Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


ANTON TAUF a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Actor pentru rolul titular din spectacolul BARRYMORE de William Luce, regia Tudor Lucanu, la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt, care s-a desfășurat în perioada 20-29 septembrie, la Oradea.
Juriul secțiunii concurs a festivalului a fost format din Juriul: Florica Ichim – critic de teatru, redactor șef al Revistei Teatrul AZI, Ioana Moldovan – critic de teatru, astistent universitar UNATC, Mircea Diaconu – actor, Zeno Fodor – teatrolog și Doru Mareș – critic de teatru, scriitor.17.09.2013
In memoriam MONA MARIAN


Regizor al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca şi conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, precum şi director al Teatrului de Păpuşi „PUCK“, MONA MARIAN s-a născut la 17 august 1961, la Cugir. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti, specializarea regie de teatru, film şi televiziune, în 1987, la clasa Cătălinei Buzoianu.
Încă din studenţie a dovedit pasiune pentru montări dificile, foarte diferite ca factură, de la Matca lui Marin Sorescu, la Veşmântul de pene, dramă japoneză Nō, ca apoi, imaginaţia ei luxuriantă să îşi găsească un nemaipomenit cadru în spectacolele pentru copii, fiecare dintre ele fiind o foarte fină bijuterie artistică. Participarea la workshop-ul condus de Peter Brook (şi principalii săi colaboratori de la Teatrul Bouffes du Nord, Paris) a plasat-o printre acei răsfăţaţi ai sorţii, care au avut şansa de a învăţa jocul cu energiile subtile ale corpului uman.
A montat peste patruzeci de spectacole dintre care douăzeci şi cinci pentru teatrul de păpuşi. Şi-a început cariera ca regizor şi şef de secţie la Teatrul de Păpuşi din Constanţa, spectacolele montate în acea perioadă fiind recunoscute de critici importanţi şi recompensate cu numeroase premii naţionale.
Pasiunea pentru commedia dell’arte s-a concretizat nu numai în spectacole, ci şi într-o solidă teză de doctorat, tratând aceeaşi temă într-un mod absolut insolit.
Din 1996 a montat pe scenele din Cluj — la Teatrul Naţional şi Teatrul Maghiar de Stat —, dar şi la Teatrul Dramatic din Constanţa, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş şi Teatrul de Stat din Oradea, în tot acest răstimp, continuând să pună în scenă pentru teatre de păpuşi.
La Naţionalul clujean, odată cu Regina Mamă de Manlio Santanelli a început seria de spectacole mari ale Monei Marian: Mantaua, scenariul conceput de regizoare pe baza nuvelei lui Gogol cu inserturi din Suflete moarte de acelaşi autor şi din Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov; Ubucureşti, dramatizare după I.L. Caragiale şi A. Jarry; Slugă la doi stăpâni de Goldoni (cel mai longeviv spectacol al ei); Travestiuri de Tom Stoppard; Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal de Matei Vişniec; Revizorul de N.V. Gogol; Zenobia după Gellu Naum şi D’ale carnavalului de I.L. Caragiale.
Cu Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a început să colaboreze din anul 2000: Căsătoria de N.V. Gogol; Nunta însângerată de F. Garcia Lorca; Nopţi din cele o mie şi una, scenariul Mona Marian după O mie şi una de nopţi; D’ale carnavalului de I.L. Caragiale; Piaţeta de C. Goldoni şi ultimul spectacol realizat de ea, Femeia nisipurilor de Kobo Abe.
Despre regizoarea Mona Marian se poate spune că avea puterea de a coaliza energiile actorilor cu care lucra, că poseda excepţionale calităţi pedagogice, că era un admirabil animator teatral.
Să-i fie ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-i primească sufletul unde cei drepţi se odihnesc!Cu adâncă tristeţe ne luăm rămas bun şi aducem un ultim şi pios omagiu preaiubitei noastre colege şi prietene, Mona Marian, de douăzeci de ani regizoare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, trecută la cele veşnice azi, 16 septembrie, după o lungă şi grea suferinţă.
Creatoare a multor spectacole de referinţă, conferenţiar asociat dr. al Facultăţii de Teatru şi Televiziune şi director al Teatrului de Păpuşi „Puck“, Mona Marian avea marea putere de a coaliza energiile actorilor cu care lucra, poseda excepţionale calităţi pedagogice şi era un admirabil animator teatral. Îi vom păstra memoria mereu vie în inimile noastre.

Trupul neînsufleţit va fi depus joi, 19 septembrie, în foaierul Teatrului Naţional, între orele 10:00-12:00.
Înmormântarea va avea loc în Cimitirul Central joi, 19 septembrie, ora 13:00.

Sincere condoleanţe greu încercatei familii.
Dumnezeu să o odihnească în pace!

Echipa Teatrului Naţional Cluj-NapocaÎncepând de astăzi, accesul la spectacolele Teatrului Naţional din Cluj se poate realiza şi pe bază de abonamente. Concepute pe mai multe categorii, abonamentele vă oferă posibilitatea de a viziona spectacolele teatrului la preţuri atractive şi sunt valabile pentru anul calendaristic 2013.
Astfel, abonamentele JUNIOR, YOUNG şi SENIOR costă 30 de lei şi se adresează exclusiv elevilor, studenţilor şi, respectiv, pensionarilor, care beneficiază de câte şase bilete la teatru, pentru ei şi invitaţii lor, la oricare dintre reprezentaţiile din stagiunea teatrului, cu excepția premierelor. Abonamentele SILVER şi GOLD, în valoare de 60 de lei şi, respectiv, 90 de lei, pot fi achiziţionate de către toate categoriile de spectatori şi asigură locuri preferenţiale în sala de spectacol. Abonamentul PLATINUM, în valoare de 1.000 de lei, permite accesul a două persoane la un număr nelimitat de spectacole ale teatrului, inclusiv la premiere, şi asigură locurile cele mai bune din sală.
Pentru a vă asigura accesul la reprezentaţia aleasă, vă recomandăm să vă rezervaţi locul sau locurile dorite cu minim 24 h înainte de începerea reprezentației, la Agenția teatrală.
Abonamentele pot fi achiziționate de la Agenția teatrală: P-ța Ștefan cel Mare nr. 14.
Abonamentele Silver, Gold sau Platinum se pot achizitiona și online, de pe platforma biletmaster.ro.
Mai multe informaţii despre abonamente puteţi găsi pe site-ul teatrului, aici.