelor Oglinda neagră și Scorpia neîmblânzită
ora 12:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II
VERNISAJUL EXPOZIȚIEI SPECTACOLE ÎN OGLINDĂ
ora 17:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion
MAȘINIȘTII de George Lungoci | regia Dragoș Pop
ora 19:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare
CAPUL DE RĂȚOI de George Ciprian | regia Alexandru Dabija
Sâmbătă, 14 octombrie
ora 11:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II
SPECTACOLE ÎN DIALOG, cu Ion Bogdan Lefter și echipele artistice ale spectacolelor Mașiniștii și Capul de rățoi
ora 12:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II
LANSĂRI DE CARTE: DaDa se dă-n spectacol de Ștefana Pop-Curșeu, Ioan Pop-Curșeu și Ion Pop | Editura Școala Ardeleană, 2023; Seria Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi | Editura Polirom, 2021-2023.
ora 17:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion
DONA JUANA de Radu Stanca | regia Tudor Lucanu
ora 20:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare
AMPHITRYON de Molière | regia Silviu Purcărete
Duminică, 15 octombrie
ora 11:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II
SPECTACOLE ÎN DIALOG, cu Marina Constantinescu și echipele artistice ale spectacolelor Dona Juana și Amphitryon
ora 12:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II
LANSĂRI DE CARTE: Hamlet la Imperativ de Olivier Py | traducere de Anca Măniuțiu și Ramona Tripa | Seria Mari regizori ai lumii, Editura Teatrul Azi - Fundația Culturală „Camil Petrescu", 2023; Sângele Făgăduințelor de Wajdi Mouawad, traducere din limba franceză de Sorin Gherguț, Seria Dramaturgi de azi | Editura Teatrul Azi - Fundația Culturală „Camil Petrescu", 2023.
ora 17:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion
CÂNTECE ȘAMANICE / THE QUEST, inspirat de poemul persan Conferința păsărilor de Farid ud-Din Attar | regia Çağlar Yiğitoğulları
ora 20:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare
Biletele la spectacole se găsesc la Agenția Teatrală și online, aici.