Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca organizează, între 28 septembrie și 2 octombrie 2022, festivalul anual, Întâlnirile Internaționale de la Cluj,  aflat acum la cea de-a XI-a ediție,.

Iată-ne din nou împreună, față în față, după doi ani de restricții pandemice care ne-au ținut departe de căldura scenei și de emoția colectivă a sălilor pline. După ce, anul trecut, am sărbătorit online Întâlnirile Internaționale de la Cluj, 2022 deschide calea unui nou deceniu de creație și dialog teatral.

 

Încercările grele nu s-au sfârșit însă, cu acest război nedrept și criminal desfășurându-se în continuare la granițele de nord ale țării noastre. Unde sunt pacea și echilibrul de care avem nevoie? Unde s-a pierdut toleranța, spiritul civilizat al negocierii și al respectului diferențelor dintre oameni, națiuni, popoare? Pentru că aceste momente istorice de confruntare cu limita reușesc să scoată nu doar ce este mai rău și mai urât din ființa umană, ci și ce este mai bun, mai cald, mai curajos și generos, ceea ce trece peste granițele identitare, peste resentimente și frustrări, ne-am propus ca festivalul Teatrului Național din Cluj-Napoca să deschidă anul acesta dialogul în jurul temei plurale: IDENTITĂȚI.

 

Toate spectacolele pe care le propunem în acest an favorizează reflecția pe această temă, care aduce în discuție întrebări majore. La Sala mare vom prezenta spectacolele: Lacrimile amare ale Petrei von Kant de Rainer Werner Fassbinder, regia Eugen Jebeleanu; O scrisoare pierdută în concert  după I.L. Caragiale, spectacol-concert de Ada Milea; Audiția de Alexander Galin, regia Ionuț Caras; Nu mai ține linia ocupată de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr; Trei surori de A. P. Cehov, regia Răzvan Mureșan. La Studio Euphorion va avea loc seria de spectacole-lectură create în cadrul campaniei Artiști români pentru artiști ucraineni susținută de UNITER în parteneriat cu Worldwide Reading Project, CITD, Baltimore: Maidan Inferno de Neda Nejdana, regia Tudor Lucanu; Teatru în vreme de război după texte de Natalia Vorojbit, Tetiana Kițenko, Natalia Blok, regia Ionuț Caras. Doar Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, regia Ștefana Pop-Curșeu va avea loc la Muzeul de Artă, fiind urmat de o masă rotundă, la care vor fi prezenți și autori ucraineni. În Studio Euphorion vom prezenta spectacolele: Crimă cu pistol și bile de Horia Gârbea, regia Emanuel Petran, proiecția spectacolului O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Dragoș Pop și proiecția spectacolului-film Omul din cerc de Matei Vișniec, regia Răzvan Mureșan.

 

Dialogul se va deschide și diminețile prin conferințele și mesele rotunde cu care invitații noștri speciali vin în întâmpinarea dumneavoastră și a publicului activ: Teatru, mon amour – conferință susținută de Marina Constantinescu; Scrierea dramatică și motivațiile autorilor contemporani – conferință susținută de Matei Vișniec; Teatrul în război și politica conferință susținută de George Banu.

 

Ca de fiecare dată dorim să sărbătorim cultura română în Clujul multicultural, și o vom face alături de personalități importante din lumea teatrului, din țară și din străinătate: George Banu, Matei Vișniec, Roberto Bacci, Dana Rufolo, José Gabriel López Antuñano, Tomasz Kubikowski, Patrick Penot, Antonio Augusto Barros, Carlos Gil Zamora, Alexa Visarion, Ion Bogdan Lefter, Marina Constantinescu, Doina Papp, Nicolae Prelipceanu, Elena Săvulescu Voudouris, Mirella Patureau ș.a.


15.09.2022
Teatrul Național din CLuj-Napoca este prezent la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău


Trupa Teatrului Național din Cluj-Napoca se află în aceste zile la Chișinău, la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale, care se desfășoară, în perioada 15-28 septembrie 2022, sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

Teatrul Național din Cluj-Napoca va prezenta spectacolul CHIRITZA ÎN CONCERT după Vasile Alecsandri și Matei Millo, spectacol-concert de Ada Milea, în data de 16 septembrie, în sala mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Întregul program al evenimentului poate fi consultat aici.

