Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA TEATRUL NAȚIONAL
 

27 martie 2019
 

După 100 de ani de la Marea Unire, teatrul nostru continuă sărbătoarea cu împlinirea a 100 de ani de teatru în limba română la Cluj. Ne amintim cu drag de Zaharia Bârsan, directorul teatrului între anii 1918-1927, 1931-1933 și 1934-1936, sub conducerea căruia au avut loc primele spectacole în limba română din repertoriul teatral clujean.

Ca sărbătoarea să rezoneze și în afara clădirii teatrului, în cadrul SĂPTĂMÂNII DE TEATRU vă puteți bucura, în mijloacele de transport în comun, timp de o săptămână în fiecare zi – din 21 până în 27 martie, între orele 10:00-12:00 și 19:00-21:00, de audierea unor poezii recitate de actorii teatrului nostru precum și secvențe din spectacolul INSULA de Gellu Naum în regia Adei Milea.

Dorim ca cei 100 de ani să ne fie inspirația pentru cei ce urmează.

Primul eveniment din seria celor dedicate sărbătoririi centenarului este ZIUA PORȚILOR DESCHISE, care împlinește 10 ani.

Continuăm tradiția începută acum un deceniu alături de dumneavoastră spectatorii, pregătindu-vă un program pentru toate vârstele cu spectacole inedite, concursuri, expoziții, întâlniri cu oameni de teatru, evenimente speciale care să marcheze dubla sărbătoare.

Avem multe de celebrat de Ziua Mondiala a Teatrului și abia așteptăm să facem asta împreună.

 


Programul zilei:
 

Evenimente pentru copii:

 

10:00 – 10:50, Sala mare

HÄNSEL ȘI GRETEL, scenariu de Ovidiu Pecican, după Frații Grimm, regia: Ibolya Varga (Teatrul de Păpuși „Puck“)

„Iubirea dintre frați este eternă, este protejată de o lume sacră. Ei reprezintă ordinea în lume, frații care se regăsesc și trec și peste încercări foarte grele cum este pericolul de moarte. Hänsel nu este fără Gretel, iar Gretel nu este fără Hänsel. Fiecare preia conducerea atunci când celălalt este în pericol”

(Ibolya Varga)

4+

 

11:00 – 11:10, Sala mare

Festivitatea de premiere a concursului de desene 100 de ani de Teatru Național în orașul tău

 

11:10 – 12:00, Sala mare

KIDS PLAY

Moment de teatru interactiv pentru tineri, coordonat de Dragoș Muscalu, cu participarea actorilor Sânziana Tarța, Matei Rotaru și Radu Dogaru

participare pe bază de înscriere la adresa atelier@teatrulnationalcluj.ro

11-14

Pe scena mare, Dragos Muscalu îi invită pe cei mai tineri spectatori să participe alături de el și de actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca – Matei Rotaru, Sânziana Tarța și Radu Dogaru, la o oră în care vor învăța ce este acela un joc... teatral; un joc care presupune așteptare, schimbarea perspectivei, încercarea intuitivă mai mult decât cea logică; un joc care înseamnă umor, mișcare, întrebări și idei noi. Dragoș Muscalu este membru Just Push Play, absolvent al UNATC București, și membru Littleimpro.

 

12:00 – 13:00, Foaier rang III

Atelier de narațiune interactivă cu Bianca Mereuță, fondator al Comunității Ce le citim copiilor

3-7

Bianca Mereuță, creatoarea comunității naționale „Ce le citim copiilor“ și fondatoarea Asociației „Versus“, organizație care desfășoară proiecte naționale de literație, știe că învățarea începe de când copilul se naște. Ea le citește tuturor copiilor și aduce cartea în viața lor în multiple moduri. Vă așteptăm să citim despre drepturile copiilor din cartea publicată la Editura DPH, Toți ne naștem liberi. Pentru a vedea care sunt aceia dintre noi care au prieteni imaginari, asemeni lui Sam si Sammi, vom lectura împreună cartea Fred, prietenul imaginar editată și îngrijită de Editura Pandora.

 

12:00 – 13:00 și 13:30 – 14:30, Foaier rang II, dreapta

Păpuși din lână. Atelier de creație și mânuire, coordonat de MiniREACTOR

7+

Mini REACTOR vine la Ziua Porților Deschise cu un atelier special: „Un fir lung, lung, lung de lână dă naștere unei păpuși, păpușa dă naștere unui zâmbet, iar zâmbetul ademenește copiii la joacă. Așa vom învăța să construim una dintre cele mai simple păpuși, iar prin colaborare și atenție la detaliu vom da viață, adică vom mânui noii noștri prieteni colorați“.

Vă invităm, așadar, să descoperiți tainele construcției și mânuirii păpușilor din lână, participând la atelierul PĂPUȘI DIN LÂNĂ.

 

12:00 – 13:20 și 13:40 – 15:00, Foaier rang II, stânga

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți susținut de Diana Buluga (Asociația Create.Act.Enjoy)

participare pe bază de înscriere la adresa atelier@teatrulnationalcluj.ro

14-18

Vrei să comunici cu mai mult curaj, să socializezi mai ușor și să înveți cum să îți gestionezi emoțiile în public? Îți propunem o serie de exerciții interactive și jocuri prin care vei descoperi cum să-ți pui în valoare abilitățile și te ajutăm să-ți dezvolți capacitatea de reacție și încrederea în propria persoană.

La Ziua Porților Deschise, în 27 martie, poți face asta la ATELIERUL DE TEATRU ȘI IMPROVIZAȚIE PENTRU ADOLESCENȚI susținut de colega noastră, Diana Buluga, fondator Create.Act.Enjoy.

