Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

22.09.2016
Avanpremiera spectacolului SELFIE de Andreea Iacob


Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă avanpremiera spectacolului SELFIE pe un scenariu și în regia Andreei Iacob, proiecții video: mate, care va avea loc în Studioul „Euphorion“, vineri, 23 septembrie, de la ora 18:00. Spectacolul este realizat în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, Secţia exterioară Cluj-Napoca.

           
Spectacolul, realizat în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, Secţia exterioară Cluj-Napoca, are o distribuţie formată exclusiv din femei private de libertate. Scenariul este unul original, creat pe baza unor poveşti reale din viaţa femeilor din distribuţie, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci şi împărtăşind cu noi fragmente, imagini şi stări din istoria familiilor lor. Astfel, spectacolul va reuni, ca un puzzle, fire din viaţa bunicilor şi a copiilor acestor femei, poveşti-oglindă din trecutul şi din viitorul lor, care le oglindesc propriile vieţi.

Montarea face parte dintr-o serie de spectacole de teatru realizate în cadrul Penitenciarului Gherla, începând din 2009, cu scopul de a diversifica activităţile dedicate persoanelor private de libertate din sistemul penitenciar şi de a crea un liant între aceste persoane şi cele de „afară“. De fiecare dată, Teatrul Naţional Cluj-Napoca a fost partener al acestui proiect, astfel încât aceste spectacole au avut câte o reprezentaţie în Studioul „Euphorion“.

Noutatea acestui an o reprezintă faptul că acest spectacol este o producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Astfel, montarea va intra în repertoriul teatrului şi va avea mai multe reprezentaţii, Teatrul Național Cluj-Napoca devenind prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar.


Ionel Banu


IONEL BANU

1 martie 1926 - 6 septembrie 2016

 

A plecat dintre noi după o lungă şi grea suferinţă, pe care a îndurat-o cu mare demnitate şi o anume seninătate, actorul nonagenar Ionel Banu.

Absolvent al Academiei Regale de Artă Dramatică, secţia actorie, Ionel Banu l-a avut ca profesor şi rector pe marele om de teatru Ştefan Braborescu — artist al poporului. Ionel Banu a slujit cu devotament şi cu discreţie Naţionalul clujean patru decenii, între anii 1946-1986, timp în care a însufleţit zeci de personaje din dramaturgia clasică şi contemporană sub bagheta regizorilor aşa zişi de „casă“: Victor Tudor Popa şi Rodica Radu dar şi a celor „mari“: de la Marietta Sadova, Ion Olteanu, la Val şi Vlad Mugur, Aureliu Manea, Alexa Visarion, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu.

Îi regăsim numele pe afiş în Othello, Femeia îndărătnică şi Cum vă place de William Shakespeare, Undina de Jean Giraudoux, La dame de chez Maxim de G. Feydeau, Tartuffe şi Avarul de Molière, Despot Vodă şi Apus de soare de B. Şt. Delavrancea, Capul de răţoi de G. Ciprian, Gâlceava zeilor de Radu Stanca şi atâtea altele.

Fără ostentaţie şi vanitate, dar cu un firesc care dădea impresia de mare uşurinţă, şi-a învăluit personajele obţinute din efecte sugestive rămânând astfel vii în memoria spectatorului şi după lăsarea cortinii. A jucat cu acelaşi firesc şi cu aceiaşi dăruire şi în specacolele pentru copii: Dănilă Prepeleac în Dănilă Prepeleac după Ion Creangă sau Sfetnicul din Fluierul fermecat de Sorin Lepa, personaj care la fiecare apariţie în scenă producea  mari emoţii în rândul celor mici. Ni-l reamintim cu emoţie în Pârcălabul Grumază din Apus de soare, în Justine din Doamna Bovary după Flaubert, în Alioşa din Azilul de noapte de Gorki, în Filip din Nu se ştie niciodată de G.B. Shaw, Trufaldino din Slugă la doi stăpâni de Goldoni, Cleante din Avarul de Molière şi neuitatul Rică Venturiano din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale.



Spectacolele Teatrului Național Cluj-Napoca în turneu la New York, Chișinău și Oradea în perioada 8 septembrie – 1 octombrie 2016.
 

Joi, 8 septembrie, spectacolul Tzara arde și DaDa se piaptănă (Fantoma de la Elsinore) de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, va fi prezentat la New York la „The Riverside Church Theatre“, în cadrul proiectului „Un secol de dadaism — literatură, teatru şi arte vizuale, la New York“.  Intrarea la spectacol este gratuită.  În urma reprezentaţiei,  în data de 9 septembrie, la Institutul Harriman va avea loc o discuție cu realizatorii spectacolului. Evenimentul marchează Centenarul DaDa. Acest turneu este organizat în parteneriat cu Universitatea Columbia, Institutul Cultural Român din New York, Facultatea de Teatru și Televiziunea a Universității Babeș-Bolyai și Asociația Persona. 
 

În perioada 12-14 septembrie, spectacolul Call it art!, concept de Alexa Băcanu și Leta Popescu, regia: Leta Popescu, va participa la cea de-a doua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău. Spectacolul va avea loc marți, 13 septembrie, de la ora 17:00, la Sala Studio a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Scopul acestui festival este de a consolida legăturile cultural-identitare între artiștii și publicurile celor două țări românești.
 

 

Spectacolul Agamemnon de Rodrigo García, regia Andrei Măjeri, a fost selecționat și va fi prezentat la Oradea în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Scurt, în secțiunea Concurs, duminică, 1 octombrie, de la ora 17:00 la Sala Arcadia.   
 

Vă așteptăm cu drag la teatru! 



Proaspăt reîntors acasă, după 10 luni de „exil“, Teatrul „Nottara“ își omagiază prietenii și susținătorii pentru sprijinul acordat în perioada dificilă, decembrie 2015 – iunie 2016.

Astfel, regizorului Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj-Napoca, i-a fost acordată Diploma de „Partener întru rezistență pentru excelență“, în semn de mulțumire pentru susținerea publică constantă a Teatrului „Nottara“ și rezistența în demersul său pentru recuperarea clădirii de pe Bd. Magheru,  inclusă, în mod eronat, în clasa 1 de risc seismic.

Duminică, 28 august 2016, Teatrul „Nottara“a jucat, ACASĂ, primul spectacol după 10 luni în care a susținut 80 de reprezentaţii în 37 de spaţii diferite.