Reuniunea Teatrelor Naționale este organizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și se desfășoară sub Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, dna Maia Sandu, și de Președintele României, dl Klaus Werner Iohannis, cu sprijinul Ministerului Culturii din România, al Ministerului Culturii din Republica Moldova, al Institutului Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Chișinău, și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.
 


23.08.2022
ÎNCEPUTUL STAGIUNII 2022/2023

 

Stagiune 2022/2023, bun-venit!

 

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă cu entuziasm revenirea din vacanţă şi reluarea spectacolelor la Sala mare şi Studio Euphorion.

Deschidem noua stagiune duminică 28 august, ora 19:00, cu un spectacol de neratat: DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN, în regia lui Tudor Lucanu, bazat pe celebrul roman Demonii al lui Feodor Mihailovici Dostoievski.

Veţi avea ocazia să îi revedeţi pe scenă pe actorii: Ionuţ Caras (Nikolai Vsevolodovici Stavroghin), Matei Rotaru (Piotr Stepanovici Verhovenski), Sânziana Tarța (Maria Timofeevna Lebeadkina, Daria Pavlovna Șatova, Lizaveta Nikolaevna Tușina, Șigaliov), Dan Chiorean (Fedka-Ocnașul, Virghinski), Adrian Cucu (Ignat Lebeadkin, Liputin), Miron Maxim (Ivan Pavlovici Șatov), Cosmin Stănilă (Alexei Nilîci Kirillov), Mihai-Florian Nițu (Mavriki Nikolaevici Drozdov, Seminaristul), Radu Dogaru (Artemi Pavlovici Gaganov, Leamșin), şi pe Ecaterina Pop-Curșeu în rolul Matrioșei. Regizorul Tudor Lucanu semnează de asemenea decorul și proiecțiile video din spectacol, costumele sunt realizate de Zsófia Gábor, muzica îi aparţine lui Radu Dogaru, iar aranjamentul luminilor este opera maestrului Jenel Moldovan.

Spectacolul debuta pe scena mare la 11 octombrie 2020, într-o eră marcată de restricţii pandemice, fiind difuzat şi online în regim de live streaming pentru spectatorii care nu aveau posibilitatea să participe la spectacol în sală. Suntem încântaţi că avem din nou ocazia de a-l juca pe scenă, cu public, în noua stagiune!

Intens şi inteligent construit, spectacolul explorează, prin pătrunzătoarea lentilă dostoievskiană, abisurile sufletului uman, hăituit de obsesii, frici şi dorinţe, precum şi mecanismele totalitarismului socialist care a marcat secolul XX. Construcţia spectacolului, jocul inspirat al actorilor şi scenografia ingenioasă accentuează aspectele moderne, contemporane, ale poveştii publicate pentru întâia oară în 1872. Întrebările de atunci sunt şi întrebările de astăzi – problema Răului şi metodele de exorcizare a acestuia ne preocupă în continuare, cu atât mai mult în complicatul context socio-politic global actual. Până la dezamorsarea conflictelor din lumea reală, vă invităm să trăim împreună un moment cathartic urmărind SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN – un spectacol viu şi complex pentru o stagiune pe care ne-o dorim vie şi relevantă, plină cu spectacole memorabile care să inspire, să încânte, să emoţioneze, dar şi să stimuleze gândirea critică şi curiozitatea spectatorilor noştri.

Stagiunea 2022/2023 mai are semne bune: pregătim o nouă ediţie a festivalul ÎNTÂLNIRILE INTERNAŢIONALE DE LA CLUJ, care se va desfăşura în spaţiile teatrului în perioada 28 septembrie – 2 octombrie, cu invitaţi speciali din ţară şi de peste hotare. Vor fi cinci zile pline de teatru, cu spectacole, lansări de carte şi conferinţe urmărind diverse aspecte ale temei acestei de-a XI-a ediţii, IDENTITĂŢI.

