Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


ZIUA PORȚILOR DESCHISE revine și în acest an, tot pe 27 martie, când sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului! 

Vă promitem numeroase momente speciale, care se vor desfășura în diverse spații ale Teatrului, de la ora 10:00 până la ora 20:00.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Revenim curând cu detalii!Peste 3.000 de spectatori au participat sâmbătă, 7 decembrie 2019, la ediția specială a evenimentului nostru anual, Noaptea Porților Deschise, eveniment care a încheiat săptămâna aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de existență de teatru în limba română pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca.

           

Noaptea porților deschise a debutat, pe scena mare a teatrului, cu atelierul de tango și swing susținut de Dina Pop, moment urmat de o întâlnire cu Tudor Giurgiu, fondatorul și președintele TIFF - Transilvania Film Festival. Cu ocazia aniversării centenarului Teatrului Național, clujeanul Tudor Giurgiu a vorbit Despre teatru și film, despre primele sale întâlniri cu teatrul și despre rolul pe care le-au jucat aceste experiențe în cariera cinematografică pe care a urmat-o. A urmat proiecția filmului Cabina de film, un proiect ajuns acum la a cincea ediție, prin care îi invităm pe spectatorii noștri să urmărească proiecția unui film realizat tot cu spectatori! Cei care au intrat în cabina de film instalată în cadrul evenimentul Ziua Porților Deschise din 27 martie 2019 au răspuns la o serie de întrebări, au fost filmați, iar filmul rezultat a putut fi vizionat la Noaptea Porților Deschise. 


19.12.2019
MARIO SHOW


EUROPEANA - o scurtă istorie a secolului XX

În cadrul Sezonului Franța-România, Compania Rêvages și Teatrul Național Cluj-Napoca, cu susținerea Institutului francez Cluj prezintă în 28 mai de la ora 20 spectacolul de teatru EUROPEANA, O SCURTA ISTORIE A SECOLULUI XX, scrisă de Patrik Ourednik și pusă în scenă de Sarah Lecarpentier.

Pe scenă, o femeie și un bărbat, ea are treizeci de ani, el șaizeci. Ei reprezintă două generații. Cea care a văzut, cea care vrea să vadă (sau nu). Sunt vânători. Măcelari, comercianți. Memorii, vise, imagini. Acest cuplu parcurge Europa, din oraș în oraș, din hotel în hotel și prezintă publicului marile evenimente ale secolului XX: de la invenții tehnice la deziluziile ideologice. Ei sunt cele două fețe ale aceleiași persoane.

 

 „Am descoperit «Europeana» în 2014. Mă interesa pe atunci Europa, istoria și memoria sa. Această “Scurtă istorie a secolului XX” mi-a atras atenția așadar.

Ourednik a ales forma unui „text”. Spune acest lucru el însuși, nu este nici un eseu, nici un roman, ci „doar” un text. Care are cu toate acestea forma unui eseu, pe jumătate pamflet, pe jumătate profeție. Cu umor, impertinență și uneori cu cruzime, el încearcă să povestească unui cititor „idiot”, în sensul inocentului dostoïevskian, ceea ce s-a petrecut în secolul XX în Europa. Face aceasta sub forma meticuloasă și construită a unui ceasornicar care creează un fel de mașinărie literară. Cu ajutorul cifrelor, datelor, exemplelor detaliate, folosește limbajul secolului trecut pentru a-l povesti. În același timp, totul în tonalitatea sa e teatral: își pune în scenă exemplele, le colorează cu un cinism detașat, pune în legătură directă fapte istorice, sociologice, dar și publicitare sau din sfera legendei populare. Acumulând punctele de vedere, rezumând ideologiile și marile evenimente ale secolului ca știri scurte din ziare, el se joacă cu conceptul de adevăr istoric.”

Sarah Lecarpentier

 

Spectacolul este în limba franceză cu subtitrare în limba română. Nerecomandat sub 15 ani.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția de bilete a Teatrului Național Cluj și pe Biletmaster.ro.

Proiectul Europeana al companiei franceze Rêvages urmărește sensibilizarea cetățenilor europeni față de legătura dintre memoria comună europeană și opiniile lor individuale. În cadrul Sezonului Franța-România, proiectul asociază un spectacol de teatru, o conferință și o expoziție foto. X