În perioada 3-19 noiembrie Teatrul Național în parteneriat cu Asociația Conexio, la ințiativa FERRO GROUP, lansează proiectul de creație și conștientizare ecologică prin artă: EcoAct.
Știți în cât timp se descompune o pungă de plastic? În 15-20 de ani. Dar o sticlă de plastic? 400-500 de ani. Însă descompunerea nu va fi niciodată definitivă. Asta înseamnă că o singură pungă de plastic pe care o aruncăm la groapa de gunoi ajunge în pământ sau în apă, iar noi lăsăm astfel o moștenire toxică generațiilor viitoare.
Ne dorim să atragem atenția asupra acestor probleme. Și cum să o facem altfel decât prin artă? Este vorba de crearea unei instalații interactive concepute de actrița și artista plastică Sânziana Tarța, instalație care se poate realiza doar cu ajutorul dumneavoastră.
Ce vă propunem? Să facem împreună un exercițiu teatral. Vă distribuim un rol. Un mare rol de mic salvator al planetei, de prieten al naturii. E un exercițiu de improvizație și are câteva reguli:
1. Timp de o săptămână tu, împreună cu familia ta, îți imaginezi că ai o misiune. Aceea de a descoperi câte pet-uri transparente (de 5l, 2l, 1l sau 0,5l) și pungi de plastic se adună în casa voastră.
2. Puneți-le împreună și asigurați-vă că sunt curate.
3. Înlăturați eticheta de pe sticle și presați sticlele pe lungimea lor.
4. Aduceți-le la teatru și depozitați-le în containerul special amenajat de la Sala mare și de la Studioul Euphorion, înainte de spectacole, sau la Agenția teatrală în timpul programului zilnic.
5. Completează talonul pentru participarea la tombolă.
Instalația se va inaugura în prezența tuturor celor care au contribuit la realizarea ei, în 7 decembrie, la Noaptea Porților Deschise, în fața Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj.
Avem și surprize pentru participanți: vom organiza o tombolă cu premii oferite de Teatrul Național și Ferro Group. Vă puteți înscrie numele pentru participarea la tombolă pe tichetele aflate în zonele de colectare. Cu cât mai multe sticle și pungi colectate, cu atât mai multe șanse de a câștiga: locuri la teatru, o lojă doar pentru dumneavoastră, un loc la Atelierul de creație ECO teatral condus de Sânziana Tarța la Noaptea Porților Deschise, produse cu economie de apă de la FERRO (o baterie pentru cadă și duș, o baterie de lavoar și un sistem de duș).
Scopul acestei colaborări este să vă oferim o experiență deosebită și să vă arătăm cât de mult prețuim contribuția dumneavoastră la proiectele noastre artistice, care au astfel șansa de a ajunge la un public cât mai numeros în stagiunea 2023-2024.
Ne dorim ca această colaborare să vă ofere momente de bucurie, pentru a vă recompensa efortul financiar și dedicarea față de actul artistic. Suntem conștienți că ați făcut eforturi pentru ca noi să putem implementa proiectele noastre artistice. Astfel am creat și vom crea împreună amintiri de neprețuit.
Vă mulțumim pentru contribuția dumneavoastră la succesul Teatrului Național din Cluj-Napoca și pentru sprijinul constant pe care ni-l acordați.
Sunteți o parte valoroasă a familiei noastre teatrale și suntem încântați să vă avem drept sponsori, parteneri, susținători de nădejde!
A șasea ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, dedicată Căutării autorului, a adus împreună, sub același cort literar al Festivalul Internațional de Carte Transilvania, autori, traducători și editori pentru care dramaturgia, poezia și privirea critică se învârt pe orbita unei pasiuni commune pentru Arta teatrului. Anca și Mihai Măniuțiu, Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu au deschis astfel un fin dialog evocator cu scriitori importanți precum Robert Cohen sau Tristan Tzara, dar s-au întors și înspre propriile creații, regăsindu-se, ca autori, în lecturile subtile ale celor care știu și astăzi să se bucure de plăcerea cărții.
Au fost lansate volumele:
- Bzzap!, de Robert Cohen, în traducerea lui Eugen Wohl, Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință, 2016;Mulțumim partenerilor Teatrului Național pentru această frumoasă colaborare și felicităm premianții celei de-a patra ediții a Festivalul Internațional de Carte Transilvania:
Alessandro Baricco (Italia) – Marele Premiu al FICT 2016 pentru opera sa de rang mondial.
Mircea Cărtărescu (România) – Premiul „Cartea anului – Romanul românesc în mileniul trei“ pentru romanul Solenoid
Andrei Codrescu (SUA) – Premiul „Viața ca un poem“ pentru întreaga activitate poetică
Franco Moretti (Italia) – premiul „Mundus Comparationis“, pentru opera sa de comparatist și teoretician literar de anvergură mondială.
Ana Blandiana (România) – Premiul „Mari scriitori ai Transilvaniei“
Adam Puslojić (Serbia) – Premiul „Cetăţean de onoare al literaturii române“ pentru traducerile sale în sârbă şi croată. Premiu acordat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“ Cluj
Mario Bojórquez (Mexic) – Premiul „Literatura fără frontiere“ pentru opera sa poetică şi eseistică.
Alí Calderón (Mexic) – Premiul „Literatura fără frontiere“ pentru opera sa poetică şi eseistică.
Mite Stefoski (Macedonia) – Premiul „Literatura fără frontiere“ pentru opera sa poetică şi eseistică.
Josef Straka (Cehia) – Premiul „Literatura fără frontiere“ pentru opera sa poetică şi eseistică.
Étienne Verhasselt (Belgia) – Premiul „Magia literaturii“ pentru volumul Pașii pierduți
Gabriela Lungu (România) – Premiul „Proba limbii române“ pentru traducerile din Alessandro Baricco
Adrian Popescu (România) – Premiul „Proba limbii române“ pentru traducerile din Alessandro Baricco
Doru Radosav (România) – Premiul „Biblioteci deschise“ pentru activitatea sa în slujba Cărţii.
Mircia Dumitrescu (România) - Premiul „Alexandru Căprariu – oameni în slujba cărţii“ pentru contribuţia originală în grafica de carte românească
Ruxandra Cesereanu (România) – Premiul de Excelență pentru susținerea constantă a Festivalului
Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Echipa Executivă: Florin Moroşanu (Președinte), Rariţa Zbranca, István Szakáts, Tudor Giurgiu, Ştefania Robu, Miana Domide, Andi Daiszler, Ştefan Teișanu (Director Executiv) – Premiul „Clujul cultural de mâine“