Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 11.12.2019
Teatrul Național din Cluj-Napoca participă la Festivalul EUROPALIA

 

Teatrul Național Cluj-Napoca are onoarea și bucuria de a participa la bienala EUROPALIA, Festivalul Internațional de Artă care se desfășoară în Belgia, precum și în alte țări europene (Franța, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie). Teatrul nostru va prezenta spectacolul Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre în regia lui Răzvan Mureșan, pe un text de Matei Vișniec, autor de origine română stabilit în Franța, unul dintre autorii cei mai montați în România după revoluție. Reprezentația va avea loc la Théâtre de Liège, în Salle de la Grande Main, pe data de 13 decembrie 2019, de la ora 20:00. Prezența Teatrului Național din Cluj-Napoca la Festivalul EUROPALIA este susținută de Institutul Cultural Român.

 

Autorul piesei, Matei Vișniec, a fost deja prezent în cadrul EUROPALIA, în cadrul unei întâlniri Care este rolul anecdotei în istoria Europei?, care a avut loc pe data de 6 noiembrie 2019, și unde a fost invitat alături de Adrian Cioroianu, Jacques De Decker și Baudouin Decharneux. 


Aflat la cea de-a 27-a ediție, Festivalul EUROPALIA are, anul acesta, ca țară invitată, România, concentrându-se, astfel, pe evenimente artistice care pun în discuție istoria, prezentul și viitorul țării nostre. Din 1969, când a fost înființat Festivalul, acesta și-a dedicat edițiile unor țări precum Brazilia, China, Rusia, Italia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Mexic, Portugalia, Japonia, Austria, Spania, Grecia, Belgia, Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Olanda, Italia.

 

Bienala din acest an are ca eveniment major o expoziție Constantin Brâncuși, care va reuni lucrări ale sculptorului de origine română din muzee și colecții private din întreaga lume. Printre multitudinea de evenimente, Festivalul prezintă și o expoziție retrospectivă dedicată artistului contemporan Ion Grigorescu, respectiv lucrărilor sale fotografice și cinematografice și practicilor sale non-conformiste din perioada socialistă, dar și o expoziție dedicată geto-dacilor, într-o invitație la o călătorie în trecutul fascinant al acestei zone geografice.

 

Organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Festivalul EUROPALIA - România a debutat în octombrie 2019 și prezintă publicului aproximativ 200 de evenimente, în peste 50 de spații, până în luna februarie 2020.

 

Mai multe informații despre EUROPALIA găsiți aici