Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

07.12.2019
NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE - a opta ediție

 

Peste 3.000 de spectatori au participat sâmbătă, 7 decembrie 2019, la ediția specială a evenimentului nostru anual, Noaptea Porților Deschise, eveniment care a încheiat săptămâna aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de existență de teatru în limba română pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca.

           

Noaptea porților deschise a debutat, pe scena mare a teatrului, cu atelierul de tango și swing susținut de Dina Pop, moment urmat de o întâlnire cu Tudor Giurgiu, fondatorul și președintele TIFF - Transilvania Film Festival. Cu ocazia aniversării centenarului Teatrului Național, clujeanul Tudor Giurgiu a vorbit Despre teatru și film, despre primele sale întâlniri cu teatrul și despre rolul pe care le-au jucat aceste experiențe în cariera cinematografică pe care a urmat-o. A urmat proiecția filmului Cabina de film, un proiect ajuns acum la a cincea ediție, prin care îi invităm pe spectatorii noștri să urmărească proiecția unui film realizat tot cu spectatori! Cei care au intrat în cabina de film instalată în cadrul evenimentul Ziua Porților Deschise din 27 martie 2019 au răspuns la o serie de întrebări, au fost filmați, iar filmul rezultat a putut fi vizionat la Noaptea Porților Deschise. 
Devenit un moment de tradiție în cadrul evenimentului nostru, sesiunea de întrebări și răspunsuri cu actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca, a fost prezentă în acest an într-o formulă inedită: Actorii se întreabă. Astfel, spectatorii au avut ocazia de a intra în dialog cu actorii Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu și Miron Maxim, dar aceștia au trebuit și să răspundă unor întrebări încuietoare formulate de către colegii și colegele lor de trupă, cu ajutorul moderatorului momentului, colegul nostru, Dragoș Pop.
 

Noaptea s-a bucurat de prezența muzicală a Adei Milea, într-un Concert'n 4 susținut alături de Bobo Burlăcianu și actorii teatrului nostru, Anca Hanu și Cristian Rigman. Evenimentul s-a încheiat după miezul nopții cu o reprezentație a spectacolului-concert de mare succes Chiritza în concert după Vasile Alecsanri și Matei Millo, în conceptul Adei Milea, susținut în fața unei săli pline.

 

Ca în fiecare an, numeroase evenimente s-au desfășurat și în foaierele teatrului. În cadrul momentului Dialogul cărților dedicate Teatrului Național, am avut-o ca invitată pe Florica Ichim, președinte al Fundației Culturale „Camil Petrescu", care a vorbit despre marile figuri ale artei tearale clujene, care au făcut istorie și cărora li s-au consacrat nu numai articole și studii ci și cărți și albume: Anton Tauf, Vlad Mugur, Ștefan Braborescu, Ileana Ploscaru, Liviu Ciulei și mulți alții. Tot în cadrul acestei întâlniri a fost lansat numărul proaspăt apărut al revistei Teatrul azi, care cuprinde o secțiune consistentă de 100 de pagini dedicate centenarului Teatrului Național Cluj-Napoca.

Copiii și părinții s-au putut bucura de ateliere de pictat pe globuri, de desen și de pictură pe pietre, de un atelier de creat păpuși, susținut de colegii de la REACTOR, și la o întâlnire specială cu Bianca Mereuță, în cadrul atelierului de lectură Ce este un copil?

Pe întreaga durată a evenimentului, spectatorii au putut admira expoziția Plimbări printr-un secol de teatru clujean, în cadrul căreia au fost expuse fotografii, documente și afișe din arhiva Teatrului Național Cluj-Napoca, precum și desene realizate de elevi din Cluj, inspirate de teatrul nostru și de aniversarea a 100 de ani de existență în limba română.
 

Nu au lipsit nici în acest an bogatul și variatul Târg de Crăciun și Librăria Book Corner Librarium. Și, la fel ca în fiecare an, ne-am bucurat de faptul că și această ediție a avut o dimensiune caritabilă. Alături de studenții de la OSUBB, în cadrul Campaniei de Crăciun derulate de aceștia, am adunat jucării care urmează să fie donate copiilor aflați în dificultate.


