Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

28.05.2019
EUROPEANA. Une brève histoire du XXè siècle

 

EUROPEANA - o scurtă istorie a secolului XX

În cadrul Sezonului Franța-România, Compania Rêvages și Teatrul Național Cluj-Napoca, cu susținerea Institutului francez Cluj prezintă în 28 mai de la ora 20 spectacolul de teatru EUROPEANA, O SCURTA ISTORIE A SECOLULUI XX, scrisă de Patrik Ourednik și pusă în scenă de Sarah Lecarpentier.

Pe scenă, o femeie și un bărbat, ea are treizeci de ani, el șaizeci. Ei reprezintă două generații. Cea care a văzut, cea care vrea să vadă (sau nu). Sunt vânători. Măcelari, comercianți. Memorii, vise, imagini. Acest cuplu parcurge Europa, din oraș în oraș, din hotel în hotel și prezintă publicului marile evenimente ale secolului XX: de la invenții tehnice la deziluziile ideologice. Ei sunt cele două fețe ale aceleiași persoane.

 

 „Am descoperit «Europeana» în 2014. Mă interesa pe atunci Europa, istoria și memoria sa. Această “Scurtă istorie a secolului XX” mi-a atras atenția așadar.

Ourednik a ales forma unui „text”. Spune acest lucru el însuși, nu este nici un eseu, nici un roman, ci „doar” un text. Care are cu toate acestea forma unui eseu, pe jumătate pamflet, pe jumătate profeție. Cu umor, impertinență și uneori cu cruzime, el încearcă să povestească unui cititor „idiot”, în sensul inocentului dostoïevskian, ceea ce s-a petrecut în secolul XX în Europa. Face aceasta sub forma meticuloasă și construită a unui ceasornicar care creează un fel de mașinărie literară. Cu ajutorul cifrelor, datelor, exemplelor detaliate, folosește limbajul secolului trecut pentru a-l povesti. În același timp, totul în tonalitatea sa e teatral: își pune în scenă exemplele, le colorează cu un cinism detașat, pune în legătură directă fapte istorice, sociologice, dar și publicitare sau din sfera legendei populare. Acumulând punctele de vedere, rezumând ideologiile și marile evenimente ale secolului ca știri scurte din ziare, el se joacă cu conceptul de adevăr istoric.”

Sarah Lecarpentier

 

Spectacolul este în limba franceză cu subtitrare în limba română. Nerecomandat sub 15 ani.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția de bilete a Teatrului Național Cluj și pe Biletmaster.ro.

Proiectul Europeana al companiei franceze Rêvages urmărește sensibilizarea cetățenilor europeni față de legătura dintre memoria comună europeană și opiniile lor individuale. În cadrul Sezonului Franța-România, proiectul asociază un spectacol de teatru, o conferință și o expoziție foto. 


 

14+
1h 50 min.