Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

11.10.2018
SCRISORI DE PE FRONT

 

Un proiect Texte bune în locuri nebune


Spectacolul-lectură Scrisori de pe front cuprinde mărturii ale soldaților români de pe diverse fronturi din timpul celor două Războaie Mondiale. Am adăgat în text și unele pasaje din scrisorile soldaților români din Afghanistan. Sunt destăinuiri simple, fruste și brutal de sincere. Ororile războiului, consecințele sale tragice dar și patriotismul sunt puse în balanță în acest spectacol-mărturie. Scrisorile de pe front au fost citite pentru prima data în popota Comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina, în prezența cadrelor militare și a spectatorilor obișnuiți.

 


 


Texte bune în locuri nebune a plecat din underground-ul clujean, mai precis din atmosfera nebună și boemă din Insomnia și își propune să călătorească artistic prin diverse spații neconvenționale din Cluj și din țară. Spectacolele noastre pun în primul rând accentul pe textele care conţin un fior dramatic dar care nu sunt scrise pentru scenă: pagini obscure din literatură, experimente literare sau chiar fragmente din marea literatură. Nu doar cartea scrisă va fi sursa principală de inspiraţie, ci, mai degrabă, cuvântul în sine (cuvântul care distruge, care creează, cuvântul ironic, dar şi cel care are nevoie de apărare).

Ionuț Caras

 

În peisajul cultural clujean s-a impus un proiect care își propune să realizeze, cu mijloacele artei actorului (dar nu tocmai în sensul în care ne-am obișnuit în fotoliul comod al convenției teatrale) o arheologie a sensurilor, extrasă din texte importante ale literaturii autohtone și universale, dar și din pagini mai puțin familiare publicului. „Texte bune în locuri nebune" este un demers care ne întoarce la funcția cuvîntului integrat discursului literar, dar care, prin depășirea propriei ținte, propune, de fapt, o alternativă performativă în spațiul cultural autohton.

 

Gina Șerbănescu
 Reprezentația va avea loc în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, în sala Caragiale a Teatrul Național Cluj-Napoca, pe data de 11 octombrie 2018, ora 17:00  și pe data de 14 octombrie 2018, ora 15:00. 


Distribuția:


Ionuț Caras

Matei Rotaru

Daniela Purcărea

Ștefan Iancu

 

Regia, scenariul, ilustrația muzicală: Ionuț Caras

Lumini: Mădălina Mânzat

Sunet: Vlad Negrea

 

Data premierei: 29 ianuarie 2018

 

16+
1 h 15 min.