Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


 

Spectacolul nostru, CLASA NOASTRĂ de Tadeusz Słobodzianek, în regia lui László Bocsárdi, a fost distins cu Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol al anului 2015, în cadrul Galei Premiilor UNITER. Considerat a fi premiul de cea mai mare anvergură al evenimentului, momentul a fost unul special şi datorită faptului că a fost înmânat de actriţa de film Jaqueline Bisset. Managerul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu, şi directoarea artistică, Ştefana Pop-Curşeu, au primit acest premiu, în numele echipei spectacolului și al teatrului.

 

Regizorul Bocsárdi László, aflat la prima colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca, i-a avut alături, în echipa spectacolului pe actorii: Sânziana Tarţa, Irina Wintze, Anca Hanu, Cristian Rigman, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Cătălin Herlo, Ovidiu Crişan, Matei Rotaru, Ionuţ Caras, Boros Csaba și pe Bartha József (în realizarea decorului), Kiss Zsuzsanna (costumele), Benedek Zsolt (dramaturgia), Boros Csaba (muzica și corepetiția), Cristian Pascariu (imagini video), Adela Bihari (asistent de corepetiție), Adrian Strâmtu (instructor de step), Eugenia Sarvari (asistent de regie), Jenel Moldovan (maestru de lumini).

  

Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor UNITER a avut loc în 9 mai 2016 şi a fost găzduită de Teatrul „Regina Maria“ din Oradea. Pentru acest premiu, spectacolul CLASA NOASTRĂ a intrat în competiţie cu spectacolele The Sunset Limited de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul UnTeatru, Bucureşti, şi Tihna după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós“. Gala Premiilor UNITER recompensează anual cei mai buni artiști și cele mai bune spectacole de teatru realizate în anul precedent. Un prim juriu nominalizează artiștii și spectacolele care intră în competiție, iar un al doilea juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu. Gala este organizată de UNITER, Uniunea Teatrală din România. Juriul de nominalizări din acest an a fost format din Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusiecki, iar juriul final din Alice Georgescu, Ozana Oancea, Viorica Petrovici, Mircea Morariu, Alexa Visarion.

 

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca mulţumeşte juriilor și Uniunii Teatrale din România pentru acest premiu, care onorează întreaga echipă, şi transmite calde felicitări tuturor nominalizaţilor şi premianţilor acestei seri!

 

Lista câștigătorilor și nominalizaților poate fi accesată aici.

 

Vă invităm să ne bucurăm împreună de acest premiu la următoarea reprezentație a spectacolului CLASA NOASTRĂ, care va avea loc în data de 17 mai, de la ora 19:00, la Teatrul Național Cluj-Napoca.

Coregrafa Vava Ștefănescu și actorul Sorin Leoveanu au primit Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler, categoria D - „Arta spectacolului“, conferit de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate.

 

Mai multe detalii aici.Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă avanpremiera spectacolului LINOLEUM de Vladimir și Oleg Presniakov, traducerea: Mașa Dinescu, în cadrul Programului „Teatru-forum", care va avea loc în Sala mare marți, 26 aprilie 2016, de la ora 19:00. Premiera spectacolului va avea loc duminică, 8 mai 2016, ora 19:00. Regia: Alexandru Dabija; decorul și costumele: Adriana Grand; muzica: Ada Milea; maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuția: Cătălin HerloRadu LărgeanuIonuț CarasCristian GrosuMatei RotaruPatricia BradAdrian CucuAnca HanuCristian RigmanSînziana TarțaDiana BulugaAlexandra TarceSorin LeoveanuEcaterina Pop-CurșeuRobert Nagy.

Doi inși închiriază un apartament într-un cartier sărac și se hotărăsc să-l renoveze. Sub podeaua acoperită cu linoleum, găsesc un cadavru de care vor neapărat să scape, însă își face apariția proprietarul, care află că omul vânăt este... fratele celor doi. Pentru a scăpa de cadavru, începe o odisee delirantă. Printre altele, ei hotărăsc să-l ducă în aeroport, să-l târască pe pista de decolare pentru a înscena moartea insului necunoscut: „Trebuie mers și văzut pe unde e mai puțin periculos să-l târâm prin aeroport... și să alegem zborul sub care să-l vârâm... Să vedem ce și când decolează". În aeroport întâlnesc un Băiețel, care le povestește despre celebrul pianist rus Anton Rubinstein și cât de aproape a fost el, dintr-o eroare de control la graniță, să fie deportat în Siberia. Dar cadavrul începe să se miște, și-atunci lumile se amestecă, atunci când mortul le spune: „vă propun să recapitulați în liniște ce vi s-a întâmplat pe ziua de azi (...)?! Și cum se face că mă auziți și mă vedeți pe mine, mortul - nu vă dați seama? Fiindcă și voi sunteți..."Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Call it art! concept de Alexa Băcanu și Leta Popescu, care va avea loc în Studioul „Euphorion“, miercuri, 27 aprilie 2016, de la ora 19:00. Textul este semnat de Alexa Băcanu, regia: Leta Popescu, scenografia: Cristian Rusu, mişcarea scenică: Sinkó Ferenc, video: Lucia Mărneanu, Alexandru Lupea, maestru de lumini: Jenel Moldovan, muzica: Dan Aga. Distribuţia: Miriam Cuibus, Ramona Dumitrean, Elena Ivanca, Miron Maxim, Bogdan Rădulescu

Call it art! problematizează teatral una din marile întrebări cu care se confruntă civilizația și cultura contemporană: ce mai este arta astăzi? sau mai bine zis când este Artă ceea ce ni se spune că ar fi artă? Spectacolul pornește de la ideea interacțiunii cu publicul, care este invitat să-și exprime preferința pentru una din cele șase opere de artă contemporană expuse deasupra unor acvarii cu lichid colorat galben, mov, albastru, portocaliu, verde și roșu. Deși ordinea intrării lor în scenă poate fi aleatorie, prelegerile despre arta contemporană (unde Marcel Duchamp ori Damien Hirst ocupă un loc de oanoare), momentele de performance, emisiunile televizate împotriva „artei" contemporane, interviurile cu artiști plastici, licitațiile, participă toate într-un mod extrem de comic și inteligent la căutarea unui răspuns dincolo de fanatismul extremelor pro sau contra. Iar spectatorul... trebuie să-și aleagă tabăra.