Intrarea liberă (în limita locurilor disponibile)
Vineri, 6 octombrie, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tonitza
Intrarea liberă (în limita locurilor disponibile)
Regia: Cătălin Bocîrnea
Distribuția: Alex Popa, Irina Sibef, Radu Dogaru, Nicole Burlacu, Cosmin Stănilă
Spectacolul este o adaptare a textului Mașinăria Cehov, de Matei Vișniec și caută să răspundă întrebării legate de stranietatea creatorului în fața singurătății dinaintea morții, singurătate suportabilă doar prin „bântuirea“ sa, a autorului lumilor imaginare, dar posibile, de către personajele sale, scrise, exprimate și asumate. Anton Pavlovici, în textul domnului Vișniec, se află în această concepție solipsistă, pe care adaptarea a căutat să o exprime.
Prin acest spectacol am reușit să răspundem unei alte întrebări care frământă știința teatrală, aceea legată de felul în care se mai poate sau ar mai trebui să se joace Cehov în zilele noastre. Echipa noastră a considerat că Cehov trebuie analizat și jucat pentru că el este autorul care poate, încă, să conducă spre reconstrucția analizei trăirilor umane ardente legate inevitabil de definitivul deznodământ firesc, care este moartea. Spectacolul este o afișare a căutării empatiei, a sentimentelor umane, într-un parcurs firesc de analiză a efuziunilor emoționale. Este o căutare nu a personalității sau a caracterelor, ci o pură căutare a sentimentelor umane într-un context pirandellian.
La ediția 2017 a Galei Tânărului Actor Hop, spectacolul a fost premiat cu:
Premiul „Cornel Todea“ pentru cea mai bună trupă de actori
Premiul Publicului pentru cel mai bun spectacol
Premiul Publicului pentru cel mai bun actor – Cosmin Stănilă
Joi, 5 octombrie, ora 20:30, Studio Euphorion
Proiecții de scurtmetraje (film experimental)
Short film screenings (experimental film)
Introducere de Ioan Pop-Curșeu (președintele juriului ClujShorts IFF).
„Serile extreme" prezintă o serie de filme de scurt metraj selectate, intrate în competiție sau chiar premiate în cadrul ultimelor ediții ale festivalului internațional de film ClujShorts IFF. Filmele experimetale alese sunt reprezentative nu numai pentru tendințele contemporane ale experimentului filmic în forma impusă de genul scurt-metrajului, ci și pentru o constantă propensiune spre sondarea extremelor, a confruntării cu limitele: limitele umanului, limitele structurale, sistemice, limitele realului și ale virtualului, limitele vieții și ale experienței artistice.
Ioan Pop-Curșeu