Mai pregătim, desigur, o serie de premiere pentru noua stagiune, întâlniri cu colaboratori mai vechi şi mai noi, de care suntem foarte entuziasmaţi şi despre care vom dezvălui mai multe detalii la momentul oportun.

Un element inedit care trebuie de asemenea menţionat este funcţionarea începând cu această stagiune a unui cocktail bar la Rangul I, înainte de începerea spectacolelor şi în pauza dintre acte, oferit în parteneriat cu TONIC EVENTS.

Animaţi de aceeaşi pasiune profundă pentru arta scenică şi de emoţia specială a noului început de stagiune, vă aşteptăm cu drag la teatru!


13.07.2022
FINAL DE STAGIUNE LA TEATRUL NAȚIONAL CLUJ-NAPOCA

Am întâmpinat cu multă emoție, dar și cu mari incertitudini, stagiunea 2021/2022. Debutul acesteia a fost marcat de volatilitatea, de regulile și restricțiile situației pandemice, dar, începând cu luna martie, am retrăit bucuria sălilor pline, fără restricții, și am încercat să profităm din plin de aceasta! Ajunși la finalul stagiunii, suntem recunoscători pentru șansa de a ne relua activitatea pe scenă, pentru bucuria reîntâlnirii cu publicul nostru, pentru ceea ce s-a dovedit a fi, iată, o perioadă intensă de joc și creație teatrală.

 

Teatrul Național din Cluj-Napoca a prezentat în cadrul acestei stagiuni 10 premiere: TREI SURORI de A.P. Cehov (24 septembrie 2021, regia Răzvan Mureșan), GINA LOLLOBRIGIDA SAU CUM MI-AM PETRECUT PANDEMIA (9 octombrie 2021, spectacol de stand-up comedy creat de Dragoș Pop), CRIMĂ CU PISTOL ȘI BILE de Horia Gârbea (17 decembrie 2021, regia Emanuel Petran), NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ de Alexandra Felseghi (18 decembrie 2021, regia Adina Lazăr), O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale (23 ianuarie 2022, regia Dragoș Pop), AUDIȚIA de Alexander Galin (17 aprilie 2022, regia Ionuț Caras), MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana (15 iunie 2022, spectacol-lectură în regia lui Tudor Lucanu), O SCRISOARE PIERDUTĂ ÎN CONCERT, un spectacol-concert de Ada Milea după I.L. Caragiale (23 iunie 2022), TEATRU ÎN VREME DE RĂZBOI după texte de Natalia Vorojbit, Tetiana Kițenko și Natalia Blok (1 iulie 2022, spectacol-lectură în regia lui Ionuț Caras) și LACRIMILE AMARE ALE PETREI VON KANT de Rainer Werner Fassbinder (9 iulie 2022, regia Eugen Jebeleanu). De asemenea, spectacolul de succes ELLING de Ingvar Ambjørnsen, adaptare scenică de Axel Hellstenius, a fost reluat la Studio Euphorion (15 octombrie 2021, regia Sorin Misirianțu), iar – ca eveniment special marcând Anul Molière – spectacolul DON JUAN al celebratului dramaturg francez, în regia lui Roberto Bacci, a fost reluat la Sala mare (17 martie 2022).

 

Un alt motiv de bucurie a fost realizarea celei de-a XII-a ediții a ZILEI PORȚILOR DESCHISE la teatru, ca în trecut, cu spectacol de teatru și ateliere de creație pentru cei mai mici spectatori ai noștri, vizite în culise, proiecții de scurtmetraje, spectacole invitate și momente dramatice pregătite de către actorii noștri pentru spectatorii mai mari. Evenimentul a beneficiat de o participare numeroasă a publicului, estimată la cel puțin 4000 de vizitori. Cuvintele sunt prea mici pentru a exprima bucuria și emoția pe care ne-a pricinuit-o reluarea acestui eveniment special creat pentru a consolida legătura dintre teatru și spectatorii săi.