 

NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE
7 decembrie 2019

PROGRAMUL EVENIMENTULUI


SALA MARE


18:00-19:50

TANGO ȘI SWING

Atelier de dans susținut de Dina Pop (Napoca Westies)

În cadrul atelierului de dans în pereche veți face primii pași de Tango Argentinian, Lindy Hop și West Coast Swing (Swing Modern). Veți învăța să vă conectați cu partenerul de dans, veți cunoaște un alt mod de a comunica cu persoanele din jur, învățând să transmiteți emoțiile altfel decât prin cuvinte. În același timp, veți cunoaște partea creativă a dansului în pereche și veți putea dobândi un nou mod de a vă bucura de muzică și mișcare.

Atelierul va fi susținut de Dina Pop, prima persoană care a predat West Coast Swing în România. Încă de la 8 ani Dina a învățat limbajul dansului și l-a îmbogățit cu multe stiluri, printre care Tangoul Argentinian și Swing.

 

În prezent Dina este instructor/coregraf la Napoca Westies Dance School și organizează festivalul internațional de swing modern din Cluj Napoca, Napoca Swing Festival, aducând profesori renumiți în inima Trasilvaniei.

 

20:00-20:40

DESPRE TEATRU ȘI FILM cu Tudor Giurgiu

Este membru al Academiei Europene de Film, Eisenhower Fellow, fondator şi președinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) și al Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină". E clujean, mereu inspirat și îndrăgostit de teatru, absolvent al Facultății de Teatru și Film a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" București.

 

A regizat patru filme de lungmetraj, iar scurtmetrajul său intitulat Superman, Spiderman sau Batman a adunat un număr important de trofee, printre care și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj.

 

Cu ocazia aniversării centenarului Teatrului Național, clujeanul Tudor Giurgiu, ste și invitatul nostru la NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE,unde va purta un dialog la scenă deschisă cu Andreea Iacob, consultant artistic al Teatrului Național Cluj-Napoca, despre primele sale întâlniri cu teatrul și despre rolul pe care le-au jucat aceste experiențe în cariera cinematografică pe care a urmat-o. 

 

20:50-21:20

CABINA DE FILM

Proiecția filmului realizat la Ziua Porților Deschise 2019

Îi invităm pe spectatorii noștri să urmărească proiecția unui film realizat tot cu spectatori! Cei care au intrat în cabina de film instalată în cadrul evenimentul Ziua Porților Deschise din 27 martie 2019 au răspuns la o serie de întrebări, au fost filmați, iar rezultatul proiectului nostru, ajuns acum la a cincea ediție, va putea fi vizionat la Noaptea Porților Deschise. 

 

21:30-22:20

CONCERT'N 4

CU Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristian Rigman

 

22:30-23:20

ACTORII SE ÎNTREABĂ

Sesiune de întrebări și răspunsuri cu actorii Teatrului Național Cluj-Napoca:

Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu, Miron Maxim

Moderator: Dragoș Pop

Devenit un moment de tradiție în cadrul evenimentului nostru, vă invităm și în acest an la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca, dar într-o formulă inedită: Actorii se întreabă. Ce înseamnă acest lucru? Nu numai că veți avea ocazia să intrați în dialog cu actorii Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu și Miron Maxim, dar aceștia vor răspunde și unor întrebări încuietoare formulate de către colegii și colegele lor de trupă, cu ajutorul moderatorului momentului, colegul nostru, Dragoș Pop. 

 

23:30-00:40

CHIRITZA ÎN CONCERT

Spectacol-concert de Ada Milea

 


FOAIER PARTER


18:00-00:40

Campania de Crăciun - OSUBB
 

CAMPANIA DE CRĂCIUN este un proiect marca OSUBB. Studenții își propun să strângă cât mai multe cadouri pentru copiii fără posibilități și să le ofere un Crăciun pe care orice copil îl merită. Astfel, printre locurile în care au fost amplasate cutii în care oamenii pot pune jucării și hăinuțe se află și Teatrul Național, pe durata evenimentului Noaptea Porților Deschise.

