Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Gala Premiilor UNITER, ediția a 27-a

pe 13 mai, la Teatrul Național Cluj-Napoca

 

Gala Premiilor UNITER străbate anul acesta 444 km și ajunge la Cluj-Napoca. Un oraș tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei treatrale, în care am ales să prezentăm teatrul românesc de azi. Acum, în 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric și cultural deosebit – 100 de ani de la nașterea Teatrului Național Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea celei mai importante instituții teatrale din Transilvania. 

 

Spectacolul Galei are loc în data de 13 mai, cu începere de la ora 22.00 în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro și www.tvr.ro, şi va fi preluat de pagina de facebook UNITER.

 

Până atunci, vă invităm să-i cunoaşteţi pe artiştii nominalizaţi! Începând de mâine, 26 aprilie, pe www.uniter.ro şi pe pagina de Facebook, vă vom ţine la curent zi de zi cu informații noi, ştiri, interviuri, testimoniale video, mesaje de susținere pentru nominalizați, votul publicului.

 

Mâine, 26 aprilie, lansăm campania de promovare video a Galei Premiilor UNITER şi vă prezentăm artiştii aflaţi în competiţie pentru cele 11 categorii de premii ale acestei ediţii.

 

Vă invităm să participaţi activ la toate etapele campaniei: 

- Artiştii în competiţie!

- Pentru tine cine e câştigătorul? Susţine-ţi favoritul tău prin vot online din 2 mai pe site-ul www.uniter.ro. O campanie online independentă de decizia juriului.

- În 13 mai află câştigătorii!
Tot din 2 mai, site-ul UNITER şi pagina de Facebook vor lansa mesaje de susţinere prin care artiști colegi de scenă ai nominalizaților îi încurajează pe cei aflaţi în competiţie pentru trofeul UNITER.
 

*
 

11 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 300 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară sunt aşteptaţi în data de 13 mai la Teatrul Național Cluj-Napoca pentru a sărbători performanţa în Teatrul românesc.

 

 

UNITER

25 aprilie 2019


Producător:

UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA – UNITER

 

Eveniment susținut de:

Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca

 

Proiect cultural finanţat de:

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

 

Co-producător:

Televiziunea Română

 

Sponsor principal:

Raiffeisen Bank

 

Partener principal:

Farmexim

 

Partener special:

UniCredit Bank

 

Sponsori:

FARMEC

BANCA TRANSILVANIA

BORSEC

DOMENIILE BLAGA

 

Partener instituțional:

Teatrul Național Cluj-Napoca

 

Partener de tradiţie:

Societatea Română de Radiodifuziune

Parteneri:

Fundaţia ANONIMUL

Consiliul Britanic

Centrul Român ITI

 

Parteneri media:

RFI

Ziarul Metropolis

 

Partener de monitorizare:

MediaTRUST
Am descoperit Europeana în 2014. Mă interesa pe atunci Europa, istoria și memoria sa . Această „Scurtă istorie a secolului XX" mi-a atras atenția așadar. Ourednik a ales forma unui text. Spune acest lucru el însuși, nu este nici un eseu, nici un roman, ci doar un text. Care are cu toate acestea forma unui eseu, pe jumătate pamflet, pe jumătate profeție. Cu umor, impertinență și uneori cu cruzime, el încearcă să povestească unui cititor „idiot", în sensul inocentului dostoievskian, ceea ce s-a petrecut în secolul XX în Europa. Face aceasta sub forma meticuloasă și construită a unui ceasornicar care crează un fel de mașinărie literară. Cu ajutorul cifrelor, datelor, exemplelor detaliate, folosește limbajul secolului trecut pentru a-l povesti. Și, deoarece istoria se face prin intermediul memoriei, el ne invită să o vedem în complexitatea ei. În același timp, totul în tonalitatea sa e teatral: își pune în scenă exemplele, le colorează cu un cinism detașat, pune în legătură directă fapte istorice, sociologice, dar și publicitare sau din sfera legendei populare. Acumulând punctele de vedere, rezumând ideologiile și marile evenimente ale secolului ca știri scurte din ziare, el se joacă cu conceptul de adevăr istoric.
 

În calitate de artist din domeniul teatrului, prima mea întrebare a fost: Ce putere ar avea pe scenă? De ce să faci din el un spectacol? Doresc să țes împreună cu actorii o fabulă. O istorie fără Istorie, care se derulează sub ochii noștri, ajungând la aceste ființe umane care sunt actorii. Iar aventura lor va permite a pune în perspectivă istoria tuturor oamenilor care este povestită aici. O femeie și un bărbat, ea are treizeci de ani, el șaizeci. Ei reprezintă două generații. Cea care a văzut, cea care vrea să vadă (sau nu). Sunt vânători. Măcelari, comercianți. Memorii, vise, imagini. Acest cuplu parcurge Europa, din oraș în oraș, din hotel în hotel și prezintă publicului marile evenimente ale secolului XX: de la invenții tehnice la deziluziile ideologice. Ei sunt cele două fețe ale aceleiași persoane. Asistăm la un dialog interior, clădit prin acumulare și din contradicții. Și aici îl avem pe Dostoievski și „dublul" său. Este figura lui Trickster, escrocul din legendele mitologice. Cel viclean fără categorie socială și fără cod moral, care face și binele și răul printr-un singur gest și care împinge conștiințele noastre să alegem drumul său.

 

Sarah Lecarpentier

 Doi bărbați așteaptă.

De la o imagine aparent atât de simplă, Harold Pinter a început să scrie o piesă atât de banală la suprafață, dar complexă la o privire mai atentă. Ben și Gus-doi bărbați extrem de diferiți, legați de același scop: comiterea unor crime plătite.

Într- un cadru marcat de banalul cotidian, slujba de asasin îi aduce împreună de ani de zile, repetând același tipar: ajung la destinație, așteaptă victima servind un ceai, ca apoi să ucidă și să părăsească locul. Însă, în seara asta se întâmplă...ceva! Wilson le-a pus la dispoziție un subsol în care urmează să apară, ca de obicei, victima.

O avalanșă de situații, mai mult sau mai puțin absurde, nu poate avea decât un singur deznodământ, căci „jocul“ tragic de-a moartea trebuie dus până la capăt cu orice preț. Cei doi asasini trebuie să descurce un puzzle ale cărui piese se compun sub forma unei comedii negre. Odată intrat în joc nu te poți întreba decât cine e cu adevărat victima?!Spectacolul este o împletitură de scene inspirate din scrierile a opt autori cu stiluri diferite: Dino Buzzati, Curzio Malaparte, J.D. Salinger, F.M. Dostoievski, A.P. Cehov, N.V. Gogol și Sławomir Mrożek. Chiar dacă poveștile se petrec pe continente diferite, ele se află sub semnul banalului neliniștitor. Oameni simpli aruncați în situații neobișnuite, reacționează surprinzător, conferind poveștilor aparent banale un aer straniu și inedit. Atmosfera spectacolului atinge praguri misterioase încărcate de sensuri ascunse.

De multe ori suntem tentați să spunem că viața cotidiană e plictisitoare și searbădă. Și totuși...poate că nu e chiar așa. Poate că în spatele situațiilor derizorii se află înțelesuri mai profunde decât am crede.

Te așteptăm la spectacolul nostru, să afli că viața ta este într-adevăr o poveste de cinema care merită cel puțin o nuvelă.