Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

25.10.2015
FLOWER POWER - spectacol pe texte de Jim Morrison


Flower Power - este povestea unei trupe de muzică din anii ’70, care ţine un concert în memoria lui John, un fost component al trupei care a dispărut în război. Este un spectacol pe texte delirante de Jim Morrison, liderul trupei The Doors şi o reflecţie vis-à-vis de sufletele rătăcite ale soldaţilor după un război pe care tinerii flower power ai Americii nu l-au dorit.

Regia - Sorin Misirianţu
Muzica live - Cătălin Condurache şi Sandy Deac

Distribuția:
John - Sorin Misirianțu
Percuție - Iulia Kocis
Cu participarea studenților - Anca Lăcusteanu, Adrian Balint, Ștefan Gheorghică, Alexandru Ciobanu
 


07.10.2015
Spectacol invitat:
LECŢIA de Eugène Ionesco, regia Mihai Măniuţiu


LECŢIA

de Eugène Ionesco

traducere de Vlad Russo și Vlad Zografi 


regia: Mihai Măniuţiu

dramaturgia: Anca Măniuțiu
decorul: Adrian Damian

costumele: Irina Moscu

coregrafia: Andrea Gavriliu

muyica: Şerban Ursachi

asistent de regie: Tudor Lucanu

Distribuţia: Constantin Chiriac, Ofelia Popii / Florentina Țilea, Mariana Mihu, Veronica Arizancu, Emöke Boldizsár, Ioana Cosma, Serenela Mureșan, Veronica Popescu, Maria Soilică, Cristina Stoleriu, Alexandra Șerban, Codruța Vasiu.

   

După 21 de ani, regizorul Mihai Măniuțiu se reîntoarce la una dintre cele mai fascinante piese ale lui Eugène Ionesco, Lecția, și o pune în scenă la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Dacă instrumentul marelui dramaturg este mascarea a ceea ce este neobișnuit în ceea ce este banal – o lecție de aritmetică care duce la o lecție de filologie și o lecție de filologie care conduce la... crimă –, Mihai Măniuțiu operează aritmetica surprizei și a tensiunii până aproape de final.
Știm că este o piesă despre manipulare, seducție, orori, robotizare… însă vom afla mai mult sau vom recunoaște câte ceva despre felul în care civilizația „evoluează” în colțuri ale lumii mai îndepărtate sau mai aproape de noi și mai ales cum civilizația „operează” în noi.
„Profesorul: ,Aveți mereu tendința să adunați. Trebuie să și scădeți. Nu trebuie doar să integrați. Mai trebuie să și dezintegrați. Asta-i viața. Asta e filozofia. Asta e știința. Ăsta e progresul, civilizația.” (Eugène Ionesco, Lecția)
„«Lecția» e un foarte puternic text politic, unul dintre cele mai subtile și în același timp generoase texte – în sensul că este compus și structurat în așa fel încât să poți reflecta în oglinzile sale orice formă de dictatură, orice act politic care țintește dezumanizarea, distrugerea individualității și libertății omului. Genocidul, spălarea creierelor, purificările etnice, crimele în masă, toate se petrec sub ochii noștri. Nu ne mai putem face că nu știm. Trăim într-o epocă în care suntem cu toții interconectați. Cei care pretind că nu știu, vor să-și țină ochii închiși. Spectacolele de tipul «Lecției» lui Ionesco le spun să deschidă ochii. Nu scapi de coșmaruri pretinzând că joci într-o feerie.“ (Mihai Măniuțiu)



În data de 6 aprilie 2015, începând cu ora 17:00, în Studio-ul „Art Club" al Teatrului Național Cluj-Napoca, Andrej și Teresa Welminski vă invită la o întâlnire publică,  marcând astfel 100 de ani de la nașterea lui Tadeusz Kantor.

 

Regizor de teatru polonez, scenograf, actor, pictor, creator de „ambalaje“ („Manifestul Ambalajelor“, 1964) şi teoretician, Tadeusz Kantor s-a născut pe 6 aprilie 1915 la Wielopole Skrzynskie şi a trăit până pe 8 decembrie 1990, activând în cea mai mare parte la Cracovia. Este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai avangardei poloneze, un adevărat revoluţionar al artelor spectacolului, printre cele mai importante spectacole ale sale fiind Clasa moartă (1975), Wielopole, Wielopole(1980), Să piară artiștii (1985), sau Nu mă voi întoarce niciodată (1988). Este fondatorul companiei Cricot 2, cu care a montat, începând din 1955, spectacole şi happening-uri prezentate în Polonia şi în lume.

 

Andrej Welminski este absolvent al Facultății de Artă Grafică din cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. Actor și regizor, Andrej Welminski a fost unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Tadeusz Kantor. În perioada 1973-1990 a fost implicat în toate producțiile și turneele efectuate de celebrul teatru polonez Cricot 2. În prezent susține conferințe și ateliere de creație bazate pe istoria, teoria (filosofia) și practica scenică de la Cricot 2.

 

Teresa Welminski a absolvit Colegiul Medical din Cracovia în 1976. A colaborat cu Tadeusz Kantor aproape 20 de ani, jucând în toate marile spectacole produse la Cricot 2. Începând cu anul 1990, împreună cu Andrej Welminski, regizează spectacole și conduce ateliere de specialitate.

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.



2.000 de oameni au participat la cea de-a şasea ediţie a evenimentului ZIUA PORŢILOR DESCHISE organizat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca 27 martie 2015, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Evenimentul a avut loc între orele 10:00 şi 19:00, iar intrarea a fost liberă.

 

Invitatul special al evenimentului a fost actorul Marcel Iureş, într-un dialog cu regizorul Mihai Măniuţiu, dialog urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu spectatorii şi o sesiune de autografe. ZIUA PORŢILOR DESCHISE a fost formată din două momente mari, unul dedicat copiilor, între orele 10:00 şi 14:00, care a conţinut un spectacolfacepaiting şi baloane modelabilelectură de poveşti  şi un atelier creativ de teatru, şi un moment dedicat adulţilor, între orele 14:00 şi 19:00, cu fragmente dintr-un spectacol de commedia dellarte, un recital de muzică veche din zona Maramureşului, dezbatere pe tema „Teatru şi societate", dar şi o repetiţie cu public, urmată de discuţii cu realizatorii spectacolului 12 oameni furioşi  de Reginald Rose, regia Tudor Lucanu. De asemenea, spectatorii au avut ocazia de a participa la două sesiuni de Theatre trivia, la o  instalaţie de lumini şi sunet şi să admire statui vivante. Spectatorii au vizitat scena şi culisele teatrului în cadrul unor vizite ghidate de actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Pe toată durata evenimentului, teatrul a găzduit o expoziţie de fotografii de teatru realizate de Nicu Cherciu, precum şi Librăria Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi Librăria Bookstory, o expoziţie cu vânzare de obiecte realizate de tineri cu dizabilităţi şi Cafeneaua Doamna T