Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Dragi spectatori,



Vă anunțăm că Agenția teatrală va fi închisă în perioada 17-21 aprilie 2025.


Biletele pentru spectacolele Teatrului Național pot fi în continuare achiziționate online, de pe platforma bilete.ro.


Agenția teatrală se va redeschide marți, 22 aprilie 2025, și va funcționa după programul obișnuit.



 



La inițiativa organizatorilor expoziției Universul lui Dalí, Teatrul Național „Lucian Blaga” s-a alăturat Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Teatrului Maghiar de Stat Cluj și Operei Maghiare Cluj, în organizarea campaniei Dalí intră în scenă. În cadrul campaniei, publicul teatrelor și operelor de stat din Cluj-Napoca vor putea achiziționa de la agențiile de bilete ale acestora, începând din 1 aprilie, experiențe culturale combinate, respectiv bilete la spectacolele acestor instituții culturale, plus bilete la expoziția Universul lui Salvador Dalí, la prețuri speciale. Astfel, la Teatrul Național „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, un bilet la un spectacol de la Sala Mare la preț normal poate fi achiziționat alături de un bilet la expoziție la prețul redus de 55 lei (de la 75 de lei).

 

Biletele pentru experiențele combinate nu se pot achiziționa online, ci doar din agenția Teatrului Național, și sunt valabile pentru spectacolele care se desfășoară până în data de 18 mai. Biletele achiziționate în cadrul acestei oferte pentru expoziția Universul lui Salvador Dali sunt valabile de în zilele de luni - vineri, până la finalul proiectului expozițional în Cluj-Napoca.

 

„Am gândit această campanie pentru că ne dorim să venim în sprijinul publicului iubitor de cultură, dar care trebuie să aleagă adesea între mai multe experiențe. Fie pentru că nu-i permit banii, fie că nu-i permite timpul. Dar, dacă ar vrea să le bifeze pe toate, măcar putem să-i dăm un premiu și să oferim niște reduceri. Dali nu a fost doar pictor, sculptor și ilustrator, ci și actor, regizor sau scenograf. Prin oferta combinată, celebrăm personalitatea complexă a artistului și încurajăm arta în toate formele ei.” (Geanina Simion, director de marketing și de comunicare, Universul lui Salvador Dali)

  



Institutul Internațional de Teatru ITI
Organizația Mondială pentru Artele Spectacolului


Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru ITI. Este sărbătorită anual pe 27 martie de către Centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. Pentru a marca această ocazie sunt organizate diverse evenimente de teatru naționale și internaționale. Una dintre cele mai importante dintre acestea este difuzarea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrului prin care, la invitația ITI, o figură de talie mondială își împărtășește reflecțiile asupra temei Teatrului și Culturii Păcii. Primul mesaj al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau în 1962.

Autorul Mesajului Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2025 este Theodoros Terzopoulos, regizor, pedagog, autor, fondator şi director artistic al Companiei teatrale Attis, preşedinte al Comitetului internaţional al Olimpiadelor de teatru și cel care a inspirat Olimpiadele de teatru.




În data de 27 martie, începând cu ora 11:00, echipa Teatrului Național „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca își invită publicul la cea de-a XV-a ediție a Zilei Porților Deschise, un eveniment dedicat întregii familii, prin care, ca în fiecare an, comunitatea clujeană sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului.

 

Încă de dimineață, cei mai mici spectatori sunt așteptați la spectacolul Tigrișori de poveste, o producție AnimaArt, în regia Danei Bonțidean. De asemenea, pe tot parcursul zilei, copiii vor putea să își exerseze talentul artistic într-o zonă de creație amenajată în foaierul de la rangul II sau să petreacă ore memorabile în compania prietenilor de la Tărâmul Fericirii, cu face painting și baloane modelabile. Pentru cei mai mari de cinci ani, organizatorii promit, de asemenea, numeroase activități distractive, precum un Atelier de măști și armuri de supereroi, în compania celor de la Magic Puppet, care, după-masă, vor anima esplanada Teatrului cu personaje de poveste. Seara, Dragoș Muscalu îi va familiariza pe cei mici cu jocurile de improvizație, garantându-le râsete și bună dispoziție.

 

Programul va include spectacolul-lectură Multe nu s-au spus, coordonat de Răzvan Mureșan și desfășurat în prezența autorului Alexandru Ceban, care, într-o sesiune de Q&A, o să răspundă la curiozitățile publicului legate de scrisul pentru scenă. Actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca vor susține două ateliere fascinante: Scena e a ta! - Teatru, emoție și încredere, respectiv Teatru și poezie: emoția din spatele cuvintelor, participarea la acestea fiind asigurată de completarea prealabilă a unor formulare disponibile pe site-ul instituției. În a doua parte a zilei, participanții la eveniment vor fi ghidați de actrița și artista plastică Sânziana Tarța în cadrul atelierului de pictură colaborativă Măști și flori.

 

În Studioul Euphorion este programat proiectul de teatru educațional Extinct după April de Angelis - o producție a Școlii „Artify Academy", coordonată de Mihai-Florian Nițu. Reprezentația va fi urmată de discuții cu realizatorii și cu Diana Călin, strateg de sustenabilitate. Spre finalul zilei, Sala mare va găzdui o repetiție cu public a îndrăgitului spectacol de improvizație conceput de Dragoș Muscalu, Show IMPROgress. Se vor deschide însă și porțile Sălii Radu Stanca a Facultății de Litere, unde partenerii de la Facultatea de Teatru și Film vor prezenta spectacolul de Commedia dell'arte La Famiglia, realizat de clasa de Actorie a profesorilor Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea.

 

Pe tot parcursul zilei, în foaierul de la rangul II, vizitatorii se vor bucura de instalația audio Auzit. Teatru Radiofonic, unde vor putea asculta trei producții Auzit, două dintre care sunt nominalizate anul acesta la premiile UNITER. Mult-așteptatele vizite în culise ghidate de actorii Teatrului Național vor include și instalația artistică participativă Ecouri din culise, concepută de Mădălina Mânzat alături de studenții din anul I ai masteratului Digital Interactive Arts.

 

Vă așteptăm deci alături de noi, să ne bucurăm împreună de o zi dedicată întregii comunități și, desigur, artei teatrului!