Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Naţional din Cluj-Napoca încheie acest an aniversar cu ultimele două episoade din proiectul SĂPTĂMÂNA DE TEATRU ÎN AUTOBUS.

Astfel, cei care vor călători cu autobuse ale Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca în săptămâna 16-22 decembrie 2019, vor avea ocazia să asculte fragmente din piese de teatru din dramaturgia universală, în interpretarea actorilor Teatrului Național Cluj-Napoca: Adriana Băilescu, Ramona Dumitrean, Cătălin Codreanu, Cătălin Herlo și Miron Maxim.
 

Începând cu ajunul Crăciunului și până aproape de finalul anului, vă invităm cu bucurie să intrăm împreună în lumea teatrului românesc. Cadoul de Crăciun pe care vi l-am pregătit în acest an îl găsiți în autobusele clujene! În săptămâna 24-30 decembrie 2019, vă vor însoți în călătoriile dumneavoastră vocile actorilor Teatrului Național Cluj-Napoca: Adriana Băilescu, Diana Buluga, Petre Băcioiu, Ionuț Caras și Cătălin Codreanu, care interprează fragmente din piese din dramaturgia românească.
 

Scenariile sunt realizate de Anca Hațiegan, iar regia este semnată de Andreea Iacob.

Aceste ultime două episoade din cadrul proiectului SĂPTĂMÂNA DE TEATRU ÎN AUTOBUS au fost realizate în parteneriat cu Radio Cluj, în studioul căruia au fost înregistrate, și cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca. Materialele vor fi difuzate zilnic în autobuse, în perioadele menționate, între orele 10:00 - 12:00 și 19:00 - 21:00. Teatrul Național Cluj-Napoca are onoarea și bucuria de a participa la bienala EUROPALIA, Festivalul Internațional de Artă care se desfășoară în Belgia, precum și în alte țări europene (Franța, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie). Teatrul nostru va prezenta spectacolul Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre în regia lui Răzvan Mureșan, pe un text de Matei Vișniec, autor de origine română stabilit în Franța, unul dintre autorii cei mai montați în România după revoluție. Reprezentația va avea loc la Théâtre de Liège, în Salle de la Grande Main, pe data de 13 decembrie 2019, de la ora 20:00. Prezența Teatrului Național din Cluj-Napoca la Festivalul EUROPALIA este susținută de Institutul Cultural Român.

 

Autorul piesei, Matei Vișniec, a fost deja prezent în cadrul EUROPALIA, în cadrul unei întâlniri Care este rolul anecdotei în istoria Europei?, care a avut loc pe data de 6 noiembrie 2019, și unde a fost invitat alături de Adrian Cioroianu, Jacques De Decker și Baudouin Decharneux. Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a fost inaugurat în pe data de 1 decembrie 1919. Astfel, Naționalul clujean împlinește în aceste zile 100 de ani de existență. Sărbătoarea centenarului a început pe 3 decembrie 2019 și se încheie sâmbătă, 7 decembrie 2019, cu o ediție specială a evenimentului nostru anual: Noaptea Porților Deschise.


Noaptea porților deschise revine cu un program foarte bogat și divers și cu invitația de a ne bucura împreună de momentele artistice de excepție pe care vi le dedicăm.


Veți avea astfel ocazia să urcați pe scena Teatrului Național și să învățați pași de tango și de swing, în cadrul atelierului care va fi susținut de Dina Pop. Evenimentele de la scena mare vor continua cu o întâlnire cu Tudor Giurgiu, fondatorul și președintele TIFF - Transilvania Film Festival. Cu ocazia aniversării centenarului Teatrului Național, clujeanul Tudor Giurgiu va vorbi Despre teatru și film, despre primele sale întâlniri cu teatrul și despre rolul pe care le-au jucat aceste experiențe în cariera cinematografică pe care a urmat-o. În perioada 3 - 7 decembrie 2019, Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la săptămâna aniversară 100 de ani de teatru în limba română pe scena Teatrului Național.


Evenimentul vă invită să vizitați zilnic expoziția Plimbări printr-un secol de teatru clujean, prin intermediul căreia puteți vedea fotografii și documente din arhiva teatrului, costume și cărți de specialitate. Zilnic, de marți până vineri, curatorii expoziției, Ștefana Pop-Curșeu (director artistic) și Andreea Iacob (consultant artistic) vor oferi tururi ghidate ale expoziției.

Serile - începând cu ora 19:00 - vor fi dedicate spectacolelor de teatru, iar fiecare reprezentație va fi urmată în mod excepțional de discuții între realizatorii spectacolelor și public.


În cadrul acestui eveniment, în seara de joi, 5 decembrie 2019, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului Singur printre mârlani după Florin Bican. Autorul va fi prezent la discuțiile cu publicul de la finalul reprezentației. Scenariul, conceptul, regia şi coregrafia îi aparțin Andreei Gavriliu; scenografia: Alexandru Petre; muzica originală: Mihai Dobre. Distribuția este formată din actorii Radu Dogaru, Radu Lărgeanu, Cristian Rigman, Matei Rotaru, Cosmin Stănilă, Alexandra Tarce, Sânziana Tarța, Irina Wintze, în rolul mârlanilor.  X