Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


O nouă premieră bate și la ușa „Euphorion"-ului Naționalului clujean: spectacolul după piesa lui Matei Vișniec, pus în scenă de Răzvan Mureșan, Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre, care va avea loc duminică, 10 iunie 2018, de la ora 19:00. Ne-am gândit că nu ar fi tocmai rău venite niște întrebări pe care, iată, i le-am pus însuși autorului piesei, cunoscutul dramaturg Matei Vișniec.

 

Eugenia Sarvari: În anul 1999, regizoarea Anca Bradu  monta la Teatrul Național din Cluj un text al dumneavoastră:  Arie lejeră pentru cal și cămilă. Au trecut apoi câțiva ani până când, în urma unei „întâlniri din categoria celor care provoacă miracole" petrecută la sfârșitul anului 2003 l-ați întâlnit pe eseistul Ion Vartic, pe atunci director al Naționalului clujean, la Paris, întrevedere care v-a motivat să terminați piesa Mansardă la Paris cu vedere spre moarte, aflată pe atunci „în șantier" - după cum declarați chiar dumneavoastră în caietul-program al spectacolului - și care a avut premiera mondială la 25 septembrie 2004, în regia lui Radu Afrim. De atunci, a devenit aproape o datorie de onoare pentru teatrul nostru să monteze textele dumneavoastră: Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, Bâlci: Femeia țintă și cei zece amanți ambele în regia Monei Marian, Spectatorul condamnat la moarte, Richard al III-lea se interzice în regia lui Răzvan Mureșan, Angajare de clovn în regia lui Sorin Misirianțu și acum Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre, în regia aceluiași Răzvan Mureșan. De unde acest titlu?

 

Matei Vișniec: Vorbeaţi de întîlniri care provoacă miracole... Și piesa Despre senzaţia de elasticitate...  s-a născut dintr-o astfel de întîlnire. Mă aflam, în urmă cu zece ani, la Salonul cărţii de la Paris unde moderam o discuţie despre Eugen Ionescu. Mai mulţi scriitori şi intelectuali evocau persoana dramaturgului, dar cel mai mult m-au tulburat amintirile eseistului şi istoricului literar Nicolae Balotă. El a povestit cum, în închisoare fiind, la Jilava, în anii '50, împreună cu Constantin Noica, a rîs cu poftă cînd un alt deţinut, Nicolae Steinhardt, le-a vorbit despre o anumită piesă „absurdă" scrisă de Ionescu, Cîntăreaţa cheală.


În acele momente, ascultîndu-l pe distinsul profesor Balotă, în mintea mea a răsunat un fel de semnal de alarmă. Un fel de voce care mă avertiza „atenţie, aici se ascunde o situaţie dramatică puternică, aici ai un subiect de piesă!". Deseori de altfel am funcţionat aşa. Uneori citesc presa, sau discut cu diverse persoane, sau mă plimb pe străzi şi „vocea" începe să se agite, „atenţie, subiect de piesă..."Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre de Matei Vișniec, care va avea loc în Studioul „Euphorion", duminică, 10 iunie 2018, de la ora 19:00. Regia şi decorul: Răzvan Mureșan, costume: Ilona Lörincz, asistent de regie: Radu Lărgeanu, maestru de lumini: Jenel Moldovan.

Piesa Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre a fost scrisă de Matei Vișniec la ȋnceputul anului 2009, ȋn Franţa, la cererea actorului și regizorului Mustapha Aouar, director al companiei Gare Au Théâtre din Ivry-sur-Seine, cu ocazia centenarului naşterii lui Eugène Ionesco. Îi oferă astfel dramaturgului ocazia de a-l omagia pe marele său predecesor, aducând în fața publicului celebrul personaj absent al literaturii absurdului, Cântăreaţa cheală. 


21.05.2018
Două spectacole ale TNC sunt invitate în festivaluri din țară, în luna iunie


Teatrul Național Cluj-Napoca va participa în luna iunie la două festivaluri internaționale de teatru din țară.

Spectacolul OST (Organic Sound Twist), realizat și interpretat de Andrea Gavriliu, a fost invitat la prestigiosul Festival Internațional de Teatru de Sibiu, unde va avea o reprezentație pe data de 15 iunie 2018, de la ora 22:00, la Teatrul Gong.

De asemenea, spectacolul ŠVEJK IN CONCERT, după Peripețiile bravului soldat švejk de Jaroslav Hašek, traducere de Jean Grosu, spectacol concert de Ada Milea, va fi prezent în cadrul celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile cetății“ Constanța. Reprezentația va avea loc pe date de 25 iunie 2018, ora 21:30, pe scena din Piața Ovidiu din Constanța.

Vă așteptăm cu drag!

 


25.04.2018
ANUNȚ IMPORTANT: Spectacolul CRAII DE CURTEA-VECHE din data de 22 mai se reprogramează pentru 29 mai

Spectacolul CRAII DE CURTEA-VECHE din data de 22 mai se reprogramează pentru 29 mai.

 

Biletele achiziționate pentru data de 22 mai devin automat valabile pentru reprezentația din 29.

 

În cazul în care doriți să returnați biletele, o puteți face până la data de 29 mai  inclusiv, pentru biletele achiziționate din Agenția Teatrală.

 

În cazul în care ați achiziționat bilete on-line, vă rugăm să contactați reprezentanții biletmaster.ro - la adresa info@biletmaster.ro - până la data de 29 mai, în vederea rambursării.

 

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm în continuare la spectacolele noastre!