 

ZIUA PORȚILOR DESCHISE este evenimentul cu tradiție prin care sărbătoream anual, pe 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului. În această stagiune, desfășurarea sa în condițiile pre-pandemie, date fiind toate pregătirile necesare pentru eveniment, a fost posibilă abia pe 20 mai. Nu am lăsat însă să treacă neobservată cea de-a 60-a aniversare a Zilei Mondiale a Teatrului: am sărbătorit cu o expoziție în aer liber, pe Bulevardul Eroilor, dedicată explorării universului Teatrului Național Cluj-Napoca, cu detalii inedite din trecutul și prezentul său – istorie, arhitectură, oameni, spectacole, intitulată CĂLĂTORIE PRIN LUMEA TEATRULUI NAȚIONAL - CU OAMENI, DESPRE TEATRU, CU DRAGOSTE, și cu prezentarea în premieră pe scena noastră în 27 martie 2022, în parteneriat cu Asociația Create.Act.Enjoy, a unui spectacol cu interpretare mimico-gestuală, realizată de Iulia Savoș: CARTOFORII lui N.V. Gogol în regia lui Ionuț Caras. Evenimentul a fost primit cu entuziasm și ne propunem să continuăm acest proiect cu reprezentații adaptate pentru categorii de public cu nevoi speciale în stagiunea care urmează.

 

Spectacolele noastre au ajuns și pe alte scene din țară în această stagiune: CHIRITZA ÎN CARANTINĂ s-a jucat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, CHIRITZA ÎN CONCERT a participat la Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu” de la Târgu Jiu, iar spectacolul NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ a făcut parte din programul Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier” de la Baia Mare.

 

Vestea bună este că noul început de stagiune aduce la rândul său noi turnee: în august, CHIRITZA ÎN CONCERT călătorește la Constanța și se va juca în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului, iar în septembrie spectacolul va fi prezent la Chișinău, la Reuniunea Teatrelor Naționale.

 

Un proiect început în stagiunea 2021/2022 pe care îl vom continua cu entuziasm, în calitate de partener împreună cu Asociația Create.Act.Enjoy, reprezentând România, este ULYSSES: O ODISEE EUROPEANĂ, finanțat prin programul Creative Europe. Partenerul principal care a inițiat acest proiect este Stichting Brave New World Producties din Olanda, alături de partenerul artistic principal Arts Over Borders din Irlanda. 18 orașe europene, printre care Cluj-Napoca, vor porni, în perioada septembrie 2022 – iunie 2024, într-o odisee inspirată de „Ulise”-le lui James Joyce, fiecare urmând a fi gazda unui episod artistic inspirat de temele prezente în unul dintre cele 18 episoade din capodopera lui Joyce. Episodul Cluj-Napoca se va derula în anul 2023.

 

Stagiunea 2021/2022 a mai inclus un proiect foarte drag nouă: lansarea platformei online de conținut video la cerere TNC LA TINE ACASĂ, care oferă iubitorilor de teatru de pretutindeni posibilitatea de a accesa înregistrările celor mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Național, cu subtitrări în limba română și în limba engleză. Suntem fericiți că am reușit să facem acest pas important în direcția facilitării și extinderii accesului la producțiile noastre și vom continua să actualizăm în permanență conținutul disponibil pe platformă, adăugând spectacolele noi din repertoriu.

 

Visăm la o stagiune 2022/2023 pasionantă, plină cu spectacole și întâlniri care să inspire. Vom păstra deocamdată misterul noilor spectacole pe care le avem în pregătire, cu promisiunea că așteptarea va merita. Vom împărtăși însă detalii despre reîntâlnirea cu două spectacole mai vechi pe care o pregătim pentru stagiunea 2022/2023: DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN după F.M. Dostoievski, în regia lui Tudor Lucanu, și FURTUNA de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa. Sunt două spectacole intense, care trec prin filtrul contemporanului două texte clasice ale literaturii universale, generând noi răspunsuri și noi întrebări. Rolul „Prospero” din spectacolul FURTUNA, în care spectatorii noștri au avut ocazia de a-l vedea pe Marcel Iureș, va fi interpretat în premieră de actorul Ionuț Caras în noua stagiune.

 

Cu mulțumiri, fericiți și recunoscători pentru prezența și susținerea voastră, vă invităm, așadar, să ne fiți în continuare alături în noul capitol al aventurii noastre artistice, care începe la finalul lunii august. Să ne revedem cu bine în sala de spectacol!