Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

12.10.2018
RAMBUKU


Producător: Teatrul Național „Mihai Eminescu" din Timișoara 
 

La intersecția dintre cuvânt și tăcere, dintre mișcare și nemișcare, dintre spațiu și timp se află întotdeauna o poveste de dragoste, pentru că iubirea dă naștere speranței, oricât de imposibilă ar părea salvarea. Rambuku după Jon Fosse, cel mai tradus dramaturg norvegian contemporan și  unul dintre cei mai jucați autori europeni ai ultimilor ani, este un spectacol intens, fascinant, un spectacol despre om ca efect și cauză, ca depozitar și receptor al emoției - al tuturor emoțiilor - și, mai ales, un spectacol despre felurile în care dragostea  supraviețuiește istoriei, materiei, vieții înseși.
 Reprezentația va avea loc în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, în sala mare a Teatrul Național Cluj-Napoca, pe data de 12 octombrie 2018, ora 21:00. 

 

 


11.10.2018
BURGHEZUL GENTILOM


Producător: Teatrul Maghiar de Stat Cluj 
 

Domnul Jourdain, un burghez putred de bogat, îşi poate permite aproape orice. Totuși, simte că îi lipsește ceva: ar vrea să devină o persoană cultivată și rafinată, așa cum își închipuie el că sunt cei din lumea bună, din high life. În acest scop, își pune punga la bătaie și se înconjoară de profesori de muzică, de dans și de filozofie, ale căror lecții sunt menite să acopere lacunele - reale sau imaginare - de care crede el că suferă. Maeștrii săi sunt însă niște diletanți profitori care îi exploatează naivitatea și se înfruptă din banii săi.
 

Exasperați de toanele lui, familia și toți cei din jurul său sfârșesc prin a-și uni forțele pentru a-i da o lecție. Pun la cale o farsă năstrușnică, pe care burghezul gentilom o ia drept realitate, văzând în ea împlinirea dorințelor sale de mărire. Oare bunul simț și judecata sănătoasă au vreo șansă în fața ambiției oarbe și a dorinței nemăsurate de parvenire? Burghezul gentilom este o poveste hazlie care ne încântă și azi, după 350 ani de la crearea sa.
 Reprezentația va avea loc în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, în sala mare a Teatrului Maghiar din Cluj, pe data de 11 octombrie 2018, ora 19:00. Un proiect Texte bune în locuri nebune


Spectacolul-lectură Scrisori de pe front cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăgat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere. Ororile războiului, consecințele sale tragice dar și patriotismul sunt puse în balanță în acest spectacol-mărturie. Scrisorile de pe front au fost citite pentru prima data în popota Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina, în prezența cadrelor militare și a spectatorilor obișnuiți.

 


 


Texte bune în locuri nebune a plecat din underground-ul clujean, mai precis din atmosfera nebună și boemă din Insomnia și își propune să călătorească artistic prin diverse spații neconvenționale din Cluj și din țară. Spectacolele noastre pun în primul rând accentul pe textele care conţin un fior dramatic dar care nu sunt scrise pentru scenă: pagini obscure din literatură, experimente literare sau chiar fragmente din marea literatură. Nu doar cartea scrisă va fi sursa principală de inspiraţie, ci, mai degrabă, cuvântul în sine (cuvântul care distruge, care creează, cuvântul ironic, dar şi cel care are nevoie de apărare).

Ionuț Caras

 

În peisajul cultural clujean s-a impus un proiect care își propune să realizeze, cu mijloacele artei actorului (dar nu tocmai în sensul în care ne-am obișnuit în fotoliul comod al convenției teatrale) o arheologie a sensurilor, extrasă din texte importante ale literaturii autohtone și universale, dar și din pagini mai puțin familiare publicului. „Texte bune în locuri nebune" este un demers care ne întoarce la funcția cuvîntului integrat discursului literar, dar care, prin depășirea propriei ținte, propune, de fapt, o alternativă performativă în spațiul cultural autohton.

 

Gina Șerbănescu
 Reprezentația va avea loc în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, în sala Caragiale a Teatrul Național Cluj-Napoca, pe data de 11 octombrie 2018, ora 17:00  și pe data de 14 octombrie 2018, ora 15:00. 


09.10.2018
M.I.S.A. PĂRUT


Producător: Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca
 

M.I.S.A.PĂRUT pornește de la scandalul mediatic în care a fost implicată școala de yoga MISA (Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut) în urmă cu mai mult de zece ani. Spectacolul pune în discuție efectele acelor evenimente asupra vieților unor practicieni yoga, concentrându-se în mod special pe povestea unei tinere femei care a fost internată într-un spital de boli mentale din cauza legăturii sale cu celebra școală.
 

Punctul de plecare în documentarea pentru acest spectacol l-a constituit anul 2004 când peste 80 de practicanți yoga au fost reținuți pentru interogatorii, fapt ce a condus la o campanie mediatică de defăimare a unor oameni neimplicați în cazul lui Gregorian Bivolaru. Spectacolul „M.I.S.A.PĂRUT" face parte din proiectul „Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente", un proiect cultural implementat de Reactor de creație și experiment.

 Reprezentația va avea loc în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, la sediul Reactor, pe data de 9 octombrie 2018, ora 15:00.