Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

07.10.2017
Proiecție de film în avanpremieră: DINȚII

 

Sâmbătă, 7 octombrie, ora 16:00, Casa TIFF
Intrarea liberă (în limita locurilor disponibile)

 

Filmul de lung metraj Dinții după piesa omonimă a lui Matei Vișniec, regia: Rareș Stoica, - urmată de discuții cu autorul, regizorul și actorii principali.

 

Adaptare după „Dinții" de: Matei Vișniec

un film de: Rareș Stoica

Cu: Radu Văduva, Andrei Zagorodnîi, Cătălin Codreanu

 

Compoziție muzicală: Dragoș Strat, Machiaj: Camelia Curuțiu-Zoicaș, Consultant casting: Diana Aldea, Consultant scenografie: Mihai Filip Odangiu, Supervizor proiect: Ioan Pop-Curșeu, Direcția de imagine: Rareș Stoica, Andrei Giurgiuman, Modelator 3D: Marius Caraba, Coordonator proiect: Ștefana Pop-Curșeu din partea TNC și FTT, Supervizor scenariu: Ștefana Pop-Curșeu, Coordonatori student: Cătălin Codreanu, Mihai Filip Odangiu,

Producător executiv: Nicoleta Stoica

Casa de producție: Persona Media Production, în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Teatrul Național Cluj-Napoca.


Matei Vișniec, cel mai unoscut și apreciat dramaturg român contemporan, este jucat pe scenele din întreaga lume, inspirându-se atât din realitatea cât și din absurditatea istoriei recente. Teatrul Național din Cluj-Napoca și-a deschis scena prezentând numeroase piese de-ale sale, printre care: Istoria Comunismului povestită pentru bolnavii mintal, Mansardă la Paris cu vedere spre moarte, Spectatorul condamnat la moarte, Richard III se interzice.

 

Dinții, a constituit o sursă de inspirație pentru tânărul regizor de film Rareș Stoica, care a fost atras nu numai de teatralitatea textului ci și de incredibila capacitate a acestuia de a da frâu liber imaginației cititorului, de a genera tensiune și imagini puternice plecând de la un simplu dialog. Filmul se bazează astfel pe structura piesei, urmând firul poveștii sau, mai bine spus, al acestui ultim episod al poveștii unei întâlniri: doi bărbați, care scot dinții de aur din gura soldaților căzuți pe front, se întâlnesc pe același câmp de bătălie înconjurați de sute de cadavre aproape înghețate. Însă activitatea lor obișnuită și monotonă este întreruptă de apariția unui soldat ciudat, ajuns prea târziu pentru a se mai lupta, prea somnoros pentru a fi viu, dar prea cald pentru a fi mort. Un adevărat ghimpe în coasta celor doi. Încercând să găsească un mijloc de a gestiona prezența noului venit, și fiind la limita răbdării, confruntați cu nonsensul situației în care se află, cei doi hoți trec pe nesimțite frontiera timpului și a spațiului, pășind într-o altă dimensiune. A cui este vina pentru că lucrurile se întâmplă așa cum se întâmplă? Putem să ne păstrăm umanitatea chiar și în cele mai nefaste condiții, la răscrucea dintre viață și moarte? Dinții este un film care confruntă direct spectatorul cu limitele existenței sale pământene, aprofundând subtilitaea gândirii Vișnieciene. Și o face cu cruzime, în sens artaudian, dar și cu multă poezie.