Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 07.09.2016
In memoriam - IONEL BANU

Ionel Banu

 

IONEL BANU

1 martie 1926 - 6 septembrie 2016

 

A plecat dintre noi după o lungă şi grea suferinţă, pe care a îndurat-o cu mare demnitate şi o anume seninătate, actorul nonagenar Ionel Banu.

Absolvent al Academiei Regale de Artă Dramatică, secţia actorie, Ionel Banu l-a avut ca profesor şi rector pe marele om de teatru Ştefan Braborescu — artist al poporului. Ionel Banu a slujit cu devotament şi cu discreţie Naţionalul clujean patru decenii, între anii 1946-1986, timp în care a însufleţit zeci de personaje din dramaturgia clasică şi contemporană sub bagheta regizorilor aşa zişi de „casă“: Victor Tudor Popa şi Rodica Radu dar şi a celor „mari“: de la Marietta Sadova, Ion Olteanu, la Val şi Vlad Mugur, Aureliu Manea, Alexa Visarion, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu.

Îi regăsim numele pe afiş în Othello, Femeia îndărătnică şi Cum vă place de William Shakespeare, Undina de Jean Giraudoux, La dame de chez Maxim de G. Feydeau, Tartuffe şi Avarul de Molière, Despot Vodă şi Apus de soare de B. Şt. Delavrancea, Capul de răţoi de G. Ciprian, Gâlceava zeilor de Radu Stanca şi atâtea altele.

Fără ostentaţie şi vanitate, dar cu un firesc care dădea impresia de mare uşurinţă, şi-a învăluit personajele obţinute din efecte sugestive rămânând astfel vii în memoria spectatorului şi după lăsarea cortinii. A jucat cu acelaşi firesc şi cu aceiaşi dăruire şi în specacolele pentru copii: Dănilă Prepeleac în Dănilă Prepeleac după Ion Creangă sau Sfetnicul din Fluierul fermecat de Sorin Lepa, personaj care la fiecare apariţie în scenă producea  mari emoţii în rândul celor mici. Ni-l reamintim cu emoţie în Pârcălabul Grumază din Apus de soare, în Justine din Doamna Bovary după Flaubert, în Alioşa din Azilul de noapte de Gorki, în Filip din Nu se ştie niciodată de G.B. Shaw, Trufaldino din Slugă la doi stăpâni de Goldoni, Cleante din Avarul de Molière şi neuitatul Rică Venturiano din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale.


A colaborat cu Studioul de Radio Cluj şi a fost regizorul şi animatorul a peste o sută cincizeci de spectacole puse în scenă cu trupe de artişti amatori.

Pentru meritele sale artistice actorul Ionel Banu a fost premiat cu Premiul de interpretare la Concursul Tinerilor Actori în anul 1959, iar în anul 1953 a fost decorat cu Medalia Muncii pentru activitatea profesională.

Ni-l vom reaminti aşa cum a fost pentru noi toţi, un coleg bun, cald şi generos, care a privit viaţa cu mare bucurie.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Roxana Croitoru