Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 21.02.2023
Premiera spectacolului OGLINDA NEAGRĂ

 

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului OGLINDA NEAGRĂ după nuvelele Roaba și Suflul de Luigi Pirandello, traducerea Maria Rotar.

Premiera va avea loc duminică, 26 februarie 2023, în Studioul „Euphorion", de la ora 19:00.

Spectacolul este un one-man show cu Ionuț Caras. Regia îi aparține lui Roberto Bacci, iar conceptul spațial lui Ionuț Caras.

OGLINDA NEAGRĂ este o dramatizare după două nuvele ale lui Pirandello, Roaba și Suflul (Suflul morții) apărute în volumul Nuvele pentru un an (1922), scrieri considerate de exegeți drept o veritabilă „comedie umană". Pirandello și-a numit astfel volumul din ambiția de a dedica fiecărei zile a anului câte o nuvelă, intenție, însă, nefinalizată. 


Roberto Bacci - aflat acum la ce-a de-a cincea montare a unui spectacol la Naționalul clujean, după Hamlet de W. Shakespeare (2012), Livada de vișini de A.P. Cehov (2014), Don Juan de Molière (2016) și Il Nullafacente. Aleg să nu fac nimic de Michele Santeramo (2019) - semnalează faptul că autorul „ne așază în fața unei oglinzi în care e dureros și, totodată, necesar să ne observăm. Dar cine se află, cu adevărat, în fața acelei oglinzi? Să fie oare «personalitatea» noastră? Personajul acela care trăiește lângă noi și în care ne amăgim, în fiecare zi, că ne recunoaștem, doar pentru a fi acceptați de ceilalți? Sau este oare «esența» noastră? Acea ființă unică, acea pagină albă de la origini pe care cu toții s-au grăbit, de-a lungul vieții noastre, să scrie ceea ce voiau ca noi să devenim.

Aceasta e drama secretă pe care o purtăm cu toții și asupra căreia OGLINDA NEAGRĂ invită la reflecție. Fiecare dintre cele două nuvele are potențialul de a fi tradusă în acțiune scenică: datorită ritmului dinamic și puternic dramatic al poveștii și al scriiturii; datorită spațiului fizic pe care Pirandello reușește să-l creeze, din când în când, în jurul protagonistului, ghidându-l, cu precizie, pe spectator, iar în cazul nostru, pe actor; datorită finalurilor neașteptate care îmbogățesc fiecare dintre nuvele cu un autentic suspans".
 

Vă invităm să vă lăsați conduși de Ionuț Caras la această întâlnire cu textele lui Pirandello, la Studioul „Euphorion" al Teatrului Național din Cluj-Napoca!