Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Ionel Banu


IONEL BANU

1 martie 1926 - 6 septembrie 2016

 

A plecat dintre noi după o lungă şi grea suferinţă, pe care a îndurat-o cu mare demnitate şi o anume seninătate, actorul nonagenar Ionel Banu.

Absolvent al Academiei Regale de Artă Dramatică, secţia actorie, Ionel Banu l-a avut ca profesor şi rector pe marele om de teatru Ştefan Braborescu — artist al poporului. Ionel Banu a slujit cu devotament şi cu discreţie Naţionalul clujean patru decenii, între anii 1946-1986, timp în care a însufleţit zeci de personaje din dramaturgia clasică şi contemporană sub bagheta regizorilor aşa zişi de „casă“: Victor Tudor Popa şi Rodica Radu dar şi a celor „mari“: de la Marietta Sadova, Ion Olteanu, la Val şi Vlad Mugur, Aureliu Manea, Alexa Visarion, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu.

Îi regăsim numele pe afiş în Othello, Femeia îndărătnică şi Cum vă place de William Shakespeare, Undina de Jean Giraudoux, La dame de chez Maxim de G. Feydeau, Tartuffe şi Avarul de Molière, Despot Vodă şi Apus de soare de B. Şt. Delavrancea, Capul de răţoi de G. Ciprian, Gâlceava zeilor de Radu Stanca şi atâtea altele.

Fără ostentaţie şi vanitate, dar cu un firesc care dădea impresia de mare uşurinţă, şi-a învăluit personajele obţinute din efecte sugestive rămânând astfel vii în memoria spectatorului şi după lăsarea cortinii. A jucat cu acelaşi firesc şi cu aceiaşi dăruire şi în specacolele pentru copii: Dănilă Prepeleac în Dănilă Prepeleac după Ion Creangă sau Sfetnicul din Fluierul fermecat de Sorin Lepa, personaj care la fiecare apariţie în scenă producea  mari emoţii în rândul celor mici. Ni-l reamintim cu emoţie în Pârcălabul Grumază din Apus de soare, în Justine din Doamna Bovary după Flaubert, în Alioşa din Azilul de noapte de Gorki, în Filip din Nu se ştie niciodată de G.B. Shaw, Trufaldino din Slugă la doi stăpâni de Goldoni, Cleante din Avarul de Molière şi neuitatul Rică Venturiano din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale.Spectacolele Teatrului Național Cluj-Napoca în turneu la New York, Chișinău și Oradea în perioada 8 septembrie – 1 octombrie 2016.
 

Joi, 8 septembrie, spectacolul Tzara arde și DaDa se piaptănă (Fantoma de la Elsinore) de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, va fi prezentat la New York la „The Riverside Church Theatre“, în cadrul proiectului „Un secol de dadaism — literatură, teatru şi arte vizuale, la New York“.  Intrarea la spectacol este gratuită.  În urma reprezentaţiei,  în data de 9 septembrie, la Institutul Harriman va avea loc o discuție cu realizatorii spectacolului. Evenimentul marchează Centenarul DaDa. Acest turneu este organizat în parteneriat cu Universitatea Columbia, Institutul Cultural Român din New York, Facultatea de Teatru și Televiziunea a Universității Babeș-Bolyai și Asociația Persona. 
 

În perioada 12-14 septembrie, spectacolul Call it art!, concept de Alexa Băcanu și Leta Popescu, regia: Leta Popescu, va participa la cea de-a doua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău. Spectacolul va avea loc marți, 13 septembrie, de la ora 17:00, la Sala Studio a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Scopul acestui festival este de a consolida legăturile cultural-identitare între artiștii și publicurile celor două țări românești.
 

 

Spectacolul Agamemnon de Rodrigo García, regia Andrei Măjeri, a fost selecționat și va fi prezentat la Oradea în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Scurt, în secțiunea Concurs, duminică, 1 octombrie, de la ora 17:00 la Sala Arcadia.   
 

Vă așteptăm cu drag la teatru! Proaspăt reîntors acasă, după 10 luni de „exil“, Teatrul „Nottara“ își omagiază prietenii și susținătorii pentru sprijinul acordat în perioada dificilă, decembrie 2015 – iunie 2016.

Astfel, regizorului Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj-Napoca, i-a fost acordată Diploma de „Partener întru rezistență pentru excelență“, în semn de mulțumire pentru susținerea publică constantă a Teatrului „Nottara“ și rezistența în demersul său pentru recuperarea clădirii de pe Bd. Magheru,  inclusă, în mod eronat, în clasa 1 de risc seismic.

Duminică, 28 august 2016, Teatrul „Nottara“a jucat, ACASĂ, primul spectacol după 10 luni în care a susținut 80 de reprezentaţii în 37 de spaţii diferite.Miercuri, 31 august, Festivalul Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD şi-a anunţat câştigătorii celei de-a a IX-a ediții.

Regizorul Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj-Napoca, a fost unul dintre câştigătorii acestei ediţii, primind Premiul Teatru Liber - UNDER ANY CLOUD, pentru promovarea și suținerea tinerei generații de artiști, inițiativă care transpare prin viziunea și munca sa atât ca manager de teatru, regizor, profesor, cât și ca promotor al culturii. 


Îi felicităm atât pe câştigători, cât şi pe organizatorii festivalului pentru munca şi rezultatele obţinute! Lista completă a câștigătorilor festivalului și componența juriilor le găsiți aici.


Ediția 2016 a Festivalului UNDERCLOUD a oferit peste 40 de spectacole şi evenimente teatrale din ţară şi străinătate, workshopuri, conferinţe, expoziţii, întâlniri cu artişti din lumea culturală şi teatrală: Pascal Bruckner, Mihai Măniuțiu, Răzvan Vasilescu, Marian Râlea, Alister O’Loughlin (Prodigal Theater, Marea Britanei), Elena Kovalskaya (Centrul Meyerhold, Rusia) s-au numărat printre invitaţii speciali ai acestei ediţii.