 

11:00 – 14:00, foaier rang II

Face painting și baloane modelabile (Boom Party Club)

Cei de la Boom Party Club ne vor face cel mai fabulos facepainting și ne vor crea cele mai simpatice baloane!

 

10:00 – 16:00, Foaier rang II

Zonă de creație pentru copii

Pentru cei mai jucăuși pregătim în această zi ZONA DE CREAȚIE, un colțișor colorat în care să desenăm și să decupăm.


 

Evenimente pentru adulți:

 

15:00 – 17:00, Studio „Euphorion“

Filme de scurtmetraj despre teatru (selecție ClujShorts ISFF)

 

15:00 – 16:00, Foaier rang II, dreapta

Colțul „Restituiri“ – dedicat actorului Anton Tauf

În ediția cu numărul 10 a Zilei Porților Deschise dedicăm colțul „Restituiri“ actorului Anton Tauf, slujitor al scenei clujene timp de peste patruzeci și cinci de ani, plecat de curând dintre noi, spre o altă scenă.

Readucerea în memorie a personalității marelui actor se va face prin proiecța unor fragmente din spectacole, o audiție a unor momente înregistrate cu Ars Nova Ensemble, urmată de o lectură și discuții cu actorii Petre Băcioiu, Dan Chiorean, Irina Wintze, Ramona Dumitrean și regizorul Tudor Lucanu.

 

16:00 – 16:50, Foaier rang III

CARTEA NUMERILOR de Florina Ilis

Lectură publică și întâlnire cu cititorii, urmată de o sesiune de autografe

 

17:00 – 17:50, Sala mare

Repetiție deschisă: CHIRITZA ÎN CONCERT după Vasile Alecsandri și Matei Millo, spectacol-concert de Ada Milea – repetiție urmată de discuții cu publicul

Repetiție coordonată de actrița Anca Hanu

La această repetiție deschisă vom fi martorii unor momente hazlii și întamplări din procesul de creație teatrală al acestui delicios fragment din literatura română, după care vor avea loc discuții cu publicul.

 

18:00 – 18:50, Sala mare

Arhitectura clădirii Teatrului Național
Conferință susținută de prof. arh. Virgil Pop, în deschiderea Seriei de conferințe TNCluj 100

 

19:00 – 20:00, Sala mare

Invitatul special al zilei, actorul George Mihăiță, în dialog cu regizorul Mihai Măniuțiu – întâlnire urmată de discuții cu publicul și o sesiune de autografe

 

 

Evenimente speciale:

12:15 – 16:00

Vizite în culise, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

Se continuă tradiția vizitelor în culisele teatrului, îndrumate de actorii teatrului.

 

15:00 – 17:00, Foaier

UN’ ANIMA – fragmente de spectacol de Commedia dell’arte, prezentate de studenții anului II Actorie, clasa profesorilor Miklós Bács, Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea, Tudor Lucanu, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca (cu începere de la 15:00, 15:20, 15:40, 16:00, 16:20, 16:40)

Fiecare promoție a facultății de teatru din Cluj trece prin exercițiul Commediei dell'Arte: jocul cu masca, dezvoltarea expresivității corporale și vocale, iureș de imaginație și haz... În cadrul acestui exercițiu, studenții își desenează singuri măștile, alcătuiesc textul, acțiunea - construită din improvizații, decorul și - de cele mai multe ori - costumele.

Vă așteptăm cu nerăbdare și cu zâmbet în suflet la Ziua Porților Deschise la fragmente de spectacol de Commedia dell’Arte. Cu plecăciune, bufonii Primăverii, studenții anului II Actorie, clasa profesorilor Miklós Bács, Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea, Tudor Lucanu, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca.

 

15:00 – 17:00, Foaier rang II

Cabina de film

 

20:00 – 22:00, Studio „Radu Stanca“, Facultatea de Litere

PRAGURI – spectacol non-verbal prezentat de studenții anului I Actorie, clasa profesorilor Miriam Cuibus, Raluca Lupan, Cătălin Codreanu, Cristian Grosu, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

În spectacolul nostru, scândurile-praguri sunt semne ale riturilor de trecere prin diferite spaţii ale condiţiei umane. Pragul de ,,lapte“ ne introduce în spaţiul copilăriei, al inocenţei, al inventivităţii ludice, pragul de iarbă ne trece în zona pulsiunilor sălbatice, vitale, dar gingaşe, totodată, al erosului; vor urma, apoi, pragurile labirintice şi rătăcitoare al crizelor maturităţii, pentru a încheia sub cupola circului lumii trecând pragul de rumeguş. Ultimul prag este o mise en abyme a însăşi condiţiei ucenicului actor. Scândura scenei este adesea comparată cu scândura unei corăbii. Pe scândura scenei, ca pe puntea unei uriaşe corăbii, comediantul ne vrăjeşte şi ne ia cu el în splendide călătorii teatrale departe de ţărmul dur al realităţii. Suflul puternic al imaginaţiei umflă pânzele, cala forfoteşte de poveşti, vise şi himere, iar de veghe, la cârmă, este mereu conştiinţa ludică. Scândura scenei – rămăşiţă poate dintr-o stultifera navis sau un carrus navale – este martora actelor sacrificiale ale comediantului, chemat să fie oglinda condiţiei umane. Pragurile-scânduri vor alcătui scena-corabie pe care actorii vor înfrunta, de-aici înainte, întinderile şi abisurile lumii. (Miriam Cuibus)

 

 

Pe toată perioada zilei:

 

Foaier rang III        
Expoziție: Începuturile Teatrului Național Cluj-Napoca
 

Foaier, parter         
Expoziție de desene: 100 de ani de Teatru Național în orașul tău
 

Foaier parter          
Librăria Bookstory
 

Foaier rang III        
Cafeneaua „Casa Vega“