Vă încurajăm să vă implicați și dumneavoastră și să fiți un spiriduș care lucrează la magia Crăciunului!

 

18:00-22:00

Librăria Book Corner LIBRARIUM

 

19:00- 19:50

DIALOGUL CĂRȚILOR DEDICATE TEATRULUI NAȚIONAL

invitat Florica Ichim, președinte Fundația Culturală „Camil Petrescu“
 

Vă invităm la o întâlnire cu Florica Ichim, președinte al Fundației Culturale „Camil Petrescu“, cu care vom povesti despre marile figuri ale artei tearale clujene, care au făcut istorie, și cărora li s-au consacrat nu numai articole și studii, ci și cărți și albume: Anton Tauf, Vlad Mugur, Ștefan Braborescu, Ileana Ploscaru, Liviu Ciulei și mulți alții. Tot în cadrul acestei întâlniri se va lansa numărul proaspăt apărut al revistei Teatrul azi, care cuprinde o secțiune consistentă de 100 de pagini dedicate centenarului instituției noastre. Revista se va putea cumpăra la librăria Librarium, în foaierul Teatrului. 

 

 

FOAIER, RANG II
 

EXPOZIȚIE Plimbări printr-un secol de teatru clujean


Expoziția prezintă fotografii și documente din arhiva Teatrului Național Cluj-Napoca, precum și desene realizate de elevi din Cluj, inspirate de teatrul nostru și de aniversarea a 100 de ani de existență în limba română. 


TÂRG DE CRĂCIUN

  

MÂNDRA CHIC

Straie, textile de casă şi cadouri handmade

RONNA ART

accesorii şi obiecte decorative din lână

CHIRAMÓ

bijuterii din hârtie

VIVI Contemporary Jewelry

bijuterii de argint originale

DEVLA Accessories  

accesorii create din taste de calculator, dischete şi alte componente electronice

COFETĂRIA FRIANDISE

artizan al gustului

ZSAZSA NOTEBOOK

caiete de notițe, agende, felicitări și jucării de pluș

CODRIA

ornamente din lemn

DERZELAS

obiecte realizate de copii cu dizabilități

 


FOAIER, RANG
 II, dreapta

18:30-19:30

CE ESTE UN COPIL?

Atelier de lectură cu Bianca Mereuță

În cadrul acestui atelier de narațiune interactivă vom vorbi despre importanța poveștilor și a cărții în viața copiilor noștri încă de la naștere, dar și în viața noastră, fiindu-le modele formatoare de caracter. Vom citi povești cu ilustrații superbe pentru copii cu vârste de peste 3 ani (Surpriza grădinarului și Cald și rece în jurul lumii) și pentru copii cu vârste de peste 7 ani - Darul magilor.

 

Pentru cine încă nu o cunoaște, Bianca Mereuță este strateg de brand și copywriter, expert în analiză de discurs vizual și iubitor al cărții. Obiectivul său este să se implice activ la dezvoltarea și implementarea unei strategii în vederea educării prin lectură a copiilor și adulților și a creșterii numărului real de cititori.

 

FOAIER, RANG II, stânga

18:30- 19:30

PĂPUȘA

Atelier de creație pentru copii (MiniReactor)

În cadrul acestui atelier îi vom ajuta pe cei mici să creeze cu mânuţele lor un personaj de teatru de animaţie (o păpuşă). 

Ne vom folosi, în principal, de elementul cheie - imaginaţia! 

Odată ce personajele noastre vor avea un corp, vom învăţă împreună cum să le dăm viaţă în 5 paşi simpli.

Acest atelier este destinat copiilor cu vârsta de peste 7 ani, durează 60 de minute și pot participa 10 persoane, fără înscriere prealabilă.

 

Trainerul Andreea Ajtai vă așteaptă la Noaptea Porților Deschise!


  

FOAIER, RANG III


18:00-21:00

ZONA DE CREAȚIE

Pictură pe globuri cu Ilinca și Dora Baba

Atelier de desen

Atelier de pictură pe pietre cu Iulia Huiculescu

 

Cele trei ateliere nu necesită înscriere prealabilă, sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, și se vor desfășura simultan